>

Jakso 10: Keskusteleva tekoäly uudistaa ja tehostaa toimitusketjut

Toimitusketjujen sujuvuus ja arjen helppous riippuvat nykyisin paljolti tekoälystä. Silti yritykset vitkastelevat prosessien uudistamisessa. Millaisia mahdollisuuksia tekoäly tarjoaa? Miten yritykset pääsevät pisteeseen, jossa tekoäly uudistaa toimitusketjuja?

Toimitusketjujen johtamisen kuumimmat puheenaiheet, kuten ennusteiden kehittäminen sekä optimointi- ja saatavuuskysymykset pysyvät pinnalla vuodesta toiseen. Generatiivisen tekoälyn myötä aiheisiin on löytynyt uusia, houkuttelevia tulokulmia.

Toimitusketjun johtamisessa katse siirtyy nyt yksilön ja tekoälyn väliseen vuorovaikutukseen. Toiminta tehostuu, kun tekoäly tarjoaa väsymättä vastauksia uusiin kysymyksiin tai pyyntöihin.

Mitä mahdollisuuksia keskusteleva tekoäly luo toimitusketjujen kehittämiseen?

Digitaaliset assistentit tarjoavat vastauksia päätöksentekoon, mutta niiden hyödyntäminen vaatii taustalle järjestelmiä, joiden avulla toimenpiteet viedään käytäntöön. Yrityksestä tulee löytyä ihmisiä, jotka ymmärtävät logiikan tekoälyn päätöksenteon takana.

Yrityskohtaiset tekoälyratkaisut auttavat suitsimaan valtavaa datamäärää. Päätöksenteko, dokumentaatio ja eritasoiset ohjeistukset selkeytyvät, kun tekoäly poistaa toimitusketjujen johtamisesta turhaa tekemistä.

Haasteita ja ratkaisuja generatiivisen tekoälyn polulla

Keskustelevan tekoälyn käyttöönotto edellyttää rohkeaa hyppyä tuntemattomaan. Tarvitaan myös yrityksen sisäistä ymmärrystä tekoälyn tavoitteista. Ilman investoinnin potentiaalin käsittäminen voi osoittautua mahdottomaksi.

Myös teknologiavalinnan tekeminen luo haasteita yrityksille. Huonot kokemukset ja epävarmuus oikeasta hetkestä jarruttavat päätöksentekoa. Monia organisaatioita vaivaavan kognitiivisen kiireen ja kuormituksen takia investointipäätöstä on helppo lykätä.

Tekoälyn hyödyntäminen vaatii panostamista tekoälytyökalujen käytön opetteluun. Kokonaisprosessin ymmärtämisen kautta kirkastuu, mitkä asiat konkreettisesti muuttuvat ja mitä arvoa tekoälyn käyttöönotto tuo asiakkaille. Erilaiset työssäoppimisen keinot tuovat generatiivisen tekoälyn käytännön tasolle ja tukevat yksittäisen asiantuntijan matkaa tekoälyn käyttäjäksi.

Millaisia vaiheita generatiivisen tekoälyn myötä voidaan ohittaa ja kuinka toimitusketjun prosessit tehostuvat? Miten suomalaiset yritykset hyödyntävät tekoälyä? Ja mitä seuraavan kahden vuoden aikana on odotettavissa toimitusketjujen tekoälyn käytön saralla?

Kuule aiheesta lisää podcastissa, jossa aihetta ovat näkökulmittamassa Flovion toinen perustaja Katariina Kemppainen ja SAP Finlandin toimitusketjuista vastaava johtaja Aki Borgström.

Juontaja Antti Merilehto.