>
supply chain

Industry 4.0: de sleutelrol voor de onderhoudsindustrie

Volgens het recente ‘Power of Industry 4.0 in Asset Management Report’ van MPI Group, is 58% van de maintenance managers van mening dat Industrie 4.0 voor een concurrentievoordeel zorgt. Voeg daarbij de 39% die zegt dat dit in de nabije toekomst het geval zal zijn, en het cijfer stijgt tot maar liefst 97%. Wat is hiervoor de verklaring?

Het niet in staat zijn om informatie over apparatuur te delen met professionals en applicaties is de grootste uitdaging volgens het rapport. 62% van de maintenance managers geeft daarbij aan dat de communicatie tussen machine en IT-systemen moet worden verbeterd. Industrie 4.0-mogelijkheden kunnen daarbij helpen.

Intelligentiekloof

Veel bedrijven benaderen het beheer van assets nog steeds met een geplande of preventieve onderhoudsstrategie. Die strategie is er een van routinematig onderhoud, om zo de kans op een defect te verkleinen.

Maar voor bedrijven die elk beetje kostenefficiëntie uit hun activa moeten persen, is “beter het zekere voor het onzekere” niet langer voldoende.

Preventief onderhoud snoept volgens berekeningen bijna evenveel van het bedrijfsbudget van een typische faciliteit af als de kosten voor nutsvoorzieningen – meer dan een derde van de totale bedrijfskosten.

Preventief onderhoud

Dat kan anders. De kosten van sensoren dalen steeds verder. Daardoor ontstaan mogelijkheden voor het ontwerp en de productie van slimmere assets. Deze kunnen helpen de prestaties, locatie en doorvoer beter te beheren. Van apparatuur op de productievloer, tot vorkheftrucks en robots in het magazijn, tot vrachtwagens en voertuigen op de weg en zelfs producten bij klantenfaciliteiten.

Dit stelt je in de positie om snel, preventief en kosteneffectief actie te ondernemen. Nog voordat problemen zich voordoen. Het maximaliseert de levensduur van onderdelen, optimaliseert de tijd van technici en helpt bij het leveren van een betere klantervaring.

We zien ook voorbeelden van bedrijven die verder gaan dan alleen voorspellen wat er gaat gebeuren. Door gebruik te maken van machine learning en voorspellende analyses, kunnen bedrijven nu resultaatgerichte aanbevelingen doen die de machine kan volgen.

Nadat de voorspellende analyse heeft aangegeven dat er een probleem dreigt, begint het prescriptieve deel. Verschillende acties en scenario’s worden aangeboden waaruit kan worden gekozen.

Basis voor nieuwe bedrijfsmodellen

Door intelligentie in de assets te bouwen die we gebruiken of produceren, kunnen we industrie 4.0 data vastleggen én benutten voor het creëren van de digital twin door de gehele end-to-end supply chain. Met behulp van de digital twin is het mogelijk om de fysieke assets te monitoren, analyzeren, optimaliseren en te onderhouden gedurende de gehele asset lifecycle, van ontwerp tot ontmanteling. Het stelt ons in staat om de balans te vinden tussen winstgevendheid, de gezondheid van assets en beschikbaarheid.

Indien correct ontworpen, geven intelligente activa inzicht in:

– Hoe ze presteren;

– Hoe ze worden gebruikt en voor hoe lang;

– Welke onderhoudsstrategieën het meest zinvol zijn;

– Of ze op een milieuvriendelijke manier werken met betrekking tot emissies;

– Wanneer ze onderhoud nodig hebben;

– Wanneer ze defect zijn;

Dat levert in de hele toeleveringsketen zakelijke voordelen op, zoals:

– Verminderde downtime;

– Voorspellende en voorschrijvende onderhoudsprocessen;

– Verhoging van de Overall Equipment Efficiency (OEE);

– Verlenging van de levensduur van dure apparatuur;

– Verhoging van het niveau van klantenservice;

Holistische benadering

In een digitaal tijdperk is informatie de sleutel tot innovatie. Door gebruik te maken van Industrie 4.0 om realtime, nauwkeurige informatie vast te leggen gedurende de levenscyclus van een product, van ontwerp tot ontmanteling, kunnen we een digitale draad zien. Deze wordt gebruikt door alle componenten, van de klant tot het inkoopteam tot het onderhoudsteam en terug naar het technische team. Deze inzichten zijn waardevol voor het aanbrengen van verbeteringen aan ontwerpen, het ontwikkelen van nieuwe functies en uiteindelijk zelfs het opzetten van nieuwe bedrijfsmodellen.

Lees hier meer over Industry 4.0