>

Jakso 5: Pilvi vai on-premise?

Palvelupohjainen liiketoiminta on suunta, johon yritykset kulkevat. Pilvipalveluihin ei kuitenkaan lähdetä vain siksi, että ne ovat muodikkaita. Onko pilvipalveluille 2020-luvulla relevanttia vaihtoehtoa – tarvitseeko kukaan enää on premiseä? Milloin on premise -ratkaisu on yritykselle perusteltu vaihtoehto? Entä mitkä ovat pilvipalveluiden todelliset hyödyt?

Pilvipalvelut vaativat erilaista osaamista kuin on premise -ratkaisut. Kaikilla organisaatioilla ei ole kykyä pyörittää pilvipalveluita. Ajattelu- ja toimintatavat muuttuvat radikaalisti. Organisaatiossa pitääkin olla ihmisiä, jotka osaavat ostaa, hankkia ja ohjata uudenlaisia palveluita.

Pilvimaailma edellyttää kokonaisvaltaisempaa ajattelua ja yhteistyökykyä. Pitää osata toimia kumppanikentän kanssa ja ymmärtää ekosysteemin yritykselle tuoma arvo. On premise -maailmassa taas yritys rakentaa kaiken itse omiin tarpeisiinsa. Olennaista valintaprosessin keskellä on tiedostaa, mitä ongelmia yritys haluaa liiketoiminnassaan ratkaista.

Moni kyseenalaistaa pilvimallin tietoturvan. On premise saattaa tuntua pilviratkaisua käsin kosketeltavammalta ja siksi turvallisemmalta vaihtoehdolta. Tarkasti reguloiduilla toimialoilla on myös vaatimuksia datan sijainnin suhteen.

Lähtökohtaisesti pilvi on asiantuntijoiden silmissä kuitenkin turvallisin vaihtoehto.

Miten liiketoiminta hyötyy pilvipalvelusta?

Entä mitä tapahtuu kustannuksille, kun organisaatio siirtyy pilveen? Onko keskustelu pilven kustannuksista ylipäätään järkevää?

Monesti järkevämpää olisi puhua pilviratkaisun liiketoiminnalle tuomasta arvosta. Yksikkökustannusten sijasta asioita tulisi pohtia pidemmälle: Mitä ratkaisu tuottaa tulevaisuudessa? Miten se siivittää innovaatiotyötämme?

Ymmärrys tulevaisuuden hyödyistä edellyttää aiempaa tiiviimpää yhteistyötä liiketoiminnan kanssa.

05Tilinpäätös- ja ifrs-säännöksiin tuli viime keväänä uusia linjauksia. Erilaiset muutokset haastavat organisaatiot uudella tavalla keskustelemaan palvelumallin liiketoiminnalle tuomasta arvosta. Keskustelu it-budjettien ympärillä kiihtyy takuuvarmasti entisestään.

*

Kuuntele lisää aiheesta podcastista, jossa keskustelemassa ovat SSAB:n digitalisaatiojohtaja Niko Korte ja SAP Finlandin pilviratkaisuista vastaava asiantuntijamyyjä Mikko Pihlajisto.

Juontaja Antti Merilehto.