>

RISE with SAP: zo maken we samen in 6 stappen een blauwdruk voor je digitale transformatie

RISE with SAP is een bundel van tools en services om jouw organisatie succesvol te transformeren tot een Intelligent Enterprise. Dit servicepakket richt zich op het leveren van een complete business transformation-as-a-service aan klanten. In ons vorige blog las je waarom het nieuwe transformatieconcept van SAP de beste keuze is.

Annemarie Nijboer, Cloud Architect RISE bij SAP, legt in dit blog uit hoe je met RISE de transformatie van jouw organisatie inzet.

Veel organisaties starten de digitale transformatie naar een Intelligent Enterprise. Dat is vaak volledig nieuw terrein, met veel ingewikkelde keuzes tussen diensten en leveranciers – inclusief een stapel aan bijbehorende contracten. Dat roept vanzelfsprekend veel vragen op. Hoe laat je bijvoorbeeld verschillende systemen met elkaar communiceren? Wat is je end-to-endvisie? En moet je voor een specifieke SAP oplossing een apart contract afsluiten of niet?

Om organisaties te helpen in deze reis heeft SAP een nieuw transformatieconcept opgezet: RISE with SAP. Kort gezegd is het een compacte bundel met precies de tools en services die jouw organisatie nodig heeft om de digitale transformatie succesvol te maken. Het werkt als een versneller voor je transformatie met behoud van controle over welke services je wil starten en welke je misschien tijdelijk wil uitproberen – met alles onder één contract. Door de beschikbare middelen en de invloed van SAP gedurende het hele contract, wordt het voor jouw organisatie gemakkelijker om de verandering aan te gaan. In het blog “RISE with SAP: de alomvattende reis naar cloud ERP” lees je precies wat RISE inhoudt. Maar hoe neemt SAP jouw organisatie dan mee in die reis? We nemen je bij de hand in zes overzichtelijke stappen:

1. Prepare

Voordat je ergens naartoe kan, moet je eerst weten waar je staat. Daarom onderzoeken we samen de huidige IT-omgeving van je organisatie. Van daaruit bekijken we ook waar jouw organisatie naartoe wil. Zo wordt meteen duidelijk of jouw organisatie meer heeft aan een greenfield- of brownfield-implementatie. Op deze manier creëren we samen een totaalplaatje van je huidige landschap en de visie op hoe je waarde wil gaan creëren voor de business. Met dit overview, inclusief ruwe prijsindicatie, kun je jouw leidinggevenden gaan overtuigen.

2. Secure Executive Support

Alles wat je hebt verzameld in stap 1 gebruik je in deze stap om jouw organisatie achter je plan te scharen. Hoe meer steun en toezegging je uit de organisatie ontvangt, hoe beter. Jouw leidinggevenden spelen daar vanzelfsprekend een belangrijke rol in. Staan de executives achter je plan voor transformatie? Dan gaan we door naar de volgende stap.

3. Case for Change

Een digitale transformatie is een forse klus voor je gehele organisatie. Daarom is het nu tijd om de noodzaak van die verandering kristalhelder te formuleren. We werken aan een ‘case for change’ door bewijs te verzamelen voor de visie die we in stap 1 hebben opgezet. Via workshops en intern stakeholdermanagement ontdekken we samen op welke vlakken je voor de organisatie concrete waarde kunt creëren. Dat kan bijvoorbeeld financiële waarde zijn, doordat je na de digitale transformatie beter inkopen kunt doen omdat je beter zicht krijgt op je voorraad. Maar het kan ook culturele waarde zijn, omdat je medewerkers in staat stelt om efficiënter samen te werken.

4. Workshops: details en eventueel migratie

Nu duiken we de diepte in en hangen concrete acties aan de case for change. Dat doen we – met behulp van een SAP Partner – in verschillende workshops:

  • In Intelligent Enterprise Value Workshops koppelen we de visie op verandering aan een werkbare strategie. Uit deze workshops rolt ook een transformatieroadmap.
  • In Operational, Technical en Delivery Workshops bepalen we samen de architectuur en de daarvoor benodigde IT-oplossingen. Ook stellen we een migratie- en opleverplan op.

5. Validate & Sign-off Executives

We hebben een volledig plan van aanpak voor de digitale transformatie van jouw organisatie opgesteld. Je weet nu tot in detail waar je naartoe wil en wat daarvoor nodig is, inclusief een bijbehorende kostenindicatie. Daarmee kun je in deze stap opnieuw naar je leidinggevenden. Wanneer je een akkoord hebt, kunnen we aan de slag.

6.Transition to SAP Cloud

Het cruciale voorwerk is gedaan. Je hebt groen licht om te starten. In deze stap gaat de daadwerkelijke digitale transformatie beginnen, veelal in nauwe samenwerking met een partner.

Meer weten over Cloud ERP? Ontdek onze Insights pagina.

Krachtige blauwdruk voor transformatie

Met deze overzichtelijke en grondige methodiek ontwikkel je in acht tot zestien weken een krachtige blauwdruk voor de transformatie van jouw organisatie. Zo verander je van ‘niet weten waar je moet beginnen’ naar ‘we weten exact wat we moeten doen’. En in iedere stap nemen SAP en een SAP Partner je mee. Met als eindbestemming: de transformatie naar een wendbare Intelligent Enterprise.

Wil je meer weten over hoe SAP jouw organisatie kan helpen in de transformatie naar een Intelligent Enterprise? Ontdek meer over RISE with SAP of neem contact op.