>

Jakso 6: Voivatko tietojärjestelmät auttaa yritystä olemaan vastuullisempi?

Yritykset puhuvat innokkaasti vastuullisuudesta. Aidosti vastuullisia yrityksiä on maailmassa tällä hetkellä kuitenkin vain kourallinen. Yritysten tulisi tehdä läpinäkyvyyden eteen rajusti töitä, sillä sanahelinä ja viherpesu eivät pelasta maailmaa eivätkä yritysten liiketoimintaa. Onneksi regulaatio, uudet sukupolvet ja teknologia pakottavat yritykset kääntämään liiketoiminnan suunnan kohti konkreettisempaa vastuullisuutta.

Tiedämmekö, mistä raha tulee, ja mihin se menee? Kuka kuljettaa raaka-aineita ja tuotteita – ja millaisilla sopimuksilla? Miten tuotteiden valmistuksessa työskentelevien ihmisten oikeudet toteutuvat? Näihin ja lukuisiin muihin kysymyksiin yritysten on tulevaisuudessa pystyttävä antamaan vastauksia. Liiketoiminnan koko arvoketju pitää läpivalaista.

Miksi tuotetiedoissa ei jo esimerkiksi ilmoiteta tuotteen valmistuksessa käytetyn energian määrää? Tulevaisuuden tuotetiedoista pitäisi löytyä kaikki ne parametrit, joilla vastuullisuutta voidaan tarkastella. Ihmiset haluaisivat arvioida yritysten liiketoimintaa vastuullisuuden näkökulmasta. Tällä hetkellä mahdollisuudet ovat kuitenkin rajalliset.

Jotta yritys pystyy toimimaan vastuullisesti, sen ydinprosessien pitää olla kunnossa. Vastuullisuuden ja mittaamisen tulee olla keskeinen osa liiketoimintaa. Mutta ovatko yritykset valmiita tiedostamaan, millaisten riskien keskellä ne toimivat?

Vastuullisuus ja viherpesu eivät ole sukua keskenään

Vastuullisiksi brändätyt tuotteet tuovat tutkimusten mukaan selkeästi muita tuotteita parempaa katetta. Tuotteita tai palveluita ei kuitenkaan saisi vain brändätä vastuullisiksi – niiden pitää myös olla vastuullisia.

Planeettamme resursseja käytetään tällä hetkellä nelinkertaisesti siihen nähden, mitä se pystyy tuottamaan. Voittajayritykset ovat varautuneet lainsäädäntöön, joka pakottaa yritykset kääntämään katseensa vastuullisuuteen. Vähättelijöiltä regulaatio vie maton toiminnan jalkojen alta.

Valtava toivo kohdistuu nuoriin sukupolviin sekä teknologian tuomiin mahdollisuuksiin mitata ja mallintaa vastuullisuutta.

*

Lisää aiheesta podcastissa, jossa keskustelevat startupyrittäjä ja Infinen toimitusjohtaja Tiina Saukko sekä Pohjoismaiden ja Baltian vastuullisuusjohtaja Tiina Antturi SAP Finlandista.

Juontajana Antti Merilehto.