>

Tech-sproget kan også give et nudge til en bedre verden 

Verden ER altså ændret, når en global CTO taler om Black Lives Matter, corona og bæredygtighed. Og selvfølgelig en masse om teknologi.   

Fremover kalder vi brownfield for ’system conversion’, whitelist hedder ’approved’ og blacklist er ’non-approved’. Det sagde SAP’s øverste teknologi-ansvarlige på sin keynote på den globale udvikler-konference SAP TechEd her forleden dag.

For første gang nogensinde var eventen 100% virtuel, så jeg deltog fra sommerhuset på Samsø, hvor jeg blandt mange andre lyttede til Jürgen Müller (SAP’s CTO). Han talte blandt andet om Black Lives Matter, corona og bæredygtighed, hvilket måske vil komme bag på nogen, når konferencen først og fremmest er teknologi og deep dive produktorienteret.

Nudge i den rigtige retning

I forhold til Black Lives Matter og strukturel racisme er tanken, at vi bør påvirke vores tech-sprog, så det er renset for mulige negative undertoner. Nogen vil helt sikkert synes, at det er noget pjat, og at det er at gå for langt i forhold til at være politisk korrekt. Men jeg synes, at sproget betyder noget, og det må gerne nudge os i den rigtige retning.

Jeg har snart sølvbryllup, og min hustru er sort. Derfor kan jeg på det personlige plan skrive under på at dumsmarte bemærkninger betyder noget, uanset hensigten med sådanne bemærkninger.

Der er i sig selv intet galt med ordet blacklist, og jeg har selvfølgelig aldrig associeret ordet med racisme, og det tror jeg heller ikke andre har gjort. Men at tage fat på disse og andre gloser sender et vigtigt budskab.

Derfor synes jeg, at det er helt fint, at globale virksomheder vælger at lave sådan en sprogpolitik. Signalet handler om at tage et ansvar, og det bliver en del af kulturen. I sig selv ikke afgørende, men et lille skridt i den rigtige retning. Og i hvert fald bliver det sværere at diskriminere i en organisation, hvor topledelsen sender den slags signaler.

Corona og klima

På corona-området kunne han fortælle om arbejdet med at udvikle den tyske Corona Warn App og om den internationale gateway, der får smittestop-apps fra mange EU-lande til at tale sammen. Teknologien er et open-source-projekt, hvor 13.000 forslag, ændringer og input er samlet op via Github.

Og på bæredygtigheds-dagsordenen handlede det om, hvordan CO2-mål kan og bør indgå i vores digitale forretningsprocesser for understøtte bekæmpelsen af klimaforandring. Det handler om at have transparens i forhold til klimabelastningen, så forretningsmæssige og operationelle beslutninger bliver taget med data om CO2-udslippet som en naturlig del af beslutningsgrundlaget.

En ny tid

Selvfølgelig talte Jürgen også om SAP’s nye teknologier, om udvikler persona, om SAP Business Technology Platform, om AI, om GDPR og privacy, om cloud og om sikkerhed. Men det er påfaldende for mig, at digitaliseringen nu har så vidtgående betydning for vores samfund, at man ikke længere KUN kan tale om den slags emner. En global CTO for en stor it-leverandør er nærmest tvunget til at sikre sig, at teknologien bidrager til at løse verdens største problemer.

Sådan var det ikke for 10 år siden.

Af Thomas Madsen, Head of SAP Data Lab Copenhagen i SAP Experience Center Copenhagen

Oprindelig publiceret i Computerworld den 28. december 2020.