>
Dit zijn de wholesale-trends van 2022

Dit zijn de belangrijkste wholesale trends voor 2022

Het is een mooi Engels spreekwoord: To know the road ahead, ask those coming back. Het voorgaande jaar hebben SAP-experts geschreven over trends die wholesale raken in de snel veranderende wereld van vandaag. Deze trends vormen de toekomst van de branche. Ze zijn voor bedrijven een goede aanleiding om de manier waarop zij de komende jaren business willen bedrijven nog eens goed onder de loep te nemen. Dit zijn de belangrijkste wholesale trends voor 2022.

Trend 1: E-commerce als online reddingsboei

De gebeurtenissen van de afgelopen twee jaar hebben een belangrijke wholesale trend aan het licht gebracht: distributeurs moeten over een moderne, online klantenervaring beschikken om te kunnen concurreren en overleven tegenover wereldspelers zoals Amazon. Veel bedrijven zijn online aanwezig, maar klanten willen doorgaans meer producten en meer gepersonaliseerde diensten – en ze willen het nu. We staan op een kantelpunt voor de industrie en distributeurs moeten zich ontwikkelen, zoals beschreven in deze blog.

Hoe je van start gaat? Hoewel het een doel kan zijn om relevant te blijven ten opzichte van concurrenten, is het vooral belangrijk munt te slaan uit de unieke waarde die je toevoegt. Vooral voor klanten die al lang klant zijn. Een van de ideeën die aanslaan is het opzetten van een marktplaats om een uitgebreidere lijst van producten aan te bieden. Dit artikel bespreekt zes invalshoeken om te bepalen of je klaar bent voor een B2B-marktplaats.

Maar er zijn nog andere initiatieven die distributeurs kunnen helpen om competitief in de e-commeremarkt blijven. Klanten zijn op zoek naar gepersonaliseerde koopervaringen zoals we dat kennen uit de consumentenmarkt. Als bedrijven gebruik kunnen maken van gegevens over voorraden, incentives en processen, kunnen ze die persoonlijke ervaring beter neerzetten. Lees meer in deze blog.

Trend 2: Iedereen praat over supply chain

Onlangs vertelde een oudere bekende van me over de supply chain crisis. Ze heeft nooit in de sector gewerkt, en ik ben er vrij zeker van dat ze tot dit jaar nooit de term ‘supply chain’ heeft gebruikt. De wereldwijde uitdagingen op dit gebied halen overal het nieuws, maar zijn het pijnlijkst duidelijk voor de wholesalebranch, die altijd het kanaal voor goederen en diensten is geweest.

En hoewel verstoringen in de supply chain niets nieuws zijn, is er een nieuwe aanpak nodig – zoals het gebruik van intelligente gegevens om op verstoringen te plannen. Lees hoe bedrijven beter voorbereid kunnen zijn in dit artikel.

De pandemie heeft ook aangetoond dat distributeurs meer flexibiliteit in de supply chain nodig hebben, net als meer zichtbaarheid. Dit artikel schetst een manier om risico’s te beperken en te reageren op onvoorziene uitdagingen. Door leveranciers meer transparantie te bieden, kan de supply chain worden getransformeerd van een gedesintegreerde naar een gezamenlijke keten.

Samenwerking is slechts één onderdeel van de totale transformatie van de logistieke processen van een distributeur. Voor een goede concurrentiepositie op de wereldmarkt, moeten bedrijven innoveren om aan de vraag te kunnen voldoen. Daarnaast moeten ze uitmuntende prestaties leveren op het gebied van planning, inkoop, opslag en levering van goederen. Deze blog bespreekt de uitdagingen en biedt enkele oplossingen voor verbetering.

Trend 3: Duurzaamheid voor de toekomst

In het verleden hoorden we niet al te veel over duurzaamheid van groothandelaars. Voor deze bedrijven met traditioneel kleine marges leken de kosten van ‘groen gaan’ buiten bereik. Maar de laatste tijd wint het onderwerp aan aandacht omdat de definitie van duurzaamheid in deze sector verandert.

Een distributeur in de gezondheidszorg kan bijvoorbeeld duurzaamheidsdoelen hebben rond de vermindering van gevaarlijk afval of productintegriteit. Een distributeur in de voedselindustrie kan zich richten op groene logistiek, net-zero-uitstoot en het verlagen van de CO2-voetafdruk. Sommige bedrijven gaan al in die richting. Lees hun verhalen in dit artikel, ‘Duurzame Distributie: Winstgevendheid met een doel.’

Een bedrijf dat serieus werk maakt van duurzaamheid is groothandelaar BayWa, dat is erkend als een van de 50 leiders op het gebied van duurzaamheid en klimaat wereldwijd. BayWa helpt boeren hun winsten te verhogen en pioniert tegelijkertijd met nieuwe, duurzamere landbouwmodellen met projecten en technologieën voor hernieuwbare energie. Lees meer over de innovatieve inspanningen van BayWa in dit Forbes-artikel.

De toekomst is nu

Er zijn zeker enkele rode draden in al deze wholesale trends te ontdekken. Denk aan planning, innovatie, flexibiliteit, zichtbaarheid. Hoewel deze ideeën er altijd al geweest zijn, zijn ze voor distributeurs nog nooit zo belangrijk geweest als nu. De industrie – en de wereld – zal blijven veranderen, en groothandelaars moeten plannen maken voor de toekomst.

Wil jij meer weten over de wholesale trends van 2022?

Bekijk dan onze site