>

De waardeketens van de industrie koolstofvrij maken is een teamprestatie

De oorlog in Oekraïne heeft de geo-economische afhankelijkheid van Europa van goedkope en overvloedige energie glashelder gemaakt. Die fossiele energie stroomt door een netwerk van pijpleidingen, wordt gebruikt en creëert broeikasgassen die zich snel ophopen in de atmosfeer.

De oplossing klinkt makkelijk, maar is dat beslist niet: het omvormen van ons energiesysteem. “Om dit doel te bereiken, hebben we een systemische aanpak nodig. Een collectieve inspanning van grote spelers uit alle sectoren”, zegt Peter Maier, President of Industries & Customer Advisory bij SAP SE.

Decarbonisatie met slimme oplossingen
SAP werkt samen met de grootste bedrijven ter wereld om digitale oplossingen aan te dragen die de decarbonisatie van hele waardeketens mogelijk maken, van ruwe energie en materialen tot winkelschappen. “Gezamenlijk geloven wij dat de race naar nuluitstoot gaat over het samenbrengen van de juiste spelers en het vormgeven van een economie die innovatieve producten, bedrijfsprocessen en bedrijfsmodellen stimuleert.”

Daarvoor wil onder andere SAP de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen snel verminderen. Maier: “We mogen echter niet vergeten dat we betrouwbare energiebronnen nodig hebben om onze huizen van energie te voorzien en te verwarmen, om ons dagelijks te verplaatsen en om de productie van essentiële moderne materialen zoals cement, plastic en staal te ondersteunen. Maar de overgang is gaande, en SAP heeft het tot missie gemaakt om de decarbonisatie van het energiesysteem te versnellen met intelligente digitale oplossingen.”

Transitie naar duurzame energiesystemen
Shell is een van de wereldwijde energiebedrijven die bezig is met een transformatie naar een duurzaam en veerkrachtig energiesysteem. SAP levert al vele jaren digitale oplossingen voor de activiteiten van Shell. “We breiden nu onze samenwerking uit om te werken aan oplossingen en om de reis naar het koolstofvrij maken van onze economie te motiveren en te versnellen.”

“Geen enkel bedrijf kan overleven zonder een robuuste kostenboekhouding en -controle. In de toekomst zal ook geen enkel bedrijf de confrontatie met regelgevers, investeerders en klanten kunnen overleven zonder een even degelijke boekhouding van duurzaamheidsgerelateerde meetgegevens, waaronder de uitstoot van broeikasgassen”, stelt de SAP-executive. “Alle bedrijven moeten inzicht hebben in de CO2-voetafdruk van hun input, in wat zij toevoegen aan hun activiteiten en wat het resulterende totaal is. Alle bedrijven die zich op ‘net zero’ hebben vastgelegd, hebben dus een manier nodig om hun emissies te meten en te verminderen.”

Shell en SAP zijn van plan om samen te innoveren op het gebied van boekhoudoplossingen voor broeikasgasemissies en ketenbeheerpraktijken, zodat alle spelers in de waardeketens hun CO2-voetafdruk kunnen meten en verminderen. Door deze transformatie vanaf de energieleveringszijde te stimuleren, ontstaat de noodzakelijke transparantie aan de vraagzijde – helemaal tot aan de consumenten.

Meten van uitstoot en resultaat van duurzaamheidsinitiatieven
Maier: “Wij zijn er ook van overtuigd dat duurzaamheidsmetingen moeten worden geïntegreerd in de end-to-end transactieprocessen in de waardeketens en over de grenzen van de industrie heen. Alleen met deze integratie kunnen organisaties rekening houden met de duurzame gevolgen van productontwerp, inkoop en aanbesteding, productie, logistiek en verkoop. Innovatieve oplossingen op basis van industriële normen zullen belangrijke hulpmiddelen zijn bij de energietransformatie.”

“Shell is medeoprichter van het Open Footprint Forum en wij werken samen aan de totstandkoming van een gemeenschappelijk model voor voetafdrukgerelateerde gegevens over alle emissietypen, verbruik en basisberekeningen om branchegegevens te normaliseren en te aggregeren. Onze inspanningen om normen vast te stellen die de energietransformatie van hele bedrijfstakken mogelijk maken, worden nog tastbaarder als Shell en SAP zelf het goede voorbeeld geven van bedrijven die naar een nieuwe energie-economie werken.”

SAP zal de Powering Progress-strategie van Shell ondersteunen om de overgang van de activiteiten van Shell naar een netto-nulemissie te versnellen. Het concern is van plan met SAP samen te werken aan oplossingen voor koolstofboekhouding en -beheer. Deze SAP-oplossingen zullen Shell helpen om emissies en koolstofbudgetten in hun operationele gebieden te volgen. Dit verbeterde inzicht ondersteunt een betere planning en dagelijkse operationele besluitvorming.

“SAP heeft beloofd om in 2023 koolstofneutraal te zijn voor onze eigen operaties – en om in 2030 in onze hele waardeketen netto nul te zijn”, laat Maier weten. “Shell helpt SAP bij de overgang naar een emissievrij wagenpark en Shell’s Accelerate to Zero-programma zal helpen bij deze mobiliteitstransitie, onder meer door het verstrekken van oplaadkaarten en oplaad-thuis-infrastructuur, te beginnen in Nederland. In Duitsland zijn we van plan een voor beide partijen voordelige THG-overeenkomst op te zetten en een programma op te zetten om Duitse bestuurders van bedrijfsauto’s te stimuleren. Shell steunt SAP ook bij het koolstofvrij maken van ons energieverbruik, te beginnen met de bouw van voetbalveldgrote zonnepaneelinstallaties voor het hoofdkantoor van SAP in Walldorf, Duitsland.”

Inzichtelijkheid en transparantie
“Dit partnerschap is een prachtig voorbeeld van onze betrokkenheid bij SAP en bij onze klanten om de energietransitie te versnellen”, zegt Audny Van Helden, vice-president Energy Marketing Sectors and Decarbonization, Shell Plc. “Onze gedeelde technologie en sectorexpertise zullen bedrijven helpen duurzamere beslissingen te nemen.”

“Daar ben ik het helemaal mee eens. Deze gezamenlijke activiteiten maken de overgang naar een duurzaam energiesysteem mogelijk en dienen als projecten met een hoge zichtbaarheid. Zij zullen hopelijk een sneeuwbaleffect hebben op meer waardeketens in de industrie. De ervaring van Shell met het plannen en uitvoeren van grootschalige infrastructuurprojecten en de ervaring van SAP met het beheren en optimaliseren van bedrijfsprocessen is een winnende combinatie”, besluit Maier.