>
Kerstinkopen in oktober

Waarom je op tijd moet zijn voor de kerstinkopen

Ik weet wat je denkt: een kerstblog in oktober?! Zijn we met zijn allen gek geworden?! Toch kan de Kerstman dit jaar maar beter op tijd zijn zaken op orde hebben. Ik zal uitleggen waarom.

Als je ziet wat je wilt, koop het dan!

Iedereen heeft wel een vervelend familielid dat opschept dat al zijn kerstinkopen eind oktober gedaan zijn. Nou, dit jaar is het advies van veel deskundigen dat JIJ dat vervelende familielid moet zijn. Tenminste, als je er zeker van wilt zijn dat dat speciale cadeau onder de kerstboom ligt.

De reden: een groot tekort aan speelgoed dit vakantieseizoen, veroorzaakt door problemen in de wereldwijde toeleveringsketen. Hun advies: Als er populair speelgoed op het verlanglijstje van jouw kind staat, begin dan nu met winkelen om het te bemachtigen en grote verzendkosten en mogelijke vertragingen te vermijden.

Het domino-effect op de wereldwijde toeleveringsketen

Om dit effect te begrijpen, moeten we bij het begin beginnen. Het begint natuurlijk allemaal met de COVID-pandemie die een domino-effect heeft veroorzaakt in de wereldwijde toeleveringsketen. De deltavariant heeft nog steeds fabriekssluitingen in Azië tot gevolg.

Als producten al worden gefabriceerd, dan zijn het wel de sluitingen van havens die een knelpunt veroorzaken. Die knelpunten ontstaan door voorraden die wachten op zowel containers om ze te verpakken als schepen om ze te vervoeren. Dit heeft de kosten van het verschepen van goederen opgedreven. Kostte het bijvoorbeeld vroeger 3.000 euro om een container van Zuid-China naar de westkust van de VS te verschepen, dan kan dat nu 20.000 euro of meer kosten. Consumenten zullen dat aan de kassa merken.

Deze ontwikkeling heeft verstoppingen in de inkomende havens aan de Amerikaanse westkust doen toenemen, waar eind september een recordaantal van 70 vrachtschepen de havens van Los Angeles en Long Beach probeerde binnen te varen. Vervolgens zien we een tekort aan arbeidskrachten, niet alleen in de havens, maar ook in de distributiefaciliteiten en de vrachtwagenindustrie.

Op welke producten kan dit van invloed zijn?

  • Speelgoed: Nu al is gemeld dat veel speelgoed vastzit in containers in havens over de halve wereld. Populair speelgoed zal moeilijker te krijgen zijn dan ooit, en als het al beschikbaar is, zal de prijs hoger zijn naarmate je langer wacht.
  • Spelconsoles: De strijd tussen de PS5 en de Xbox Series X kan neerkomen op “wat is er beschikbaar?” Je zult eerder vroeger dan later een systeem willen kopen, dankzij vertragingen in de verzending en wijdverspreide chiptekorten. Daardoor wordt het elke dag moeilijker om er een te vinden bij je favoriete retailer.
  • Keuken en huishoudelijke apparaten: Vergeet het om met een goed glas wijn op de perfecte temperatuur Netflix te kijken, want Chinese bedrijven hebben logistieke problemen met wijnkoelkasten en tv’s.
  • Sneakers: Door grootschalige fabriekssluitingen in Vietnam, congestie in havens en verstoring van de scheepvaart, zullen schoenenbedrijven het moeilijk hebben om aan de vraag van de consument te voldoen.
  • Meubelen: De fabriekssluitingen in Vietnam hebben ook grote meubelfabrikanten getroffen. Voeg daar de stijgende kosten van hout en andere materialen aan toe, en je kijkt je kerstfilms misschien wel vanaf je oude bank.
  • Smart home gyms: Het tekort aan microprocessoren en flashgeheugenchips, in combinatie met vertragingen bij de verzending, kan roet gooien in de goede voornemens voor het nieuwe jaar.
  • Kunstkerstbomen: Op zoek naar een nieuwe boom om de cadeaus onder te leggen? Er dreigt volgens de American Christmas Tree Association een potentieel tekort aan bomen en ander kerstdecor. Ook dreigt er een prijsstijging van 20% voor kerstartikelen.

Hoe kunnen toeleveringsketens veerkrachtiger worden?

We zetten een aantal aandachtspunten op een rij:

Risicobeperkingsstrategieën invoeren
De pandemie heeft de zwakke punten en risico’s van een wereldwijde toeleveringsketen blootgelegd. Wanneer een meubelfabriek in Vietnam wordt stilgelegd of een zending speelgoed vast komt te zitten in een gesloten haven, is een ‘Plan B’ voor de belangrijkste producten of onderdelen geen overbodige luxe. Het risico op verstoringen is aanzienlijk te verkleinen met alternatieve bevoorradingsbronnen. Ook een goed evenwicht tussen off-shore-, near-shoring- en on-shore-leveranciers en contractfabrikanten verlagen het risico op disrupties.

Integreer voorraadoptimalisatiestrategieën in het bedrijfsnetwerk
Om voorraden veilig te stellen op strategische punten en zo een buffer op te bouwen tegen verstorende gebeurtenissen.

Lees hier meer over Supply Chain Management

Verbeter het inzicht in de daadwerkelijke vraag met slimme analyses
Denk aan een sentimentanalyse van wat ‘hot’ is op sociale media. Ook vroegtijdige signalen over de daadwerkelijke verkoop, en hoe en waar die plaatsvindt, zijn waardevol.

Reageer op veranderingen met gesynchroniseerde planning en uitvoering
Het ritme van planningsprocessen is de afgelopen tijd sterk versneld. Waar we vroeger misschien een maandelijkse planningscyclus hadden, hebben we nu een wekelijkse of – in extreme gevallen – dagelijkse planning. Dit vereist businessplanningsystemen die snel scenario’s kunnen simuleren en herplannen op basis van veranderende marktdynamiek, en de flexibiliteit om deze veranderingen uit te voeren in productie en logistieke processen.

Samenwerken met ‘de kleine helpers van de Kerstman’

De meeste bedrijven vertrouwen op een netwerk van contractfabrikanten, leveranciers en 3PL’s om aan de veranderende eisen en behoeften van de klant te voldoen. Real-time communicatie met deze handelspartners benut de kracht van het netwerk en maakt reageren op veranderingen in vraag en aanbod eenvoudiger.

Nieuwsgierig naar de strategieën van succesvolle supplychainleiders? Wil je weten hoe zij risico’s minimaliseren en kansen maximaliseren met veerkrachtige, duurzame en klantgerichte supplychains?

Download de recente IDC Analyst Connection