>
Woman working in a hybride workplace

Hoe een hybride werkplek de betrokkenheid van werknemers vergroot na de pandemie

Grootschalige vaccinatieprogramma’s komen wereldwijd steeds meer op stoom. Middelgrote bedrijven staan hierdoor voor een nieuwe uitdaging: de transitie van hun werknemers van thuiswerken terug naar kantoor. Leg de focus hierbij bij voorkeur echter niet op het simpelweg terughalen naar kantoor van alle medewerkers. Gebruik de gelegenheid juist als kans voor het creëren van een werkplek waarin iedereen optimaal kan samenwerken, leren, socialiseren en groeien.

Human Experience Management draait om het centraal stellen van mensen en hun ervaringen. Het gaat niet zo zeer om het vereenvoudigen van werk, maar juist om het op individuele wijze ondersteunen van werknemers. Onze chief expert of Technology & Work bij SAP noemt deze manier van denken een ‘verstandige terugkeer naar kantoor’. Ik onderschrijf dit volledig. Nu meer dan 60% van de millennials en generatie Z bij voorkeur vaker op afstand werkt, is duidelijk dat de situatie van voor de pandemie nooit meer terugkeert.

Dit betekent echter niet dat de traditionele kantoorervaring verleden tijd is. Het betekent simpelweg dat de behoeften van werknemers evolueren. Ongeacht of medewerkers op afstand werken, op locatie in het veld of een combinatie van beide: het leveren van ervaringen die mensen betrokken houden is van kritiek belang. Een hybride werkplek wordt immers in nagenoeg iedere sector de komende jaren gemeengoed.

Een cultuur die betrokkenheid en productiviteit stimuleert

Sommige bedrijven bewegen al langer richting een hybride model van werken. Hun medewerkers werken bijvoorbeeld twee tot drie dagen per week vast op kantoor en kunnen de rest van de week op afstand werken. Dit onderdeel van het hybride werkmodel is echter het eenvoudige stuk.

De echte winst ontstaat vooral indien bedrijven in staat zijn tot het:

  • aanboren van diverse talentpools
  • toetsen van beschikbare vaardigheden en kennis
  • afstemmen van middelen voor het adresseren van veranderende behoeften
  • ontwikkelen van toekomstige leiders
  • eerlijk belonen van mensen
  • het erkennen en belonen van de best presterende werknemers op een wijze die motivatie en prestaties stimuleert

Deze aspecten moeten allen onderdeel zijn van de strategie van bedrijven op het gebied van werknemerservaring. Ongeacht op welke locatie de werknemer in de praktijk aan het werk gaat.

Een hybride werkplekmodel daagt HR-teams uit tot het betrokken en verbonden houden van mensen. Maar ook tot het analyseren van datagedreven inzichten voor het begrijpen en verbeteren van de werkcultuur en leveren van bedrijfsresultaten.

De juiste balans realiseren

Het transformeren van een werkplek in een hybride model is niet eenvoudig. Het gaat verder dan het schrijven van een nieuwe reeks regels voor werknemersgedrag en creëren van nieuwe ervaringen. Veel werk moet worden verzet voor het dichten van gaten in de wijze waarop tools en technologie de werknemerservaring ondersteunen. Hebben medewerkers alles tot hun beschikking dat zij nodig hebben voor hun productiviteit, ontwikkeling en groei?

Het creëren van de juiste connecties voor het faciliteren hiervan is zonder de juiste ondersteuning niet eenvoudig. Cijfers van Oxford Economics wijzen uit dat 29% van de middelgrote bedrijven onvoldoende coördinatie tussen verschillende afdelingen als grootste uitdaging ziet. 44% noemt effectieve samenwerking tussen verschillende functies als belangrijke obstakels voor transformatie-initiatieven.

Technologie speelt een essentiële rol in het overwinnen van deze uitdagingen voor het creëren van een betrokken en flexibel werknemersbestand. Dit is echter noodzakelijk voor het verbeteren van de bedrijfscontinuïteit en vergroten van de veerkracht. Zo zijn werknemers die zeer tevreden zijn met de technologie van hun bedrijf, zes keer vaker ook zeer tevreden over hun organisatie in het algemeen.

Human experience management

Hoe kunnen bedrijven het gevoel van een verbonden werkplek creëren indien sommige werknemers op kantoor werken en andere op afstand? Het antwoord gaat verder dan traditionele HR-activiteiten en ligt in een meer mens-gerichte aanpak: human experience management (HXM). HXM stelt mensen en hun ervaringen centraal in alles. Dit maakt hun werk niet alleen eenvoudiger, maar ook individueler voor iedere werknemer.

Het hybride werkmodel is een blijvende ontwikkeling. Dit maakt het van belang dat werknemers zich verbonden en geïnformeerd voelen. En worden gefaciliteerd met de juiste tools die zij nodig voor werken vanaf ieder apparaat en iedere locatie. Deze mogelijkheden zijn op betaalbare wijze beschikbaar voor middelgrote bedrijven.

Digitale werkplektools zoals deze nieuwe HXM-oplossing geven werknemers toegang tot alles wat zij nodig hebben. Applicaties, processen, content en informatie is toegankelijk vanaf een centrale plek. Ook kunnen zij hun ervaring personaliseren op basis van wat voor hen belangrijk is. Inzichten en acties kunnen worden afgestemd op hun gedrag.

Peer groups, mentors en intelligente aanbevelingen kunnen medewerkers helpen bij het verkrijgen van toegang tot de middelen die zij nodig hebben. HR-teams kunnen technologie inzetten voor onder meer het on- en offboarden van personeel. Maar ook voor het vergroten van de kennis en vaardigheden van werknemers, of het aanbieden van on-the-job training.

Met deze moderne en intuïtieve technologie zijn meerdere applicaties in een enkelvoudige gebruikersinterface geïntegreerd. Dit breidt de ervaring uit over alle werkgerelateerde contactmomenten.

Mensen centraal stellen

Het staat buiten kijf dat wij de werkplek door de pandemie opnieuw hebben kunnen uitvinden. Dit brengt kansen met zich mee voor optimalisatie. Maar ongeacht waar en hoe medewerkers werken: de werknemerservaring is van cruciaal belang. Zeker als het gaat om de betrokkenheid en het behoud van medewerkers.

Een hybride werkomgeving die verbonden is met de juiste fundering helpt bij het verbinden, faciliteren, waarderen en eerlijk belonen van personeel. Door het centraal stellen van werknemers en hun ervaringen kunnen medewerkers het heft in eigen handen nemen als het gaat om hun toekomst en het succes van hun organisatie.

Ontdek meer over HCM