>

Yes, digitalisering kræver at Danmark tænker internationalt, og yes, jeg vil være robotbibliotekar

Forfriskende nok slår Digitaliseringspartnerskabet til lyd for en aktivistisk dansk tech-politik på den europæiske arena. Helt enig. Når vi ser på, hvad data er ved at gøre ved demokrati og kapitalisme, så skal vi sparke al mistillid til EU til side og gå all in.

De 46 anbefalinger fra Digitaliseringspartnerskabet her i oktober er en meget blandet buket af store og små ideer, kortsigtede, langsigtede, operationelle og strategiske.

Blandt de mindre var ideen om robotbiblioteker, hvor virksomheder kan gå hen for at se, teste, låne og prøvekøre robotter. Jeg melder mig straks frivilligt som robotbibliotekar. Vi har allerede i SAP Experience Center en fysisk ramme, som er i brug. Her viser vi digitale ideer og løsninger, engagerer,diskuterer og afprøver datamodeller i mit SAP Data Lab.

Vi ser da meget gerne, at nogle friske fysiske industrirobotter flytter ind og blander lidt blod og lidt data med vores softwarerobotter. Morgendagens intelligente virksomhed har sat en klar kurs mod at blive en slags softwarerobot!

Aktivistisk tech-politik

Ellers hæftede jeg mig ved, at de ca. 30 erhvervsledere, offentlige topledere, iværksættere, akademikere, fagforeningsfolk og foreningsmennesker i regeringens Digitaliseringspartnerskab med Jim Hagemann Snabe som formand, med 6 anbefalinger lægger op til aktivistisk dansk tech-politik i EU.. Ikke kun en aktivitisk udenrigspolitik men også en aktiv international linje i i Danmarks digitale strategi:

  • at involvere os i europæiske data spaces (fx på klima og sundhed)
  • deltage i EU’s arbejde med at sikre demokratiet mod at blive udhulet af sociale medier
  • arbejde for at få digitale midler fra EU trukket hjem til danske SMV’er og offentlige myndigheder
  • sikre udenlandske tech-talenter en nemmere karrievej vil Danmark
  • styrke dansk eksport af digitale løsninger på det offentlige område
  • arbejde med etik i brugen af data med et klart fokus på EU’s linje

Drop mistilliden til Europa

Efter min mening er det en helt rigtig vej at gå. Danmark har ikke styrken til at håndtere de digitale kræfter, som vi er oppe imod: misbrug af kunstig intelligens, cyberkriminalitet og gigantiske globale tech-platforme.

Derfor skal vi nedtone mistilliden til EU og i stedet omfavne det digitale Europa. Vi kan både opnå en erhvervspolitisk succes og maksimere vores indflydelse mange gange ved at præge det europæiske projekt på tech-området.

Data som valuta

Netop som en lille nation med relativt små virksomheder har vi interesse i at spillet om data foregår på en fælles og ikke for ujævn bane. Data bliver den hårde valuta i forhold til den globale verdensorden og den grønne omstilling.

Vi får brug for en stadig større og bedre integreret global infrastruktur for data. Jo bedre og jo mere fair jo bedre er det for Danmark. Vi får brug for en fælles ramme og måske fælles ejendomsret til data, og vi skal meget langt væk fra en Facebook-forretningsmodel.

Let’s go all in!

Af Thomas Madsen, Head of SAP Data Lab Copenhagen i SAP Experience Center Copenhagen

Oprindelig publiceret i Computerworld den 4. november 2021.