>

Relationer og tillid: Derfor har forretningsrejsen en fremtid

Langt fra alle forretningsrejser før nedlukningen var nødvendige. Men fysiske møder kan noget særligt. Noget, man ikke får af hverken virtuel fredagsbar, tændte web-kameraer eller hoppende kæledyr i baggrunden.

2020 bliver ikke et år, man glemmer. Mange vil sikkert huske satellitbillederne af det sydøstlige Kina, hvor man pludseligt kunne skimte landskaber uden det gængse smoglag, der normalvis indhyller de mange millionbyer.

Og det er positivt. Naturen er på mange måder kommet tilbage. Luften er blevet renere. Men for de mange forretningsrejsende, der tidligere rejste frem og tilbage mellem forskellige kontorer og produktionsfaciliteter, har coronapandemien resulteret i endnu en tur til hjemmekontoret og et utal af videomøder.

Men nu da det har vist sig, at onlinemøder fungerer for rigtig mange, hvorfor var det så nødvendigt at rejse både indenrigs og på tværs af landegrænser tidligere? Var alle forretningsrejser strengt nødvendige?

Der kan sagtens argumenteres for, at der var mange unødvendige rejser, før coronapandemien brød ud, men det er ikke det samme som at sige, at de alle var unødvendige. For der er fortsat brug for fysiske møder, der skaber gode relationer og resultater. Ikke alle kan ikke erstattes af hverken virtuel fredagsbar, tændte webkameraer eller kæledyr i baggrunden.

En gåtur på et bjerg = 1.000 videomøder

Sidste år trådte jeg ind i en ny rolle som nordisk chef for et nyt team. Vi skulle sammen lægge en plan for de forskellige markeder og koordinere vores indsats for 2020. En på teamet var en næsten nyansat kollega, som jeg kun havde mødt en enkelt gang – på en vandretur med vores nordiske organisation.

På vej ned af bjerget faldt vi i snak, og jeg er sikker på, at den gåtur havde dannet en god grobund for vores relation, da nedlukningen af de nordiske lande så kom. At vi havde mødt hinanden fysisk betød, at vi fra start kunne være ærlige og ligetil i vores dialog om fælles projekter på tværs af Norden – dét havde ikke været det samme, hvis vores første møde var via en skærm.

Der er uden tvivl mange møder, der nemt – og måske endda med fordel – kan tages virtuelt. Men for vigtige, relationsskabende aktiviteter skal der mere end et online check-in til.

Forretningsmøder skal betyde noget i 2021

Nu da restriktionerne løftes yderligere på tværs af Norden, bliver det spændende at følge, hvilke krav virksomheder vil stille til forretningsrejser og fysiske møder i 2021.

Personligt ser jeg ser frem til møder, der ikke har en så hård bagkant, som de virtuelle. Møder, man ikke kan forlade, fordi man har fundet på et nyt koncept eller ide, og møder, hvor der ikke er kæledyr i baggrunden, der også kæmper om opmærksomheden.

Og jeg er sikker på, at stort set alle længes efter igen at kunne tage på forretningsrejse – selvom en undersøgelse fra SAP Concur viser, at hele 93 pct. af alle nordiske forretningsrejsende forventer en ‘new normal’ inden for området.

Som vandreturen ned ad bjerget viste, handler kollegaskab nemlig ikke kun om det faglige indhold. Uanset om man spiser en middag, går en tur eller drikker en kop kaffe, er det værdifuldt at være det samme sted fysisk.

Det giver en bedre fornemmelse for ens kolleger, og vigtigst af alt kan det sikre ét stærkt og tillidsbaseret samarbejde, hvis vi rammes af en lignende situation som i marts sidste år og igen skal have alle møder virtuelt.

Af Dan Lillie, chef for SAP Concur i Danmark og Norden

Oprindelig publiceret i Finans den 18. maj 2021.