>

Jakso 3: Yritysohjelmistojen kuumimmat trendit

Integraatioalustat, modulaarisuus ja kollaboraatio ovat yritysohjelmistojen kuumimpia trendejä. Palveluiden saumaton yhteistoiminta puhuttaa yrityksiä. Miten saada eri SAAS-palvelut toimimaan keskenään yhteen? Mitkä sovellusportfolion ohjelmistot kannattaa pitää SAAS-pohjaisina, mitkä taas kannattaa jättää SAASin ulkopuolelle?

Seuraava iso asia yritysohjelmistoissa on palveluiden saumaton yhteistoiminta. SAAS-markkinat ovat tällä hetkellä liian pistemäiset. Ohjelmistot pitäisi saada toimimaan paremmin keskenään. Avain onneen piilee integraatioalustoissa, joihin eri teknologiatoimijat ovat sitoutuneet. Tavoitteena on, että eri teknologiatoimittajien ratkaisut pystyvät keskustelemaan keskenään tiettyjen standardien ja pelisääntöjen puitteissa.

SAAS-palvelut perustuvat standardoituihin ratkaisuihin. Yritykset ovat kuitenkin räätälöineet etenkin suuriin talousjärjestelmiinsä ominaisuuksia ja kyvykkyyksiä, joilla ne haluavat erottua kilpailijoista. Haasteena on nyt miettiä, mitkä sovellusportfolion ohjelmistot kannattaa pitää SAAS-pohjaisina.

SAAS-palveluihin saattaa kuulua niin sanottu ”metelöivän naapurin dilemma” – haluatko toimia samassa ajoympäristössä kilpailijoiden kanssa?

Milloin modulaarisuus tuo hyötyjä?

Modulaarisuus näyttää suuntaa ohjelmistojen tuotekehitykselle. Lähtökohtana on rakentaa modulaarisia, hallittavia asiakokonaisuuksia. Yritysten liiketoimintamallit muuttuvat olosuhteiden pakosta jatkuvasti. Ilman modulaarista ajattelua toiminnan kehittämisestä katoaa ketteryys. Modulaarisuuskaan ei kuitenkaan sovi kaikkiin ohjelmistoihin.

Millaisissa asioissa modulaarisuus tuo yritykselle liiketoimintaetua?

Kolmas iso ohjelmistotrendi on kollaboraatio. Markkinoilla on globaalisti pian useamman miljoonan kehittäjän vaje. Tarve kehittäjille ja ratkaisujen uudistamiselle on suuri.

Yritykset janoavat riveihinsä etenkin liiketoimintataustaisia kehittäjiä. Mistä löytää bisneslähtöisiä kehittäjiä? Vastaus piilee talon sisällä työskentelevissä ihmisissä, joilla on halu uudistua ja vaihtaa roolia.

*

Kuuntele lisää aiheesta podcastista, jonka vieraina ovat Software Finlandin toimitusjohtaja Rasmus Roiha ja SAP Finlandin teknologiajohtaja Marko Korhonen.

Juontajana Antti Merilehto.