>

Suomalaisnimi SAP:n hallintoneuvoston johtoon

Pekka Ala-Pietilä Euroopan suurimman ohjelmistoyhtiön hallintoneuvoston puheenjohtajaksi

SAP SE (NYSE: SAP) on nimennyt varsinaisessa yhtiökokouksessaan suomalaisen Pekka Ala-Pietilän (67) hallintoneuvostonsa uudeksi jäseneksi ja hallintoneuvostonsa puheenjohtajaksi. Ala-Pietilän valintaa hallintoneuvokseen kannatti 95,50 % osakkeenomistajista. SAP:n hallintoneuvoston uutena puheenjohtajana Ala-Pietilä korvaa professori Dr. h. c. mult. Hasso Plattnerin (80).

”Olen kiitollinen SAP:n osakkeenomistajille ja hallintoneuvostolle mahdollisuudesta palata Euroopan tärkeimpään ohjelmistoyritykseen ja odotan innolla, että voin auttaa SAP:ia laajentamaan tätä vahvaa asemaansa”, Pekka Ala-Pietilä sanoo.

Ala-Pietilällä on pitkä kokemus eurooppalaisista innovaatio- ja teknologiayrityksistä. Hän on aiemmin työskennellyt muun muassa Nokian ylimmässä johdossa vuosina 1999–2005 ja toiminut SAP:n hallintoneuvon jäsenenä vuosina 2002–2021 sekä useiden suuryhtiöiden, kuten Huhtamäki Oy, Sanoma Oy sekä Pöyry Oy, hallituksissa. Lisäksi hän on ollut EU:n komission tekoälyn korkean tason asiantuntijaryhmän puheenjohtaja vuodet 2018–2020 ja Suomen tekoälyohjelman puheenjohtaja vuodet 2017–2019.

”Olen iloinen voidessani luovuttaa kapulan Pekka Ala-Pietilälle SAP:n meneillään olevassa menestyksekkäässä muutoksessa. Pekka tuntee SAP:n ja teknologiateollisuuden syvällisesti ja tulee tukemaan vahvasti yhtiötä sen johtavan aseman laajentamisessa pilvipohjaisen toiminnanohjauksen ja liiketoiminnan tekoälyn aloilla”, väistyvä hallintoneuvoston puheenjohtaja Hasso Plattner kommentoi.

Pekka Ala-Pietilä / SANOMA Kuva: Heidi Piiroinen

Plattner on yksi viidestä entisestä IBM:n työntekijästä, jotka vuonna 1972 perustivat SAP:n. Perustajien tarkoitus oli luoda standardoitu yritysohjelmisto, joka integroi kaikki liiketoimintaprosessit ja mahdollistaa tietojenkäsittelyn reaaliajassa.

Plattnerin toimiessa hallintoneuvoston puheenjohtajana toukokuusta 2003 toukokuuhun 2024 SAP:n markkina-arvo kasvoi noin 30 miljardista eurosta noin 200 miljardiin euroon, mikä teki SAP:sta Saksan arvokkaimman pörssiyhtiön. Plattnerin innovatiivinen ja kilpailukykyinen henki on ollut SAP:n menestyksen perusta jo yli 50 vuoden ajan alkaen yhtiön ensimmäisistä uraauurtavista ERP-innovaatioista aina sen strategiseen siirtymiseen yritysten pilvipalvelu- ja tekoälyjohtajaksi. Plattner jatkaa toimimista SAP:n neuvonantajana ja varmistaa, että hänen tietonsa ja kokemuksensa pysyvät yrityksen käytettävissä.

SAP:n hallintoneuvostoon valittiin myös samalla uudelleen jäseniksi Aicha Evans (55), Gerhard Oswald (70) ja tohtori Friederik Rotsch (51) 93,39 prosentin, 89,82 prosentin ja 92,45 prosentin kannatuksella. Prof. Dr. Ralf Herbrich (50) valittiin 99,29 prosentin ääniosuudella seuraajaksi Punit Renjenille, joka jätti SAP:n hallintoneuvoston vuoden 2024 yhtiökokouksen päättyessä.

Yhtiökokous tuki myös kaikkia muita johtokunnan ja hallintoneuvoston ehdotuksia. Tähän sisältyi johtokunnan ja hallintoneuvoston toimien hyväksyminen tilikaudeksi 2023 99,51 prosentin ja 99,44 prosentin kannatuksella, sekä hallintoneuvoston puheenjohtajan palkkauksen mukauttamisen hyväksyminen. Yleiskatsaus vuoden 2024 ja aiempien vuosien yhtiökokousten päätöksiin löytyy täältä.

Vuodelta 2023 SAP:n osakkeenomistajat saavat osinkoa 2,20 euroa osakkeelta. Tämä on 0,15 euron eli seitsemän prosentin korotus vuodelta 2022 maksettavaan osinkoon verrattuna. Osakkeenomistajille maksetaan siten yhteensä noin 2,6 miljardia euroa. Osinko on tarkoitus maksaa 21. toukokuuta 2024 alkaen.

Lisätietoja:
Hanna Artman
Viestintätoimisto Manifesto
puh. 045 787 05 164

SAP
Johtava yrityssovellusten ja tekoälyratkaisujen globaalina toimittaja SAP (NYSE:SAP) yhdistää liiketoiminnan ja teknologian. Yli 50 vuoden ajan SAP on auttanut organisaatioita saamaan parhaansa esiin yhdistämällä liiketoimintakriittisiä toimintoja kattaen taloushallinnon, ostotoiminnot, henkilöstöhallinnon, toimitusketjun sekä asiakaskokemuksen. Lisätietoja www.sap.com/finland ja news.sap.com/finland