>
Vrouw bekijkt mogelijkheden voor Upscale Commerce voor retail op tablet

De 4 belangrijkste uitdagingen voor retail

In deze onzekere tijden is het essentieel om binnen commerce flexibel te zijn en snel in te kunnen spelen op veranderende omstandigheden. Hoewel de retail sector een paar harde klappen heeft gehad, zijn deze (deels) opgevangen door extra online verkoop. Hoe kun je nu je online platform optimaliseren en laten aansluiten op je fysieke winkel? En wat zijn hierbij de uitdagingen?

In dit blog gaan we in op 4 belangrijke uitdagingen van e-commerce platformen, die veel organisaties zullen herkennen. Ook vertellen we je welke kennis en techniek nodig is om deze uitdagingen te overwinnen.

1. Optimalisatie & technologie

Tegenwoordig zijn er veel platformen waar je een e-commerce site mee kunt maken. Helaas hebben deze platformen een beperkte merchandising intelligentie. Dat betekent dat je vaak handmatige acties moet uitvoeren zodra de site online is. Hierdoor wordt het weer lastiger om je platform te optimaliseren.

Het kan ook anders

Als retailer wil je dus merchandising die automatisch inspeelt op real time trends, op de klantvraag en je product voorraad. Hierbij is het belangrijk dat de merchandising strategie 24/7 automatisch wordt bijgewerkt. Echter ontbreekt deze technologie vaak bij huidige platformen.

Hoe los je dit op? Met AI!

Artificial Intelligence (AI) lijkt misschien iets voor in de toekomst, maar moderne e-commerce platformen kunnen nu al niet meer zonder. AI-powered retail merchandising maakt gebruik van geavanceerde retailing technieken, zoals AI en Machine Learning (ML). Voorbeelden van retailing technieken zijn category management, planogramming, seizoensgebonden merchandising en personalisatie voor een unieke klantbeleving.

Met innovaties kun je deze technieken, die je ook kunt gebruiken in fysieke winkels, ook toepassen op je digitale kanalen. Met behulp van deze technieken kun je de flexibiliteit, kennisdeling en winst significant verhogen.

2. Personalisatie

Een van de belangrijkste trends in e-commerce is personalisatie. E-commerce platformen zijn echter gericht op transactie verwerking, niet op de optimalisatie van je klantbeleving en winstgevendheid. De sleutel tot succes is een combinatie van 3 verschillende disciplines: merchandising, personalisatie en distributed order management. Dit noemen wij een ‘Mobigram’.

Mobigrams zijn real time, gepersonaliseerde winkels afgestemd op iedere individuele klant waarbij rekening wordt gehouden met de customer journey, real-time interacties, je product/service, de locatie, je voorraad, beschikbaarheid en meer.

Diagram upscale commerce

Hiervoor worden AI en ML gecombineerd zodat de belangen van de retailer (voorraad verkopen, optimaliseren van conversie & winst) én de klant beleving (snelheid, gemak en relevatie), leiden tot een winstgevende customer experience. Dit kan echter niet handmatig gedaan worden met op segmentatie gebaseerde systemen.

3. Trends & Seasonal Merchandising

Seasonal Merchandising is een succesvolle techniek waarbij je je aanpast aan seizoensgebonden acties, zoals de zomervakantie, Black Friday en Back-to-School. Dit vraagt wel om de nodige planning. Er is nog geen effectieve manier om de complexe workflow, samenwerking en schaalbare automatisering die hiervoor benodigd is, te realiseren voor digitale kanalen.

4. Het gebrek aan effectieve en schaalbare tools

Een van de grootste uitdagingen van tegenwoordig voor retailers, is het gebrek aan effectieve en schaalbare tools. Een digital assistent kan helpen bij de merchandising van je shop in alle digitale kanalen met behulp van:

  • eenvoudige templates en het zelf samenstellen van verschillende componenten
  • bi-directional bulk merchandising
  • pre-built drag and drop AI componenten
  • auto-publishing naar mobile native en PWA (Progressive Web App)

Benieuwd naar een oplossing voor deze uitdagingen?