>

Haluatko parempia neuvoja kuin mitä fiksuinkaan kollegasi voi antaa sinulle?

Euroopan johtavana toiminnanohjausjärjestelmien toimittajana SAP on myös ottanut luontevan aseman uuden teknologian käytön eturintamassa. Samalla kun generatiivinen tekoäly on valloittanut maailmaa, SAP on kehittänyt Joulen – generatiivisen tekoälyavustajan, joka voi antaa sinulle parempia neuvoja kuin kokeneinkaan kollegasi.

“Tekoäly on disruptiivista teknologiaa. Haluamme auttaa asiakkaitamme hyödyntämään tekoälyn mahdollisuudet”, sanoo Martin Heinig, Head of New Ventures & Technologies SAP:lla.

Yritys on kehittänyt liiketoimintaohjelmistoja vuodesta 1972 lähtien, ja sen pääpaino on resurssisuunnittelussa. Vuosien varrella ratkaisut ovat laajentuneet kattamaan HR-, talous-, CRM- ja toimitusketjupuolen sekä useita muita alueita, jotka vaikuttavat useimpiin organisaatioihin.

Tarve yhdistää yrityksen eri osa-alueet on ollut lähtökohtana SAP:n uusimman hankkeen, generatiivisen tekoälyavustajan, Joulen, kehittämiselle.

Martin Heinig, Head of New Ventures & Technologies, SAP. Kuva: Marianne Maroni Block, Finansavisen.

Martin Heinig, Head of New Ventures & Technologies, SAP. Kuva: Marianne Maroni Block, Finansavisen.

Toisin kuin tavallinen chatbot, joka voi antaa vain opeteltuja vastauksia, Joulen kanssa voi olla vuorovaikutuksessa. Apupilotti voi sekä vastata jatkokysymyksiin että ehdottaa ratkaisuja, ja se pystyy lyhentämään pitkiä, normaalisti useita vaiheita sisältäviä prosesseja.

”Joule ei korvaa kollegoita, vaan sen on tarkoitus vahvistaa työntekijäresursseja. Saat päivittäisiin tehtäviin avustajan tai apupilotin, joka voi auttaa sinua automatisoimaan useita prosesseja. Se säästää yksinkertaisesti aikaa”, Martin Heinig sanoo.

Joule on keskeisellä sijalla SAP:n tulevaisuuden strategiassa, sillä sen tavoitteena on tulla maailman johtavaksi liiketoiminnassa hyödynnettävän tekoälyn tarjoajaksi vuoteen 2025 mennessä. Martin Heinig on selvillä siitä, millainen vaikutus Joulella on asiakkaiden yrityksiin:

”Se muuttaa useita liiketoiminnan osa-alueita. Joule voi vastata kysymyksiin sekä avustaa kehittäjäpuolella ja auttaa luomaan ohjelmisto-ominaisuuksia nopeammin.”

Kunnianhimoiset tavoitteet

Mika Tanner, SAP Finlandin toimitusjohtaja, kutsuu generatiivista tekoälyä uraauurtavaksi teknologiaksi ja uskoo, että se voi mullistaa liiketoiminnan.

“tekoälyn hyöty riippuu siitä miten sopivia käyttötapauksia sille löytää. Sisäänleivottuna yritysohjelmistoihin se voi nopeuttaa, helpottaa ja parantaa päätöksentekoa merkittävällä tavalla. Monet käyttötapaukset ovat luonteeltaan arkisia ja usein aikaavieviä ilman tekoälyä “, Tanner sanoo.

Useimmat Suomen suurimmista organisaatioista käyttävät SAP:n liiketoimintajärjestelmiä, ja SAP on markkinajohtaja Suomessa. Jopa 87 prosenttia maailman kaupasta tulee SAP:n asiakkailta, ja 77 prosenttia maailman transaktioista on jollain tavalla sidoksissa SAP:n järjestelmiin.

Yhtiö toimittaa ratkaisuja myös pienille ja keskisuurille yrityksille, ja sillä on oma kasvuohjelmansa, joka on suunnattu start-up-yrityksille. SAP:n asiakkaista peräti 80 prosenttia on keskisuuria yrityksiä.

“SAP on erittäin data-intensiivinen. Olemme siksi työskennelleet eriasteisen tekoälyn parissa jo todella pitkään ja tuoneet aina tuoreimmat testatut ratkaisut heti sekä suurille että pienille yrityksille. Generatiivinen tekoäly on tietenkin osana SAP:n pilvipohjaista tarjoomaa, mikä olennaisesti nopeuttaa uusien sovellutusten jalkauttamista”, Tanner sanoo.

Mika Tanner, SAP Finlandin toimitusjohtaja

SAP:n visio Joulesta on, että työntekijät voivat käyttää tekoälyavustajaa kollegana, jolla on käytössään kaikki samat tiedot kuin muillakin kollegoilla. Tiedonhaku, joka aiemmin vei päiviä tai viikkoja, onnistuu Joulen avulla hetkessä.

”Tulee vaikka tarve luoda nopeasti esitys päätöksentekoa varten. Tavallisesti joudut ensin menemään yhden jos toisenkin kollegan luo saadaksesi tietoja ja vielä käydä eri järjestelmissä ja sharepointissa etsimässä esimerkiksi raportteja. Lopuksi on luotava kerätyistä tiedoista esitys. Nyt voit kysyä Joulelta, joka koostaa ja tekee esityksen vähintään puolivalmiiksi. Säästät uskomattoman paljon aikaa ja etenkin vaivaa”, Tanner sanoo.

