>

Dansk interesse i tysk digitalt tigerspring

Tyskland som digitalt lokomotiv er i klar dansk interesse. Efter valget står landet med en række udfordringer, og en helt ny gearing af digitaliseringen skal på dagsordenen.

Sidste nummer af magasinet Economist havde en tegning af en udmattet tysk ørn på forsiden under overskriften ”The mess Merkel leaves behind”. Tyskland er som en flot luksusbil, men hvis man åbner kølerhjelmen, så ser man manglen på vedligeholdelse, skriver Economist og peger på en række problemer og udfordringer. Navnlig et fravær af en moderne digital infrastruktur står højt listen sammen med klimaomstilling, manglende pensionsreform og svagheden i forbundsstatens tredelte governance i spændet mellem kommuner, delstater og forbundsstat.

Tyskland er nummer 18

Finans refererede 30. september IMD’s analyse af 64 landes digitale konkurrenceevne. Danmark er overhalet af Hongkong og Sverige og ligger nu på fjerdepladsen. DI kalder udviklingen et wakeupcall. Til sammenligning ligger Tyskland på 18.pladsen og scorer eksempelvis som nr. 54 på digital/teknologisk kompetence og nr. 55 på kommunikationsteknologi. Langt efter USA på førstepladsen og samtlige skandinaviske lande i top10!

Pandemien udstillede de tyske problemer med digitalisering. Sammen med skoler, som stod helt uden værktøj til at gennemføre digital undervisning, blev sundhedssektorens behov for at faxe testdata frem og tilbage et skræmmende symbol. Konklusionen er, at der er et stort behov for reformer, opgør med mageligheden og mere innovation end krisestyring.

SAP’s åbenlyse kritik

I vores egne rækker hos SAP, som er Tysklands mest værdifulde virksomhed og et af de få globale tech-selskaber med europæisk forankring, understreger ledelsen på lignende vis behovet for forandring. I den høflige og korrekte tyske kultur vækker det opsigt at SAP’s direktionsmedlem og Chief Technology Officer (CTO) Jürgen Müller er så åbenlyst kritisk.

Han mener, at Tyskland sakker længere og længere bagud i teknologikapløbet og henviser til Digital Riser-rapporten 2021 fra Det Europæiske Center for Digital Konkurrenceevne i Berlin, hvor Tyskland lå tredjesidst på G20-listen over verdens førende økonomier og vækstøkonomier.

Han og SAP mener, at der er behov for grundlæggende strukturelle ændringer for massivt at fremskynde Tysklands digitale omstilling. Online-adgangsloven skal i løbet af 2022 give tyskerne adgang til ca. 600 digitale, administrative tjenester – herunder mulighed for at ansøge om statsfinansierede studielån, forældreorlovsydelse og online fødselsattester. Men det er kun en begyndelse.

Digital minister i Tyskland?

Tyskland har brug for en klar digital dagsorden, som føderale, statslige og lokale myndigheder i fællesskab er forpligtet til. Med en tilsyneladende endeløs liste over emner er der nok at tage fat på: Digitalisering i den offentlige sektor, cybersikkerhed, sikker cloud-infrastruktur, udvikling af åbne standarder, interoperabilitet, højhastighedsinternet og brug af kunstig intelligens.

En mulighed kan være at drive denne dagsorden gennem et nyt føderalt ministerium, der udelukkende er afsat til digital transformation. Men lige så afgørende er det at skabe de nødvendige kulturelle forandringer.

Klar dansk interesse

En kommende tysk regering står på mange måder over for langt mere fundamentale udfordringer end vi gør her i Danmark. Transformationen fra industrisamfund til digitalt videnssamfund kræver for det første, at udfordringen tages alvorligt. Det ser ud til at være tilfældet, og her i Danmark har vi klare interesser i, at Tyskland tager et digitalt tigerspring.

Hvis det sker, vil det være godt for Europa på længere sigt, hvor USA og Kina som bekendt har sat en meget høj barre inden for digital innovation. Og på kort sigt har vi fra Danmark en masse erfaring og knowhow at eksportere til vores 83 mio. naboer i syd.

Men tør Tyskland forlade den industrielle, lidt bureaukratiske og risiko-orienterede tilgang og sætte fart i en agil innovation for at bringe sig tættere på en digital førertrøje?

Af Jørn Bo Jacobsen, adm. direktør, SAP Danmark

Denne kommentar er oprindeligt publiceret i Finans den 4. oktober 2021.