>

Fleksibilitet, transparens og datasikkerhed – hvad skal vi forvente os af 2022?

2021 lakker mod enden, og det er tid til kigge frem mod det nye år, og de muligheder og udfordringer, der venter forude. For selvom coronapandemien stadig holder sine klør fast i os, og vi fortsat skal forberede os på svære og usikre tider, så er det ofte tider som disse, der tvinger os til at tænke nyt og innovere – og særligt, når det gælder rejsebranchen.

Corona er efterhånden blevet et fast element på den globale agenda – og lad os bare være ærlige: Vi er alle trætte af den. Men vi kan ikke komme udenom, at pandemien fortsat vil have en rolle at spille i store dele af vores hverdag i det nye år, og derfor er det vigtigt, at vi kigger frem mod, hvordan vi bedst muligt forbereder os.

Selv er jeg optimistisk omkring 2022, selvom det bliver udfordrende, og jeg kommer her med mine tre bud på, hvad vi kan forvente os af året.

Større rejsefleksibilitet

Lockdowns, isolation og nedlukkede kontorer. Vores måde at arbejde på er blevet vendt på hovedet op til flere gange i løbet af de seneste snart to år. Mange medarbejdere har vænnet sig til at klare dagens arbejde fra hjemmekontoret, og det kræver større fleksibilitet – særligt når det gælder eksterne møder, der normalt ville kræve en flyrejse. Da vi nu kan klare langt de fleste eksterne møder virtuelt, vil mange medarbejdere med stor sandsynlighed holde mere igen med at rejse verden tynd for møder, der ligeså vel kan klares virtuelt.

Rejser post-corona kræver større fleksibilitet for at tilskynde medarbejdere til at rejse mere fornuftigt. Desuden ser vi i øjeblikket en tydelig stigning i virksomheder, der booker direkte hos bestemte rejsearrangører, hvilket understreger de rejsendes ønske om større valgfrihed og fleksibilitet til at vælge det rejseselskab, som de føler sig mest trygge ved ud fra et sundheds- og sikkerhedsmæssigt perspektiv. Vi må derfor forvente, at virksomheder i 2022 kommer til at give deres medarbejdere større fleksibilitet, når det kommer til virksomhedsrejser. Samtidig bør virksomheder fremover også vurdere, om det, ud fra et bæredygtigt perspektiv, virkelig er miljøomkostningerne værd at sende medarbejdere til møder i udlandet.

Transparens omkring klimaaftryk

Virksomheders grønne profil bliver i stigende grad en afgørende faktor, når det kommer til at tiltrække og fastholde medarbejdere. Som virksomhed er det ikke længere nok at brande sig på gode karrieremuligheder og en klækkelig hyre. Medarbejdere er blevet langt mere “purpose driven”, og her spiller virksomheders engagement i miljømæssig og social bæredygtighed i dag en vigtigere rolle end nogensinde før. De virksomheder, der formår at tilpasse sig denne tendens, vil komme foran deres mere reaktive konkurrenter i køen ift. at tiltrække nye medarbejdere, mens de også vil have lettere ved at fastholde medarbejderne.

Virksomheders grønne profil bør altså ikke blot være en prioritet i CSR-afdelingen, men derimod en topprioritet på bestyrelsesniveau. Selvom vi kommer til at se fald i forretningsrejser, så vil de stadig finde sted, og her gælder det for virksomhederne om at være transparente over for alle stakeholdere i forhold til CO2-aftrykket, det medfører.

Øgede krav til datasikkerhed

I takt med, at verden så småt begynder at åbne op igen og flere føler sig trygge ved at rejse, skal vi forvente at se øgede krav til datasikkerhed fra virksomheder i det nye år. Det gælder især, når det kommer til at håndtere de personfølsomme data, som vi skal vise, når vi skal fremvise dokumentation på vores vaccinestatus og testresultat.

Selvom coronapasset ikke længere er nyt under solen, så er der stadig mange virksomheder, der udtrykker bekymring omkring de nye procedurer, og hvordan det påvirker  datasikkerheden, når de mange personfølsomme data nu dagligt skal håndteres for at samfundet kan fungere. Det gælder især for de medarbejdere, som rejser i forbindelse med deres arbejde. På trods af, at der gælder visse globale regler for fremvisning af vaccine- og teststatus, så er det stadig op til hvert enkelt land at fastsætte, hvordan de vil implementere de globale regler. Vi anbefaler derfor, at virksomheder samarbejder med pålidelige rejseudbydere, når de sender deres medarbejdere udenlands, så medarbejdernes data sikres på bedst mulig vis.

Jeg tror, 2022 bliver et udfordrende år. Men et spændende et af slagsen. Og jeg ser frem til at se, hvordan virksomheder håndterer balancen mellem datasikkerhed, fysisk sikkerhed og ikke mindst klimaets sundhed.

Af Dan Lillie, dansk direktør for SAP Concur

Oprindelig publiceret i Finans den 21. december 2021.