>
Cloud in the mountain

SAP in de cloud: Welke transitie je ook inzet, zorg voor een ‘cloud mindset’

De transitie naar de cloud blijft voor veel organisaties een heet hangijzer. Toch groeit de noodzaak iedere dag. Om meer inzicht te geven, namen Amazon Web Services (AWS), cloud integrator Capgemini en SAP onlangs deel aan een roundtable. Victor de Voigt, SAP Business Development Manager S/4HANA Cloud RISE with SAP, vat samen wat er is besproken.

SAP is bezig met misschien wel de belangrijkste transitie sinds de oprichting in 1972: de reis naar de cloud. Waar SAP in het verleden de software leverde in één groot, integraal systeem en zich niet bemoeide met de implementatie en/of operatie, beweegt het nu naar een multi-cloudstrategie en neemt daarin ook verantwoordelijkheid. En daarin neemt het alle klanten mee. Maar wat als u als SAP klant al tientallen jaren comfortabel on-premise zit? Hoe pakt u de transitie dan aan? Tijdens de roundtable ‘Innovatie door specialisatie’ bespraken Capgemini, AWS en SAP deze vaak beladen vragen. Want hoe u het ook wendt of keert; een stap naar de cloud vergt werk. Daarom is een gedegen voorbereiding van groot belang.

Ontwikkelingen zien en erkennen

De voorbereiding op een reis naar de cloud begint met weten – en vooral erkennen – wat er nu speelt in de wereld. Daarin zien de tafelgenoten drie belangrijke thema’s: personeel, data en duurzaamheid.

De coronacrisis heeft digitalisering bij bedrijven een enorme boost gegeven. Een gevolg daarvan is dat organisaties nu meer IT-kennis en -kunde in huis willen halen. Er zijn inmiddels talloze vacatures, maar te weinig mensen om die posities in te vullen. Daardoor moeten organisaties slimmer met resources omgaan. Daarnaast willen jonge mensen die op de arbeidsmarkt komen, werken met nieuwe technologie en zich niet bekwamen in oude technologie. Zo verdwijnt kennis over de ‘oude’ systemen, terwijl die in veel organisaties nog volop draaien.

Ondertussen spelen er steeds meer datavraagstukken bij organisaties. Uit onderzoek blijkt dat slechts 16% van de organisatie de classificatie “data master” heeft. Daarbij gaat het niet alleen om het kunnen verwerken van grote volumes, maar ook over data security en governance. Hoe houden organisaties data veilig en hoe borgen ze goede datakwaliteit?

Duurzaam ondernemen is actueler dan ooit. Bedrijven staan onder druk om transparant te zijn met gegevens en processen. Vanaf volgend jaar komen er wettelijke verplichtingen om te rapporteren wat de “cabon footprint” is van ondernemingen. SAP Solutions for Sustainability biedt bedrijfsbrede en branchespecieke functionaliteiten waarmee duurzaamheid op grote schaal kunt integreren door activiteiten, ervaring en financiele inzichten in uw kernprocessen op te nemen.

Sterke redenen om te verhuizen naar de cloud

Zowel Capgemini, AWS als SAP waren het erover eens: deze ontwikkelingen vragen actie van organisaties. Om met personeelstekorten, veroudering, groeiende datavraagstukken en aanstaande duurzaamheidswetgeving om te kunnen gaan, worden wendbaarheid en schaalbaarheid steeds belangrijker. En dat zijn bij uitstek eigenschappen die u zich met een stap naar de cloud eigen kunt maken.

Verhuizing naar SAP on AWS biedt ook mogelijkheden om duurzaamheid te monitoren en erover te rapporteren. AWS geeft aan dat zij typisch de carbon footprint in de datacenter met een factor 3.6 kan verlagen vergeleken met een eigen data center. Daarnaast heeft AWS recentelijk sustainability als 6e pilaar toegevoegd aan haar cloud architectuur. Deze richt zich met name op de milieu effecten door energie verbruik en efficientie. Dit kan bijvoorbeeld door kritisch te kijken naar workloads om CO2 impact te monitoren. Deze emissie impact vanuit de cloud infrastructuur is terug te lezen in SAP Sustainability Control Tower, waarmee de cirkel rond is.

