>

SAP:n ja T-Systemsin kehittämä yhdyskäytävä estää rokotustodistusten väärentämisen

Suomessa vasta keskustellaan koronatodistuksen käyttöönotosta, mutta matkustettaessa euroalueella se on näytettävä rajalla

SAP ja T-Systems ovat vastanneet digitaalisen koronatodistuksen teknisen infrastruktuurin kehittämisestä Euroopan komissiolle. Eurooppalainen standardi tekee matkustamisesta turvallisempaa ja sertifikaatin käyttöönotto on tärkeä askel kohti liikkumisvapauden normalisointia euroalueella.

SAP ja T-Systems ovat kehittäneet digitaalisen yhdyskäytävän, joka estää rokotustodistusten väärentämisen.

Joka kerta kun rokotustodistuksen varmenne tarkistetaan, julkiset avaimet kansallisten hallintajärjestelmien välillä vaihdetaan. Euroopan komissio hallinnoi yhdyskäytävän toimintaa Luxenburgista käsin.

Digitaalisen sertifikaatin tekninen infrastruktuuri otettiin käyttöön 1. heinäkuuta 2021, alle kahden kuukauden kehitystyön tuloksena. Kehitetty kokonaisuus on hyvä osoitus siitä, miten teknologia voi olla tukena matkalla kohti normaalimpaa arkea ­– EU:n jäsenmaat pystyvät koronatodistuksen avulla palauttamaan maiden välistä vapaata liikkuvuutta turvallisesti, vastuullisesti ja luotettavasti.

Yhdyskäytävän lisäksi SAP ja T-Systems ovat kehittäneet myös vertailuohjelmistoja ja -sovelluksia, jotka Euroopan komissio on toimittanut jäsenmaille. Nämä komponentit ovat saatavilla avoimen lähdekoodin ohjelmistoina GitHubissa, ja lähdekoodi on läpinäkyvä ja kaikkien saatavilla. Tämän myötä kuka tahansa voi tarkastella sovielluskoodia, ymmärtää sen toimintaperiaatteet sekä tehdä ehdotuksia koodin parantamiseksi.

Kuinka digitaalinen koronatodistus toimii?

Digitaalisen koronatodistuksen qr-koodin avulla matkustajat voivat todistaa, että he ovat joko rokotettuja, heillä on negatiivinen tulos koronatestistä tai he ovat sairastaneet koronan. Koodi voidaan joko tallentaa älypuhelimeen tai tulostaa paperiversiona, ja se hyväksytään kaikissa Euroopan unioniin kuuluvissa maissa. Sertifikaatti on voimassa myös Norjassa, Islannissa ja Lichtensteinissa sekä pian myös Sveitsissä. Sertifikaatti ei kuitenkaan korvaa passeja tai kansallisia henkilökortteja.

Testisovelluksen ja lukijan avulla lentokentät, viranomaiset, hotellit ja tapahtumien järjestäjät voivat tarkistaa henkilön koronastatuksen nopeasti ja yksinkertaisesti skannaamalla henkilökohtaisen qr-koodin. Viranomaiset voivat helposti selvittää, onko rokotustodistus aito ja pätevä.

Tietosuoja ja tietoturva

EU:n yleisellä tietosuoja-asetuksella (GDPR) varmistetaan koronatodistuksen tietosuoja ja -turva, ja sille on annettu korkein mahdollinen prioriteetti kehitystyön aikana. Hajautettu tietojen tallennus puolestaan estää tietojen väärinkäytön. Salattuja tietoja ei esimerkiksi koskaan yhdistetä keskuspalvelimelle, ja ne tallennetaan paikallisesti generoidun qr-koodin muodossa älypuhelimen sovellukseen tai vaihtoehtoisesti tulostetaan paperille. Henkilötietoja ei myöskään vaihdeta tai tallenneta qr-koodin lukemisen yhteydessä. Tämä mahdollistaa koronatodistuksen tietojen todentamisen myös ilman internet-yhteyttä.

GDPR:n mukaisesti koronatodistusta varten henkilöiltä kerätään vain vähimmäismäärä tietoja, joita ovat nimi, syntymäaika, todistuksen myöntämispäivä sekä tiedot koronarokotteen tyypistä ja rokotusajankohdista. Koronatodistuksen voimassaolon varmistamiseksi digitaalinen yhdyskäytävä tarkistaa vain kansallisten allekirjoitusten aitouden ilman, että varsinaisia tietoja siirretään.

Käy SAP:n lehdistöhuoneessa. Seuraa SAP:ia Twitterissä @sapnews.

Lisätietoja:
Taina Kaitala
Viestintätoimisto Manifesto
puh. 050 372 3406
taina.kaitala@manifesto.fi

Tietoja SAP:stä

SAP edustaa tämän päivän kokemustaloutta, jonka osana toimivat älykkäät yritykset. SAP on yritysohjelmistojen markkinajohtaja, joka auttaa erikokoisia yrityksiä eri toimialoilla pääsemään parhaimpiin mahdollisiin tuloksiin. 77 % transaktioiden liikevaihdosta maailmassa kulkee jossakin vaiheessa SAP-järjestelmän kautta. Koneoppimis-, IoT- ja kehittyneen analytiikan teknologiamme auttavat asiakkaitamme muuntamaan liiketoimintansa älykkääksi. SAP tuo ihmisille ja organisaatioille syvää liiketoimintanäkemystä ja edistää yhteistyötä, jonka avulla ne pysyvät kilpailijoita edellä. Yksinkertaistamme teknologian yrityksille niin, että ne voivat käyttää ohjelmistojamme siten kuin haluavat – ilman katkoksia. Kattavan sovellus- ja palveluvalikoimamme avulla 25 toimialan asiakkaat voivat toimia kannattavasti, muuntautua ympäröivän maailman mukana ja saada aikaan muutoksen. Globaalilla asiakkaiden, kumppaneiden, työntekijöiden ja ajatusjohtajien verkostollaan SAP auttaa omalta osaltaan yritysten toimintaa ja ihmisten elämää. Lisätietoja www.sap.com/finland ja www.sap.com.