>

Black Friday en Feestdagen: 4 tips voor retailers

Pour la version en français, cliquez ici.

Het aftellen is begonnen naar Black Friday en Cyber Monday. Voor retailers is de tweede serie feestdagen sinds de coronapandemie een belangrijke. Corona gaf de onlineverkoop namelijk een enorme boost. Met deze stappen kunnen retailers zich voorbereiden op deze periode:

  1. Brengt de supplychain en leveringssystemen op orde
  2. Voeg meer betalingsmogelijkheden toe
  3. Stel doelen die verder gaan dan verkoop
  4. Bied een unieke, uitzonderlijke klantervaring

Lessen uit het verleden

We weten nog maar al te goed hoe lastig het kon zijn om essentials te scoren als toiletpapier tijdens de eerste paar maanden van de pandemie. Zelfs niet-essentiële zaken als sportartikelen konden lastig te vinden zijn.

Het winkelen tijdens de feestdagen heeft de tekorten en de leveringsproblemen verder verergerd. Het winkelend publiek kocht hun cadeaus voor de feestdagen namelijk massaal online. Het ordervolume steeg tijdens het seizoen met 162% ten opzichte van vorig jaar en veel bestellingen kwamen ruim voor Black Friday binnen.

De detailhandelaren werkten de klok rond om meer te produceren en zo goed mogelijk binnen de normale levertijd aan hun klanten te bezorgen. Sindsdien hebben de detailhandelaars hun problemen met de toeleveringsketen grotendeels verholpen. Toch zullen we zeker weer een recordaantal online aankopen meemaken, waardoor de verzendpartners overbelast zullen raken en er vertragingen kunnen optreden.

Vertrouwen en loyaliteit zijn belangrijk als het gaat om winkelen voor de feestdagen. Als retailers de problemen met de supply chain en de levering nu kunnen oplossen, zullen hun klanten niet naar concurrenten overlopen om op 24 december cadeautjes onder de boom te krijgen. Daarom is het goed nu al met de nodige voorbereidingen te starten.

Meer betaalopties

De afgelopen jaren is er een wereld aan mogelijkheden ontstaan in e-commerce, vooral als het gaat om betalingen. Debet, credit, Apple Pay, en allerlei koop-nu-betaal-later-diensten zoals Afterpay en Klarna. Het kan overweldigend lijken, maar retailers moeten aansluiten bij wat consumenten vragen om ervoor te zorgen dat ze een positieve ervaring hebben.

Veel consumenten hebben het afgelopen anderhalf jaar financiële problemen gehad. Koop-nu-betaal-later-opties maken het makkelijker om nu cadeaus te krijgen en de betalingen op te splitsen, zodat ze voor sommige consumenten bereikbaarder worden. Apple heeft een paar weken geleden Apple Pay Later aangekondigd, de nieuwste toevoeging aan de koop-nu-betaal-later-rage. Dat is een duidelijk signaal: wie concurrerend wil blijven, zal dus op zijn minst koop-nu-betaal-later-opties moeten overwegen.

Retailers vallen op als ze ergens voor staan

Retailers kunnen meer zijn dan leveranciers. Ze kunnen aanjagers van goede doelen en sociale projecten zijn. In het begin van de jaren 2000 maakte TOMS bekend dat ze voor elk paar schoenen dat ze kochten een paar schoenen weggaven aan iemand in nood. Bombas is een recenter voorbeeld van een retailer die deze filosofie heeft voortgezet, deze keer met sokken. Retailers moeten zich in het komende feestdagenseizoen van 2021 onderscheiden en shoppers op een nieuwe manier helpen zich goed te voelen over hun aankoop.

Ontdek de marketing trends van het feestdagenseizoen van 2021

Gabrielle Pastorek, Shopping Publisher bij Finder, zegt dat als een bedrijf iets kan bieden op het gebied van duurzaamheid, liefdadigheid of recycling, consumenten dat oppikken. “Zelfs als dat soms betekent dat het product iets meer gaat kosten. Consumenten zijn bereid […] om iets meer te betalen als ze weten waar dat extra geld naartoe gaat”, zegt ze.

Een andere manier waarop winkeliers zich onderscheiden is door zich te richten op klanten die hun lokale gemeenschap willen steunen. Bijvoorbeeld door producten aan te bieden die ‘Made in Belgium’ of zelfs nog dichter bij huis zijn geproduceerd. Op die manier kunnen consumenten niet alleen van nieuwe producten genieten, maar tegelijkertijd ook de lokale gemeenschap een steuntje in de rug bieden.

Klantervaring: de ultieme onderscheidende factor

Er zijn tal van zaken waarop retailers kunnen concurreren. Concurreren op prijs leidt vaak tot een onhoudbare race naar de bodem. Productconcurrentie kan lastig worden wanneer veel detailhandelaren optreden als distributeurs voor dezelfde fabrikanten. De klantervaring maakt dan het verschil.

Het ultieme doel? Een unieke ervaring die de klant aanzet tot het delen ervan met vrienden en bekenden. Er leiden vele wegen naar Rome, van uitnodigingen voor exclusieve evenementen tot vroegtijdige toegang tot een nieuwe collectie, of zelfs geestige e-mails met suggesties voor de juiste producten.

De periode rondom de feestdagen is vaak goed voor meer dan 50% van de jaarlijkse omzet van een retailer. Een goede voorbereiding is de beste manier om ervoor te zorgen dat u top-of-mind bent en blijft. En omdat promoties elk jaar vroeger beginnen, is de extra aanlooptijd essentieel.

Klaar voor de feestdagenverkoop? Wij zijn het in ieder geval wel. Wil je meer weten? Download dan de 2021 marketing guide voor de key take-aways van Black Friday en Cyber Monday shopping.

Download de 2021 feestdagen marketing guide