>

Jakso 7: Startup vs korporaatio ja rekrytoinnin haasteet

Onko startup nuori ja dynaaminen teini, joka uskaltaa tehdä rohkeita asioita ja heittäytyä? Vai ennemminkin kaksivuotias kaikkiin suuntiin sinkoileva uhmaikäinen? Ovatko korporaatiot eli korput taas viisaita ja vakaita keski-ikäisiä, jotka harkitsevat päätöksiä loputtoman tarkasti? Startupit ja suuryritykset ovat oppineet paljon toisiltaan, eivätkä vanhat mielikuvat jäykistä suuryrityksistä välttämättä päde. Houkuttelevuuden näkökulmasta ratkaisevinta ei ole yrityksen koko, vaan läpinäkyvä johtaminen ja tunnelma toimistolla.

Ihmisillä on erilaisia mielikuvia startupeista ja suuryrityksistä. Välillä tuntuu unohtuvan, että pieni startupkin pyrkii kasvamaan isoksi yritykseksi. Suuryritys taas ei pärjää ilman rakenteita ja järjestelmällisyyttä. Kun yritys kasvaa, sen on pakko luoda toimintaansa systemaattisuutta. Monesti systemaattisuus nähdään negatiivisena asiana, vaikka siinä on myös paljon hyviä puolia.

Kädenvääntö siitä, kumpi työnantaja on parempi, startup vai suuryritys, ei kannata. Ihmiset ovat erilaisia. Työntekijän on hyvä tiedostaa, millaisessa työympäristössä voi parhaiten. Millaisia toiveita hänellä on työn suhteen?

Tunnelma ratkaisee – ei yrityksen koko

Isoissa yrityksissä on enemmän pelisääntöjä sekä erilaisia toiminnan tasoja ja kehityshankkeita. Suurten yritysten iso etu ovatkin erilaiset perehdytysohjelmat. Ne tarjoavat erilaisia kasvu- ja urapolkuja nuorille työntekijöille. Korporaatiosta löytyvät myös omat tukifunktiot, kuten hr, palkanlaskenta, it-tuki.

Isolla yrityksellä on usein myös enemmän vääntövoimaa ja siten vaikutusmahdollisuuksia ihmisten hyvinvointiin ja yhteiskuntaan. Isojen asioiden tekemiseen tarvitaan paljon ihmisiä.

Sitran työelämätutkimuksen mukaan 15 prosenttia ihmisistä etsii aktiivisesti töitä. Oli kyseessä sitten suuri tai pieni, aloitteleva tai vanha tekijä, tietyt nyrkkisäännöt pätevät. Läpinäkyvä johtaminen on nyt työelämässä kaikki kaikessa. Olennaista myös on, pystyykö yritys tarjoamaan merkityksellistä työtä toimistolla, jonne ihmisten on kiva tulla. Tunnelma ratkaisee.

*

Kuuntele lisää aiheesta podcastista, jonka vieraina toimitusjohtaja ja perustajaosakas Henri Nordström Jobillasta sekä EMEA North Cloud Success Servicen Chief of Staff ja Head in Customer Office Taina Järvinen SAP Finlandista.

Juontajana Antti Merilehto.