>

Hvor bliver de unge danskere af, når vi skal lave forretning med data?

Når jeg søger efter unge, som vil arbejde med forretning og teknologi i SAP Experience Center, har de fleste ansøgere international baggrund. På nationens vegne må jeg løfte et rødt advarselsflag, og på det personlige plan overvejer jeg at uddele et gult kort til de unge danskere.

Indrømmet. Mine observationer har på ingen måder statistisk substans, men her er nogle fakta fra min verden.

SAP Danmark holder til i Københavns Nordhavn, og vi er en del af en global forretningssoftware koncern med 100.000 ansatte. Når jeg søger studerende som praktikanter og studentermedhjælpere (og det gør jeg særdeles aktivt), så er over halvdelen af ansøgerne fra andre lande end Danmark. Og jeg ender derfor med at ansætte flere unge med udenlandsk baggrund end dansk baggrund.

Hvorfor er det ikke hot?

Jobindholdet er lidt mere forretning end teknologi. Så vi søger STEM-kompetence med forretningsforståelse, eller forretningskompetence med vilje til at arbejde med data. Og det er her, at jeg vifter med advarselsflag og undrer mig: Hvorfor er dette felt ikke mere hot hos danskere i gang med en videregående uddannelse?

Vi står midt i en digital forandring af historiske dimensioner, hvor data vil påvirke, forandre, tilføje og fjerne jobindhold og funktioner over en meget bred karm. Det skal vi da have danske unge til at mestre og til at styre!

Danmark har udfordringen

Problemet ved at internationale studerende tager disse pladser er, at de typisk ikke er her på langt sigt. Det er egentlig ikke noget problem for os som globalt selskab, men det er et problem for Danmark. Erfaringen er, at 80 pct. af danske studerende stadig arbejder i Danmark efter to år, mens det kun gælder 40 pct. af de internationale studerende.

Både it-branchen og de danske virksomheder har brug for at udklække morgendagens digitale forretningsarkitekter. De skal finde på nye forretningsmodeller, og de skal fungere som rejseledere i de transformationsprocesser, som vil komme endnu hyppigere og på stadig nye områder.

Tag del i løsningen

Jeg kan ikke udelukke, at mine observationer ikke er dækkende. De kan hænge sammen med vores B2B brand eller vores særlige behov for blandingen af it-viden og forretnings-viden.

Men hvis det ikke er tilfældet, så har vi en kompetenceudfordring på den lange bane. Derfor vil jeg opfordre it-branchen og dens kunder til at tage aktivt del i at løse dette problem på uddannelsesområdet: Skab pladser til de unge i organisationen og arbejd aktivt sammen med universitetsverdenen for at tiltrække flere.

Det er jo faktisk både kreativt udfordrende og samfundsmæssigt interessant. Desuden er der gode penge at tjene.

Måske bør vi også uddele det gule kort til vores børn og unge hjemme ved spisebordet: Kan I ikke tage og mobilisere lidt af den sult, vi andre havde, og så kaste jer ind i feltet mellem teknologi og organisation og være med til at forme jeres egen fremtid?

Thomas Madsen, Leder af SAP Experience Center Copenhagen