>

SAP kondigt resultaten tweede kwartaal 2021 aan

SAP heeft zijn financiële resultaten voor het tweede kwartaal van 2021 bekendgemaakt.

Financiële resultaten Q2 2021

De belangrijkste financiële resultaten zijn:

  • De huidige cloud-backlog is gestegen met 17% tot 7,77 miljard euro (non-IFRS) en met 20% (bij gelijke valutakoersen).
  • In het tweede kwartaal steeg de cloudomzet met 11% tot 2,28 miljard euro (IFRS), vergeleken met dezelfde periode het jaar ervoor. Dit betekent een stijging van 11% tot 2,28 miljard euro (non-IFRS) en 17% (non-IFRS bij gelijke valutakoersen).
  • De omzet uit softwarelicenties daalde vergeleken met het tweede kwartaal in 2020. De daling bedroeg 16% tot 650 miljoen euro (IFRS en non-IFRS) en 13% (non-IFRS bij gelijke valutakoersen).
  • De opbrengsten uit cloud en software stegen op jaarbasis met 1% tot 5,75 miljard euro (IFRS en non-IFRS) en 5% (non-IFRS bij gelijke valutakoersen).
  • De omzet uit diensten daalde vergeleken met de periode het jaar ervoor met 11% naar 920 miljoen euro (IFRS en non-IFRS) en met 7% (non-IFRS bij gelijke valutakoersen). Deze omzetdaling komt voort uit de verkoop van SAP Digital Interconnect in november 2020, die ongeveer 80 miljoen euro (IFRS en non-IFRS) aan omzet uit diensten bijdroeg in het tweede kwartaal van 2020.
  • De cloudomzet van SaaS/PaaS-oplossingen, buiten Intelligent Spend, steeg met 20% en met 25% (bij gelijke valutakoersen).
  • De opbrengsten per aandeel (EPS) stegen met 57% naar 1,15 miljard euro (IFRS) en met 50% naar 1,75 miljard euro (non-IFRS).
  • De totale opbrengsten daalden ten opzichte van Q2 2020 met 1% naar 6,67 miljard euro (IFRS), en steeg met 3% (non-IFRS bij gelijke valutakoersen).
  • De IFRS-operationele winst is in het tweede kwartaal gedaald met 23% naar 984 miljoen euro.
  • De non IFRS-operationele winst daalde met 2%, maar steeg met 3% (non-IFRS bij gelijke valutakoersen).

Sterke start en groei cloudactiviteiten zet door in Q2

Klanten blijven voor de cloudoplossingen van SAP kiezen om hun bedrijfsprocessen te transformeren, en daarnaast is er een sterke vraag van organisaties van elke omvang naar – en de adoptie van – het ‘RISE with SAP’-aanbod. SAP ziet bovendien een toename in groei van hun huidige cloud-backlog in het cloudportfolio, waaronder het Business Technology Platform, Business Process Intelligence, Qualtrics en Customer Experience. Het techbedrijf behaalde het afgelopen kwartaal daarnaast flinke concurrentiewinsten in ERP, SuccessFactors, Commerce en Intelligent Spend.

SAP’s cloudomzet versnelde sequentieel, waarbij de eerste tekenen van herstel in reis- en onkostenbeheer zich aandienden vanwege de versoepeling van wereldwijde reisbeperkingen. Dit leidde ertoe dat Concur voor het eerst sinds het begin van de pandemie zijn resultaten stabiliseerde. De categorie Intelligent Spend van SAP begon weer toe te nemen, al werd de groei nog steeds beïnvloed door de COVID-19-crisis, meer dan andere SaaS/PaaS-oplossingen.

De huidige cloud-backlog groeide eveneens gestaag door. Naarmate meer klanten overstapten naar een ‘RISE with SAP’-abonnement, daalden de inkomsten uit softwarelicenties zoals verwacht. Over het algemeen zag SAP, toen veel landen weer ‘opengingen’, een positief effect op de wereldwijde vraag naar diens oplossingen.

Blijven inzetten op huidige strategie

“We zien een sterke acceptatie van ons cloudportfolio nu klanten SAP kiezen voor hun bedrijfstransformaties. Onze strategie werkt; dit is het derde opeenvolgende kwartaal waarin we een sterke uitvoering laten zien en we ongeëvenaarde klantwaarde leveren middels ons platform en applicaties”, zegt Christian Klein, CEO van SAP.

“Dit was opnieuw een sterk kwartaal met een versnelde groei voor het cloudportfolio van SAP. We zagen een uitstekend klantmomentum en -acceptatie en verhogen zodoende onze vooruitzichten voor omzet en winst”, vult CFO van SAP, Luka Mucic, aan.

Lees hier het volledige Engelstalige persbericht.