De 3 aandachtspunten bij een cloudtransitie

Overweegt u een transitie naar de cloud? Dan moet u op de volgende drie belangrijke punten letten:

1. Adopteer een cloud mindset
De stap naar de cloud is te vergelijken met het volgen van een dieet. Door korte tijd anders te eten, behaal iemand vast het gewenste resultaat. Maar zodra diegene het streefgewicht heeft bereikt, is de kans groot dat hij of zij terugvalt in oude gewoontes. Wat een blijvend effect oplevert, is een verandering in levensstijl.

Als een organisatie naar de cloud gaat met een on-premise werkwijze, dan krijgen ze het moeilijk. Zorg dus dat de organisatie een ‘cloud mindset’ krijgt. Erken en accepteer de eerder geschetste ontwikkelingen. En omarm dat een moderne IT-strategie en een agile werkwijze oplossingen biedt.

2. Vertrouw op de cloud
De drie roundtable-deelnemers merken dat veel organisaties nog altijd terughoudend zijn over de cloud als het gaat om bedrijfscritische systemen, omdat organisaties niet weten of hun data daar wel veilig is. Maar zeg eens eerlijk: stopt u uw spaargeld liever onder uw matras of zet u het op de bank? Hyperscalers als AWS kunnen door onder andere hun grootte en expertise vrijwel altijd een betere datasecurity garanderen dan een organisatie zelf on-premise kan realiseren.

3. Maak zo snel mogelijk een plan
De stap naar de cloud vereist een duidelijke en slimme strategie. Denk daarbij aan de volgende adviezen die tijdens de roundtable de revue passeerden:

  • Betrek al uw partners in de te bepalen strategie: Bij een cloudtransitie heeft u meerdere partners nodig. Breng daarom al uw partners samen en bepaal gezamenlijk de best passende strategie voor uw organisatie. Zo voorkomt u dat u telkens over en weer moet schakelen, daarmee bespaart u tijd en maakt u optimaal gebruik van elkaars kunde en specialiteit.
  • Breng uw huidige wereld in kaart: Waar staat u nu? Welke processen wilt u verbeteren? Waarom zijn de huidige processen zo ingericht en zijn deze gedocumenteerd? Waar staat u ten opzichte van uw peers? Drie belangrijke vragen waar u antwoord op moet krijgen, zodat u precies weet welke procesverbeteringen prioriteit moeten krijgen. Bovendien moet u ook een goed beeld krijgen van alle applicaties die u nu inzet. Vaak zijn dat er meer dan u denkt. Zijn deze allemaal nog nodig? SAP heeft op proces vlak SAP Signavio software als hulpmiddel om proces transparantie, optimalisatie en collaboratie te verbeteren.
  • Bepaal hoeveel stappen u nodig heeft: Gaat u in één keer over of heeft u meerdere stappen nodig? Iedere organisatie heeft een ander startpunt en dus een andere cloudreis. Misschien wilt u de stap maken met een ECC-legacy van vijftien jaar. Of wellicht wilt u de transitie naar de cloud combineren met de stap naar SAP S/4HANA. Dat kan allemaal in één keer, met bijvoorbeeld RISE with SAP, of in meerdere kleine stappen.
  • Scheid core processen van klant specifieke innovaties: SAP hanteert een multi-cloudstrategie, waarbij uw core in de ene cloud staat en uw bedrijfsspecifieke processen in een andere, namelijk het Business Technology Platform. Op die manier hout u uw core schoon en kunt u altijd zonder problemen mee in updates en nieuwe releases.

Wacht niet langer

Er is veel besproken tijdens de roundtable met Capgemini, AWS en SAP. Maar de belangrijkste boodschap naar organisaties was helder: start nu, maak een plan en zet de reis naar de cloud in. Benieuwd naar de volledige roundtable ‘Innovatie door specialisatie’ met Capgemeni, AWS en SAP?

Bekijk de roundtable hier terug