>

Jakso 4: Onnistuneen hybridityöpäivän ABC

Työntekemisestä on tullut fragmentoitunutta ja vaikeasti ennustettavaa. Työ on usein pirstaleista ja itsensä johtamisen vaade on huipussaan. Millainen on onnistunut digitaalinen työpäivä? Miten työnantajan tulisi digiaikana huolehtia työntekijöiden kognitiivisesta ergonomiasta eli työhyvinvoinnista?

Digitaalinen tiimityö on auttanut ihmisiä ymmärtämään syvällisemmin yhteisöllisyyden merkityksen. Ilman yhteisöllisyyttä yrityksellä ei pitkällä aikajänteellä ole innovointi- ja ideointikykyä. Yritysten tulee muistaa, että ihminen on sosiaalinen eläin. Aito kohtaaminen ihmisten kanssa on paitsi kivaa, myös hyödyllistä.

Digitaalisesti on helppo jakaa tietoa ja workshoppaaminenkin onnistuu melko kätevästi. Mutta jääkö keskustelu ja toisiin ihmisiin tutustuminen digilangoilla lopulta liian ohueksi? Jääkö jokin merkittävä elementti puuttumaan?

Yhteisöllisyyttä on usein vaikea digitalisoida. Yritykset luoda yhteisöllisyyttä digitaalisin keinoin ovat epäonnistuneet monissa työpaikoissa.

Digityökalujen avulla vai niiden ehdoilla?

Iso osa onnistunutta työpäivää on kyky päättää päivä järkevään aikaan, sulkea laitteet ilman epävarmaa oloa tai tunnetta siitä, että jotain jäi vielä tekemättä. Onnistuneeseen työpäivään liittyy myös hyvä fiilis. Tunne, että on saavuttanut ja oppinut jotain uutta.

Pandemian jälkeen moni työntekijä pohtii yhä tarkemmin, millaisessa yrityksessä haluaa työskennellä. Mitkä ovat työnantajan arvot? Kohtaavatko ne omat arvot? Luottamus on olennainen hyvään työelämään liittyvä teema. Keskeinen kysymys kuuluu, onko työntekijöiden ja työnantajan välinen luottamus tasapainossa.

Entä onko organisaatiossasi opittu työskentelemään digitaalisten työkalujen avulla – eikä niiden ehdoilla?

*

Kuuntele podcast aiheesta. Haastattelussa liiketoimintajohtaja Harri Mikkanen Microsoft Surfacelta sekä HR-johtaja Pekka Makkonen SAP Finlandilta.

Juontajana Antti Merilehto.