>
RISE with SAP

‘Met RISE with SAP kunnen bedrijven hun digitale transformatie drastisch versnellen’

Veel bedrijven en organisaties moesten door de coronapandemie hun innovatieplannen omgooien of zelfs in de ijskast zetten. De plotselinge overstap naar werken-op-afstand betekende dat zij alle zeilen moesten bijzetten. “Wij horen echter van veel bedrijven dat zij hun innovatieprojecten zeker niet willen stoppen of zelfs maar uitstellen”, zegt Rinse Tamsma, directeur van SAP Nederland. “Daarom heeft SAP RISE with SAP gelanceerd. Daarmee kunnen bedrijven heel snel en op basis van SAP S/4HANA businessprocessen en applicaties naar de cloud brengen.”

“De afgelopen twaalf maanden zijn voor iedereen natuurlijk erg uitdagend geweest, zowel persoonlijk als zakelijk”, vertelt Tamsma tijdens een videocall. “Hoe houd je de prestaties en beschikbaarheid van de bestaande applicaties en werkprocessen op het gewenste niveau, maar kun je toch optimaal inspelen op de nieuwe digitale werkelijkheid? Dat is soms best lastig en ik snap ook heel goed dat er dan soms even pas op de plaats wordt gemaakt, omdat veel organisaties simpelweg de beschikbare menskracht nodig hebben voor andere projecten.”

Cruciale rol

Dat wil uiteraard niet zeggen dat digitale transformatie geen aandacht meer krijgt. Het tegenovergestelde is volgens Tamsma eerder waar. “Corona heeft duidelijk laten zien hoe belangrijk bijvoorbeeld een transitie naar de cloud is en welke voordelen een organisatie daarmee behaalt. SAP S/4HANA is dan ook niet voor niets een heel succesvol platform voor digitale transformatie.”

“Het proces van upgraden naar SAP S/4HANA als cloudplatform is voor iedere organisatie echter anders”, weet Tamsma. “Logisch want voor de ene onderneming is ERP het digitale hart van de organisatie waar alles om draait, terwijl het voor een ander bedrijf wellicht een veel kleinere rol speelt op bijvoorbeeld het gebied van finance en boekhouding. Dus ook de manier waarop ERP is ingericht, is voor iedere organisatie anders. Toch kunnen we veel processen standaardiseren, waardoor meer snelheid mogelijk wordt, organisaties veel flexibeler worden en bovendien tal van nieuwe mogelijkheden beschikbaar komen die juist bij digitale transformatie een cruciale rol spelen.”

Efficiënt naar de cloud

“Daarom heeft SAP RISE with SAP ontwikkeld”, vervolgt de directeur. “RISE with SAP is een combinatie van technologie, methodiek en ontzorging.” Marjet Wijn, Head of S/4 RISE Cloud bij SAP: “Met RISE with SAP bieden we een gehele propositie. Het draait niet alleen om SAP S/4HANA, maar om het gehele pakket met software zoals SAP Ariba, de netwerken, SAP’s Business Technology Platform, Business Process Intelligence en een brede reeks aan readiness checks.”

“Hiermee kan een organisatie zijn ERP-omgeving snel en efficiënt overzetten naar de cloud”, vervolgt Wijn. “We zijn flexibel in hoe we dat doen. SAP kan iedere klant ondersteunen in zijn proces naar RISE with SAP. Ongeacht of het nu gaat om het overzetten van huidige systemen, of om het direct starten van de digitale transformatie middels een implementatie naar SAP S/4HANA. In alle gevallen bepaalt de klant het tempo.”

Maatwerk wegnemen

Daarbij realiseert men uiteraard de bekende voordelen van de cloud, maar er speelt nog meer. Tamsma: “Wij zien bijvoorbeeld dat veel bedrijven die nu nog een on-premise ERP-omgeving gebruiken daar relatief veel maatwerkaanpassingen op doen. Dit leidt in sommige gevallen tot grote variaties in processen: soms kan één proces op een groot aantal verschillende manieren worden doorlopen. Dit is heel foutgevoelig en kan leiden tot hoge kosten. Uit onze S/4 Discovery-workshops blijkt vaak dat we veel van dit maatwerk en deze ‘procesvariaties’ kunnen wegnemen. Dat leidt tot een sterke kostenverlaging: zowel in applicatiemanagement als in directe bedrijfskosten.”

SAP helpt bedrijven om hun ERP-omgeving te vereenvoudigen, zodat zij veel meer met standaard processen en functionaliteit gaan werken. “Heeft een organisatie echt een heel specifieke eigen eis of wens, dan kunnen we die uiteraard toevoegen maar vaak bieden de standaard aanwezige processen al een uitstekende oplossing”, aldus Wijn. “Daar voegen we bovendien ontzorging aan toe in de vorm van standaard hosting. Verder biedt RISE with SAP heel makkelijk toegang tot de nodige procesintelligentie die in SAP S/4HANA aanwezig is.”

Smart enterprise

Het doel dat SAP met RISE with SAP nastreeft, is immers ook om organisaties te helpen slimmer te worden. Tamsma: “Smart is natuurlijk een beetje een modewoord, maar in de praktijk kun je uit een SAP S/4HANA-omgeving heel veel informatie halen. Een ERP-omgeving levert nu eenmaal enorm veel data op, data waar veel business value in kan zitten. Maar hoe haal je die waarde nu uit die enorme hoeveelheid data? Met AI en technieken als process intelligence en process mining kan een bedrijf deze data op geautomatiseerde wijze analyseren, zodat nieuwe inzichten ontstaan.”

“Wat je daarmee bereikt? Denk eens aan een order-to-cashproces. Als je op basis van procesdata daar verbeteringen in kunt aanbrengen, levert dat de organisatie financieel gezien veel voordeel op. Daarom benadrukken wij ook zo dat het voor veel organisaties erg handig is om zoveel mogelijk met standaard werkprocessen te werken, omdat de in SAP S/4HANA geïntegreerde AI en process intelligence-tools daar optimaal mee om kunnen gaan. Kijk daarnaast ook naar de standaard koppelingen die we hebben gelegd met onze workflowtools en bijvoorbeeld RPA (robotic process automation)-services. Ook daar zijn belangrijke voordelen mee te behalen.”

Op elkaar afgestemd

RISE with SAP is niet zozeer een product, maar ook niet enkel en alleen een door SAP ontwikkelde hosting-optie, automatiseringsstack of implementatiemethodiek. Tamsma: “Het is het eigenlijk allemaal bij elkaar en dan bovendien goed op elkaar afgestemd. Persoonlijk denk ik dat er veel behoefte is aan een aanpak als RISE with SAP. Het helpt bedrijven en overheidsorganisaties om in een lastige tijd de vaak dringend gewenste digitale transformatie te versnellen. Dat lukt alleen als dit soort migraties en upgrades drastisch vereenvoudigd worden, zodat cruciale nieuwe functionaliteit als AI en process intelligence zo snel mogelijk beschikbaar komen. Dan kun je namelijk serieuze verbeterstappen doorvoeren en wordt de organisatie ook daadwerkelijk intelligenter.”

“Bovendien willen we de tijd en energie die gaat zitten in beheer en onderhoud van de core ERP-functionaliteit voor bedrijven tot een minimum beperken”, besluit Tamsma. “Dan kunnen bedrijven zich primair richten op digitale transformatie zodat zij daadwerkelijk een smart enterprise worden.”