>

Royal Greenland og det lokale fiskersamfund på digital rejse

Som førende på markedet for fisk og skaldyr arbejder Royal Greenland med nye måder at støtte lokale fiskere på, samtidig med at virksomheden vækster.

En lille fiskerbåd forlader Grønlands vestkyst for at fange hellefisk i Nordatlanten. Den lille jolle sejler ind mellem isbjerge for at nå frem til de rige fiskepladser i Diskobugten. Det, der kunne være et episk billede af menneskelig indsats udsat for den oprindelige natur, er den daglige rutine for mere end 2.000 fiskere, der leverer deres fangst til Royal Greenland, et af de største fiskeriselskaber i verden. Fiskerne har ikke meget tid til at nyde turen; fiskeri i den bidende kulde og under barske arktiske vinde er hårdt arbejde.

Royal Greenland er en af verdens førende koncerner på markedet for fisk og skaldyr og en mangeårig partner for det grønlandske fiskersamfund. Den statsejede virksomhed beskæftiger mere end 2.500 medarbejdere, har en flåde af dybhavs- og kysttrawlere og driver 37 fiskeforarbejdningsanlæg og skibsbaser rundt om på verdens største ø. Virksomheden driver omkring 50 produktionsanlæg i Grønland, Canada og Tyskland og har salgsaktiviteter på alle kontinenter. Royal Greenland har forpligtet sig til at bringe vildtfanget fisk og skaldyr af høj kvalitet fra Nordatlanten og det Arktiske Ocean ud til forbrugerne og som medlem af Global Sustainable Seafood Initiative har virksomheden et stærkt fokus på at fremme bæredygtig praksis for fiskeri.

Video af Angela Klose

Udgangspunktet: Høje bæredygtighedsstandarder, papirformularer og manuelle processer

Royal Greenland er dybt forankret på verdens største ø og ved, hvor vigtigt det er at tilbyde fisk og skaldyr fra bæredygtige kilder, så forbrugerne kan være sikre på, at de ikke støtter overdrevent eller ulovligt fiskeri, der truer de skrøbelige havøkosystemer. Desuden er virksomheden forpligtet til at gøre det så enkelt som muligt for fiskerne at sælge deres fangst til den bedst mulige pris. Det er afgørende for begge disse ambitioner at opnå MSC-certificering (Marine Stewardship Council) for bæredygtigt fiskeri, men for at få den kræver det omfattende dokumentation for, at fisk fra vildfangst er fanget efter strenge retningslinjer for bæredygtighed.

At dokumentere og behørigt rapportere om alle processer i fiskeriets forsyningskæde kræver en løbende dialog med lokale leverandører og de enkelte fiskere. Samtidig skal virksomheden sikre, at alle fiskeriaktiviteter registreres og udføres i fuld overensstemmelse med reglerne og meddeles til de relevante myndigheder. For blot et par år siden havde virksomheden omkring 70.000 indkøbsordrer, der blev udfyldt på papir og underskrevet af fiskere i frostvejr – for senere at blive digitaliseret manuelt.

Så Royal Greenland havde behov for at digitalisere processen med at bringe fisk ind på fabrikkerne på en holistisk måde og dermed binde det sammen med en fuld kvalitetskontrol og registreringsproces.

Fælles digital rejse styrker partnerskaberne med lokale fiskere

I forbindelse med denne komplekse digitaliseringsindsats arbejdede Royal Greenland sammen med SAP AppHaus Network-medlem Trifork Smart Enterprise A/S. Sammen skabte de brugervenlige iOS-baserede apps på SAP Business Technology Platform (SAP BTP) for at forenkle virksomhedens leverandørforhold til lokale fiskere, strømline indkøbsprocessen og bidrage til de globale bæredygtighedsmål. Disse apps gør det muligt for fiskerne at indsende deres fangstdata på en hurtig og enkel måde.

“Vi forsøger at digitalisere processen med at bringe fisken ind på fabrikkerne og binde dette sammen med hele kvalitetskontrollen og registreringsprocessen”, siger Lars Bo Hassinggaard, Corporate IT Manager, Royal Greenland A/S. “Vi har udviklet apps til alle disse scenarier, og vi bruger denne platform strategisk til at opbygge et tæt partnerskab med de lokale fangere.”

Holistisk løsning fra tre iOS-baserede apps og SAP BTP

Selv for personer med begrænset smartphone-erfaring kræver den intuitive løsning ingen træning. Den gør det muligt for lokale fiskere at registrere deres fangster og sikre dokumentation, som derefter også kan bruges af kommunerne til at sikre et gennemsigtigt og bæredygtigt fiskeri. 2.200 fiskere har nu via mobile enheder med adgang til SAP-data og -processer og kan registrere relevante data på farten. De mere end 70.000 indkøbsordrer om året er nu konverteret til digital dokumentation. I dag hjælper tre iOS-baserede apps både fiskersamfundet og Royal Greenlands medarbejdere:

  1. Intuitiv iPhone-app til fiskersamfund: Med denne app kan fiskere på en enkel måde indtaste fangstoplysninger og indsende de lovpligtige underskrifter digitalt direkte fra kajen. App’en validerer også relevante licenser for specifikke arter, når der indberettes data fra fangstfelter.
  2. iPad-app til landingsmedarbejdere: For at understøtte den kontinuerlige datastrøm mellem fiskerne og Royal Greenland giver en anden iOS-baseret iPad-app landingsmedarbejderne mulighed for at registrere oplysninger om fangstens konsistens, kvalitet, temperatur og vægt, som automatisk leveres til back-end SAP ERP-systemer (enterprise resource planning).
  3. Webbaseret app til indkøbsmedarbejdere: Backoffice-indkøbsmedarbejdere har en webbaseret app, hvor de kan godkende indkøb baseret på data fra de to første apps. Med disse oplysninger opretter de indkøbsordrer, som automatisk deles med de relevante fiskere.

Innovationsrejsen fortsætter

Royal Greenland fortsætter med at udforske nye måder at støtte lokalere fiskere og deres familier på, samtidig med at den vækster. En mulighed er at tilføje værktøjer, der kan hjælpe fiskerne med at få et samlet overblik over deres økonomi, hjælpe dem med at opstille budgetter og opbygge opsparinger. Royal Greenland ønsker også at etablere en informationsportal, hvor fiskere kan komme i kontakt med virksomheden, samt en e-handelsplatform til køb og salg af fiskeriudstyr. Under alle omstændigheder giver SAP Business Technology Platforms åbne arkitektur masser af muligheder for yderligere vækst.

Når alt kommer til alt, betyder succes for fiskerne succes for Royal Greenland. “Royal Greenlands succes tager udgangspunkt i at støtte mennesker, planeten og opnå forretningsresultater”, siger Lars Bo Hassinggaard. “Disse banebrydende apps styrker leverandørloyaliteten, optimerer de interne processer og er med til at øge fiskernes indkomst samt vores bundlinje.”

Hvis du vil vide mere om, hvordan Royal Greenland bruger mobilteknologi og SAP Business Technology Platform, kan du læse mere i dette business transformation study.

Denne tekst er baseret på en artikel skrevet af Imke Vierjahn.