>

Jakso 11: Kuinka asiakaskokemusta voidaan kehittää datan avulla?

Generatiivisen tekoälyn esiinmarssi ja evästeiden poistumisesta johtuva digimarkkinoinnin kurimus ovat kuumia puheenaiheita monissa yrityksissä. Kuinka tekoäly valjastetaan asiakaskokemuksen tarpeisiin ja miten vältetään evästeettömyyden aiheuttama pimento asiakkaiden tavoittamisessa?

Asiakasdatan haltuun ottaminen on monille yrityksille vaikeaa ja kivuliasta. Data on levällään monessa paikassa, ja sitä kertyy jatkuvasti reaaliajassa lisää eri kanaviin.

Ilman datavirtojen hallintaa yritykset eivät pääse hyödyntämään generatiivisen tekoälyn koko potentiaalia. Tekoälyn avulla asiakasdatasta voidaan tunnistaa poikkeamia asiakaskäyttäytymisessä. Laadukkaasta datasta jalostuu järkevät toimenpiteet asiakaspalvelun, myynnin ja markkinoinnin tarpeisiin.

Generatiivisen tekoälyn yleistymisen lisäksi digimarkkinoinnissa on käynnissä toinenkin merkittävä muutos. Kolmannen osapuolen evästeet, jotka ovat toimineet digimarkkinoinnin kivijalkana, poistuvat. Tämä tarkoittaa, että asiakasta ei enää tunnisteta läpi verkon ja yrityksen hallussa olevan asiakasdatan laadun merkitys korostuu.

Miten yritykset voivat vakuuttaa potentiaaliset asiakkaansa luovuttamaan tietojaan yrityksen käyttöön? Sivustoja, jotka vaativat kirjautumista vastapalvelukseksi sivuston sisällöstä, tulee entistä enemmän. Halukkuus tietojen jakamiseen pohjautuu lopulta siihen, miten yrityksen brändiin ja sen tarjoamaan asiakaskokemukseen suhtaudutaan.

Asiakasdatan laatuun panostaminen kannattaa

Kun evästeet jäävät historiaan, yrityksillä on kiire saada asiakasdatansa kuntoon. Markkinoinnin personointi muuttuu massoille viestimiseksi. Tämä lisää oman datan laadun merkitystä.

Asiakasdatan haltuunotto alkaa määrittelemällä, mihin dataa halutaan käyttää. Millaista tuottoa odotetaan ja minkälaisella aikataululla? Yhden tai kahden käyttötapauksen kautta voi lähteä ketterästi kokeilemaan ja viemään asiakasdataa käytäntöön.

Laadukkaan datan avulla asiakkaalle päästään viestimään ajankohtaisesti oikeista asioista. Pian generatiivinen tekoäly kykenee tuottamaan yrityksen tarpeisiin personoitua sisältöä, joten laadukkaimman datan omistajat selviytyvät voittajina asiakaskokemuksessa.

Miksi ja milloin asiakasdatan poikkeamiin pitäisi kiinnittää erityistä huomiota? Mistä kaikkialta kertyy dataa, josta voitaisiin hyötyä asiakaskokemuksen kehittämisessä? Ja miten markkinointiteknologia auttaa yritystä hyödyntämään omaa asiakasdataansa?

Kuuntele aiheesta lisää podcastista, jossa asiakaskokemuksen datapuolta ovat puimassa Senior Solution Sale Executive Maija Erkheikki SAP Finlandilta ja Head Of Martech Miikka Rahikainen Dagmarista.

Juontajana Antti Merilehto.