>

Digitaliseringens døde krage, flækkede træsko og mudder i lommerne

Nøglen til værdifuld digitalisering er en nøgtern analyse af virksomhedens virkelighed. Klods-Hans får som bekendt prinsessen til sidst, fordi han ikke prøver at være andre, end den han er.

Forleden blev jeg spurgt om at tale til en Computerworld-konference. Hvordan kommer man i gang med digitalisering? Det var den overskrift, jeg skulle tale til.

Nu havde jeg ingen forventninger om at deltagerne ville møde op med komplet analoge organisationer, så jeg omdøbte opgaven til at handle om at finde det næste værdifulde skridt i digitaliseringsrejsen af virksomheden.

Jeg valgte samtidig at give mine ærlige råd fra en platfodet ingeniørs lavpraktiske position. Og for mig er boullionterningen at kigge på data, processer og mennesker. Her finder man (forhåbentlig) svaret på den døde krage, den flækkede træsko og grøftens mudder fra eventyret om Klods-Hans.

Trone, krone og kone

Et executive summary af H C Andersens historie er måske på sin plads. Da kongedatteren proklamerer, at hun vil finde sig en mand, drager herremandens to kloge, vittige og selvhøjtidelige sønner afsted på hver sin prægtige ganger. Den ene kan det latinske leksikon udenad, og den anden ved alt, hvad en oldermand skal vide og kan tale med om statens anliggender. Den tredje søn rider til slottet på sin egen ged og fordi han svarer for sig i nuet, ender han med trone, krone og kone.

Også på digitaliseringens område kan vi lægge vores fokus på hotte teknologier, velrennommerede metoder og so-ein-ding-mussen-wir-auch-haben. Men Klods-Hans ville tage et klart afsæt i den forhåndenværende krages princip.

På samme måde valgte jeg at lade være med at tale AI, blockchain og smarte koncepter. Vi kan alt for nemt overkomplicere tingene og blive forført af ydre hype.

Data, proces og menneske

Hvis vi kigger 50 år tilbage havde vi virksomheder med papirgange. Når en ordre kom ind blev den kopieret til produktionen, distributionen og bogholderiet. Det er dybest set den proces, som vi har digitaliseret med ERP-systemer.

I stedet for at ringe og faxe til hinanden i disse kæder deler vi nu friske data med hinanden internt og eksternt i værdikæderne. Derfor er er nogle af nøglespørgsmålene: Har vi de rigtige data? Har vi en master-data-strategi? Skulle vi starte med et datakatalog for at finde de ømmeste punkter?

Vi må kigge på forretningsproblemer i et procesperspektiv. Har vi manuelle aktiviteter, der kan digitaliseres? Har vi strømlinede processer for order-to-cash eller procurement-to-pay? Skulle vi starte med at få overblik over vores forretningsprocesser? (Der findes gratis tools til at skabe indblik i de faktiske forretningsprocesser, og de kan afsløre masser af work-arounds i spaghetti-lignende flows, skulle jeg hilse og sige).

Vi må tage udgangspunkt i mennesker. Vi digitaliserer, men får vi mennesker til at bruge og holde af det nye? Hvis kulturen og forandringsledelsen ikke følger med, så har vi en NIMBY-situation (Not In My Back Yard). Vi synes jo som grundregel, at det er helt fint, at alle de andre effektiviserer, men lige hos os selv, kan det ikke gøres smartere. Kunne vi fra starten reducere læringsbarrieren med e-learning direkte i systemerne, så hjælpen til mennesker altid er tæt på?

Fremtidens ERP er et netværk

Ja, jeg har det nok en smule stramt med at tale om digital transformation, fordi det indikerer at forretningsmodeller skal revolutioneres. Med Klods-Hans i tanken, vil jeg meget hellere starte lige præcis, hvor vi er og bygge digitaliseringen derfra.

Samtidig må vi ikke undervurdere betydningen af, at verden knyttes mere og tættere sammen i forretningsnetværk. Morgendagens ERP-system kan sagtens være en standardiseret, international platform med en fælles datamodel som f.eks. det europæiske Gaia-X initiativ. Her vil alle virksomhederne udveksle data og samarbejde og hver eneste proces eller maskine vil have en digital tvilling.

Dette ERP-netværk er tættere på, end man lige skulle tro. Det ændrer bare ikke ved, at data, processer og mennesker er for virksomheder, hvad kragen, træskoen og mudderet var for Klods-Hans.

Af Thomas Madsen, Head of SAP Data Lab Copenhagen i SAP Experience Center Copenhagen

Oprindelig publiceret i Computerworld den 2. maj 2022.