Generatiivinen tekoälyavustaja voi vastata erityiskysymyksiin, kuten viimeisen vuosineljänneksen myyntilukuihin tietyllä alueella. Kun Joule jakaa luvut, voit esittää jatkokysymyksiä mahdollisista poikkeamista: siitä, onko myynti ollut odotettua suurempaa vai pienempää ja mistä se johtuu.

“Olemme vasta alkuvaiheessa, mutta Joule toimii, ja se otetaan käyttöön käytännössä kaikissa ratkaisuissamme”, Tanner sanoo.

Joule on saatavilla marraskuun lopusta 2023 alkaen SAP SuccessFactorsissa (pilvi-HR) ja SAP Startissa (SAP:n pilviratkaisujen keskitetty aloituspiste). SAP S/4 Cloud public edition (pilvi-ERP) on suunnitelmissa vuoden 2024 ensimmäiselle neljännekselle, minkä jälkeen tulevat SAP Customer Experience, SAP Ariba (ostotoiminta) ja SAP Business Technology Platform (innovointi).

Valtavat ajansäästöt

Vaikka Tanner uskoo, että tekoäly on tullut jäädäkseen, hän ei usko, että ihmiset jäävät työttömiksi lähiaikoina. Sen sijaan hän uskoo, että tarvitaan uutta lähestymistapaa koulutukseen ja työhön.

“Yritysten on ajateltava toisin. Ennen oli niin, että hankit koulutuksen, sitten työpaikan ja ehkä vaihdoit työpaikkaa pari kertaa urasi aikana. Nyt sinun on koulutettava itseäsi jatkuvasti koko urasi ajan joko palaamalla kouluun tai mieluummin siten, että yritys antaa tarvittavat työvälineet ja resurssit uuden oppimiseen, jotta työnkuva kehittyy mieluisasti”, Tanner sanoo.

Yritykset eivät irtisano työntekijöitä, koska tekoäly pystyy tekemään kaiken työn. Ne tarvitsevat edelleen ihmisiä, mutta hieman eri tavalla.

Mika Tanner viittaa vastaaviin innovaatioihin, jotka yksinkertaistivat prosesseja ja loivat uusia tarpeita työmarkkinoille.

“Tiedon hankkiminen oli ennen työläs ja pitkä prosessi. Oli mentävä kirjastoon hakemaan kirjoja, ehkä lähestyttävä tutkijoita, mutta nyt voi tehdä nopean haun netistä. Yrityskontekstissa tekoäly paitsi nopeuttaa, se vie tiedon jalostusarvon paljon pidemmälle.”

Samalla tavalla SAP:n tekoälyavustaja käyttää liiketoimintajärjestelmässä jo olevaa tietoa ja yhdistää sen yrityksen järjestelmien ulkopuolella olevaan tietoon.

“Tieto on olemassa, mutta emme ole aiemmin pystyneet hyödyntämään sitä samalla tavalla. Generatiivinen tekoäly osaa tulkita dataa ja keksiä todennäköisimmän vastauksen, jolloin voimme voittaa aikaa ja saada valistuneempia ratkaisuja nopeammin”, Tanner sanoo.

Tekoäly hyödyntää vertailutietoja arvioidakseen yrityksen prosesseja ja selvittääkseen, missä ongelmat ovat ja mitä osa-alueita voidaan parantaa. Se näkee myös, miten yritys pärjää verrattuna muihin organisaatioihin.

”Kaikilla yrityksillä on useita prosesseja, mutta onko ne järjestetty parhaalla mahdollisella tavalla, jotta ne olisivat mahdollisimman tehokkaita? Jotkin organisaatiosi prosesseista voivat olla yllättävänkin vanhoja, ja olisi ollut aika uudistaa ne jo ajat sitten. Kun Joulella on tiedossa prosessit, voit pyytää Joulelta valistuneita parannusehdotuksia”, Mika Tanner selittää.

Parannuspotentiaalin löytäminen

Tekoäly ei ole ilmaista, ei rahan eikä ympäristön kannalta. Siksi SAP on asettanut selkeät ohjeet sille, miten tekoälyn käytön tulisi olla mahdollisimman kestävää, välttämällä tarpeetonta sähkön kulutusta ja liian suuria datakeskuksia.

“SAP koodaa ja luo vähemmän laskentatehoa vaativia ohjelmistoja”, Tanner sanoo.

Onko tekoäly uhka vai mahdollisuus?

“Tekoäly on luonnollinen osa tulevaisuutta. Harva ihminen voi kuvitella päivää ilman nettiä tai matkapuhelinta ja uskon, että tekoälystä tulee tulevaisuudessa monille ihmisille samalla tavalla arkinen asia ja monella tapaa omaa saman potentiaalin kuin aiemmatkin teknologian isot loikat. Eettiseen puoleen ja tarvittavaan regulaatioon varmasti puututaan pika-aikataululla”

Lue lisää Joulesta, SAP:n generatiivisesta tekoälyavustajasta.

SAP julkistaa uuden generatiivisen tekoälyavustaja Joulen.Julkaistu alun perin Finansavisenissa 20. marraskuuta 2023.