>

Mere praktik på kandidatuddannelserne giver bedre jordforbindelse hos STEM-kandidaterne (forhåbentlig)

Mange studerende på landets it-uddannelser har intet kendskab til den slags it, som får hjulene til at snurre ude i virksomhederne. Meget problematisk. Måske er hjælpen på vej.

Der er en afgrundsdyb kløft mellem den teknologi, man lærer om på skolebænken, og så den teknologi, langt de fleste kommer til at arbejde med bagefter.

Lidt kynisk og meget firkantet sagt vil mange studerende gerne redde verden med en ny app (al respekt for det), mens de i praksis kommer til at arbejde med at passe et flow af data i produktion, finans, detailhandel eller i den offentlige sektor.

Ikke usexet

En kategori som ERP er jo kæmpestor, beskæftiger mange mennesker og er helt vital for landets økonomi. Alligevel er selv det mest grundlæggende kendskab til disse systemer helt fraværende hos STEM-studerende i dag. Forleden mødte jeg otte studerende og med lidt god vilje vil jeg sige, at den ene havde hørt lidt om den slags systemer.

ChatGPT og lignende teknologier har helt sikkert boostet alles interesse for AI, og den får vi også masser at bruge til ude i virksomhederne, men teknologien kan kun fungere med data, og disse data ligger eksempelvis i ERP-systemet eller andre vitale driftssystemer. Derfor går AI-udviklingen hånd i hånd med det eksisterende datagrundlag, og AI skal bygge videre på disse løsninger.

Det er altså ikke usexet at skabe noget ude i det virkelige liv!

Kandidater med jordforbindelse

Det handler i sin essens om at gøre det nødvendige, ofte interne og ofte B2B-rettede arbejde relevant og spændende. Vi vil gerne have STEM-kandidater med jordforbindelse ud i den anden ende af de tekniske uddannelser.

Vi skal meget gerne have flere it-kandidater, og vi skal samtidig udklække nye generationer, som er klar til at træde ud og blive værdifulde i de danske virksomheder. Her kan en tidlig tur ud i praksis være gavnlig, for så ser man jo, hvordan virksomheder fungerer i dag. Hvis det er kernen i regeringens erhvervskandidat-uddannelse, så giver den mening på STEM-området.

Kritik og ros til regeringen

Jeg sidder med i Aftagerpanel for Matematik og datalogi på Københavns Universitet. Vi har tidligere i Computerworld været ude med kritik af regeringen, fordi universiteterne ikke har midlerne til at optage alle de kvalificerede ansøgere, som søger ind på STEM-fagområderne.

Nu må jeg omvendt rose for initiativet med flere erhvervskandidater, fordi det (forhåbentlig) bidrager til den jordforbindelse ud til virkelighedens it-landskaber, som de færdiguddannede it-folk skal bevæge sig i.

Af Thomas Madsen, Head of SAP Data Lab Copenhagen i SAP Experience Center Copenhagen

Oprindelig publiceret i Computerworld den 17. august 2023.