>
hr-team-brainstormen

Wat zijn dé HR trends van 2020?

Waar focust jouw HR-afdeling zich op in 2020? En speelt technologie en data daar al een significante rol in? Ontdek in dit blog wat innovatieve technologie kan betekenen voor Human Resource Management en wat de belangrijkste HR trends en topics zijn in 2020.

1. Het gebruik van intelligente technologie in recruitment

RPA (Robotic Process Automation), AI en Machine Learning worden steeds vaker ingezet binnen de recruitment afdeling. Deze intelligente technologieën helpen de HR-afdeling om:

  • De best geschikte kandidaten te vinden: de technologie laat toe dat CV’s snel gescreend worden op onder andere trefwoorden, het aantal jaren ervaring en grammaticale fouten. Organisaties kunnen online ook gekwalificeerde kandidaten vinden die mogelijk niet eens op de oorspronkelijke vacature hebben gesolliciteerd;
  • Menselijke bias te voorkomen: software is eerlijk, en kiest niet op basis van geslacht, ras of nationaliteit;
  • Tijd te besparen op taken die ook geautomatiseerd kunnen worden. Bots kunnen ingezet worden op de website om antwoord te geven op vragen over onder andere de sollicitatieprocedure.

2. Employee Experience

De term Employee Experience is hot, maar wat houdt het eigenlijk in? Het gaat over de ervaringen van werknemers binnen jouw organisatie, dus hoe zij zich voelen in hun functie en op de werkvloer. Deze werknemerservaring komt voor in alle fasen van HR: in het recruitment en hiring proces, de onboarding, de ontwikkeling en prestaties tot het uit dienst gaan van de werknemer.

Inzicht in die Employee Experience (bijvoorbeeld met behulp van SAP Qualtrics) is van cruciaal belang om werknemers hun volledige potentie te laten benutten, en om hen zo lang mogelijk binnen de organisatie te houden. Wanneer de HR-afdeling weet wat de ervaringen van de werknemer zijn, zal dit ook het welzijn vergroten en ziekteverzuim met gemiddeld 41% verminderen (State of the American Workplace, Gallup, 2017). Medewerkers op de juiste momenten voorzien van nieuwe uitdagingen of aanpassingen in zijn of haar taken is daarin belangrijk.

Lees ook dit blog over Employee Experience en bedrijfsresultaten.

3. HR Analytics

HR analytics is geen nieuw concept. Toch benutten de meeste HR-afdelingen hun data (nog) niet optimaal. Vaak verzamelt HR al jarenlang gegevens, maar de vraag is hoe deze data het beste ingezet kan worden.

Zo weet een organisatie waarin het verloop van werknemers hoog is, waarschijnlijk wel dat dit speelt, maar niet precies wat de oorzaak is. Door bijvoorbeeld data tools als SAP Analytics Cloud in te zetten, kan HR continue de workforce verbeteren en verklaren. Lezen hoe andere bedrijven je voorgingen? American Airlines is zo’n bedrijf die gebruikt maakt van de real-time inzichten in HR.

Meer lezen over het belang van data in HR? Lees dan dit blog over ‘5 redenen waarom data onmisbaar is in HR‘.

4. Time Management

We hebben het druk! Meer werk en minder personeel, dat is de toekomst. Daarom wordt in 2020 het efficiënt omgaan met je tijd nog belangrijker. Wat zijn jouw belangrijkste bezigheden? Afwezigheid van werknemers bijhouden? Planningen maken? Zet software in om de tijdmanagement voor je te laten doen. Niet alleen bespaart het je tijd, je krijgt ook beter inzicht in jouw personeelsbestand.

Ontdek meer