>

Den offentlige sektor bør gå forrest i den grønne omstilling, og forretningsrejser er et godt sted at starte

Som samfund er vi blevet mere opmærksomme på vores påvirkning af miljøet. Der er ikke længere nogen tvivl om, at bæredygtighed er kommet på dagsordenen blandt organisationer og beslutningstagere, og aktivismen i samfundet vokser frem. Men hvis vi skal skabe forandring, kræver det, at vi træffer informerede valg – både som forbruger, virksomhed og som organisation.

Målet om at reducere klimaaftrykket eller helt at blive CO2-neutral er en prioritering for mange virksomheder, men hvad med den offentlige sektor? Det forventes, at den offentlige sektor går forrest og leder vejen for en mere bæredygtig fremtid, men noget tyder på, at det ikke er tilfældet – i hvert fald ikke hvad angår forretningsrejser, som også bidrager til CO2-regnskabet.

Ifølge en ny rapport fra SAP Concur, Corporate Travel Sustainability Index, mener kun 19% af beslutningstagerne inden for den offentlige sektor i EMEA-regionen, at deres organisation formår at gøre sine forretningsrejser bæredygtige. Samtidig er en stor del af medarbejderne usikre på, hvad de selv kan gøre af bæredygtige tiltag, når de rejser. Selvom 66% af undersøgelsens respondenter ønsker at rejse på mere bæredygtige måder, er det kun 39%, der ved, hvad de kan gøre.

Blandt de undersøgte sektorer er den offentlige sektor faktisk den mindst selvsikre, når det gælder indsatsen for mere bæredygtige forretningsrejser. Det er et overraskende resultat, som jeg mener, er på tide at ændre på.

Hvis ikke argumentet om at skåne miljøet af hensyn til næste generation er nok, kan man finde et andet blandt medarbejderne. Nuværende og potentielle medarbejdere stiller stigende krav til arbejdspladsens grønne politikker, og derfor kan en mere bæredygtig tilgang, også  til forretningsrejser, være med til at tiltrække, fastholde og udvikle nye talenter.

Skab grundlaget for de rette valg

Som virksomhed eller offentlig organisation skal man huske på, at det er små ting, der tilsammen kan gøre en forskel – uanset, om det er at skifte flyet ud med toget eller kvitte papiret til fordel for digitale løsninger. I bund og grund handler det om at identificere dem og inkorporere dem i virksomhedens kultur.

Det er organisationens ansvar at kommunikere de grønne budskaber og skabe opmærksomhed omkring de bæredygtige alternativer. Derfor bør man i enhver organisation, og i den offentlige sektor i særdeleshed, implementere grønne politikker og ikke mindst procedurer, så medarbejderne har den information, de skal bruge, for at ændre adfærd. Samtidig er det helt afgørende, at man fra organisationens side opfordrer til de bæredygtige valg – også selvom det ikke altid er en økonomisk fordel.

Få indblik i organisations klimaaftryk via data

I takt med at medarbejdere rundt om i verden vender tilbage til en mere normal hverdag – med større mulighed for at genoptage forretningsrejser – kan data blive en afgørende faktor for den offentlige sektors beslutningsgrundlag for at øge indsatsen på det grønne område.

Her kan data og rapportering om rejseaktiviteter hjælpe med at identificere, hvordan organisationen kan bevæge sig i en mere bæredygtig retning. Det kan være via rapporter, der giver indblik i organisationens CO2-aftryk – eller rejse-apps, der  skaber fuld synlighed over medarbejdernes CO2-fodaftryk, når de rejser. SAP Concur tilbyder en række digitale rejseløsninger, som kan anvendes til formålet.

Jeg tør godt at sige, at vi i fremtiden vil se en fundamental ændring i forretningsrejser, og måden vi prioriterer vores rejseaktiviteter på. Men vi mangler stadig nogen til at sætte kursen – og ville det ikke være fantastisk, hvis det var den offentlige sektor?

Af Dan Lillie, chef for SAP Concur i Danmark og Norden

Oprindelig publiceret i Børsen den 12. juli 2021.