>

Jakso 2: ERPit eilen, tänään ja huomenna

Ennen yritykset toteuttivat ERP-projekteja kerran kahdessakymmenessä vuodessa, ja tehtävälista oli sen mukainen. Massiivisista hankkeista tuli helposti mörköjä, joiden aikataulu ja budjetti paukkuivat. Eilisen erpeillä on vain vähän tekemistä nykyisyyden kanssa. Miten määritellä toiminnanohjausjärjestelmä 2020-luvulla? Miten saada ERP-projekti onnistumaan?

Nykyaikaisen ERP:n keskiössä on core-ajattelu ja jatkuva kehittäminen. Raskaiden end-to-end-prosessien sijasta ERP:n avainsana on standardoitu, digitaalinen ydin. Kun ydin on kunnossa, tekniset päivitykset ja jatkokehitys onnistuvat jouhevasti. Resursseja vapautuu liiketoiminnan ja digitaalisuuden kehittämiselle.

Rahalla ei voi ostaa ratkaisua. Maailman parhaimmat konsultit tai teknologia eivät takaa toimintakulttuurin muutosta. Onnistuneen projektin perusta onkin ylimmän johdon sitoutuminen ja tuki hankkeelle. Ylimmän johdon pitää jakaa visio siitä, miten toiminnanohjausta jatkossa hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla. Tämäkään ei riitä: johdon on mentävä mukaan suunnittelutyöhön ja innostettava ihmiset mukaan hankkeeseen.

Odotukset ERP-hankkeissa karkaavat helposti käsistä. Mukaan halutaan automaatiota ja älykkyyttä. Miten rakentaa ihmisiä innostava visio, joka toimii muutoksen moottorina, mutta on samalla riittävän realistinen?

Kaiken keskiössä on digitaalinen ydin

Yrityksellä voi olla hieno ajatus suunnitella etukäteen kaikki valmiiksi ennen ERP-hankkeeseen ryhtymistä. Tämä ei kannata, sillä maailma muuttuu nopeasti. ERP-hankkeisiin tulisi lähteä liikkeelle agiilisti ja sillä asenteella, että suunnitelmat vaihtuvat. Tärkeä on kehittää mahdollisimman nopeasti toimiva minimiratkaisu, johon on jatkossa helppo toteuttaa uusia innovaatioita ja päivityksiä.

Tulevaisuuden täydellisessä maailmassa erppiprojekteja ei ehkä ole olemassa. On vain jatkuvaa kehitystä pilvialustalla. Kaiken keskiössä on digitaalinen ydin.

*

Kuuntele podcast aiheesta. Vieraina Sofigaten toimitusjohtaja Sami Karkkila sekä SAP Finlandin palveluliiketoiminnan maajohtaja Jarkko Vainio.

Juontajana Antti Merilehto.