>
Vrouw is aan het online shoppen in lijn met e-commercetrends

De 10 e-commercetrends voor 2022 én daarna

De wereldwijde omzet uit onlineverkoop is voor 2021 geschat op een krappe 5 biljoen euro. De rek is er nog niet uit, want voor 2022 is 6,54 biljoen euro of meer geraamd. Nog nooit was online shopping zo populair. Er is dan ook nooit een beter moment geweest om deze ontwikkeling te omarmen. Maar wat zijn de e-commercetrends van morgen?

We zetten de tien belangrijkste opkomende e-commercetrends op een rij die in 2022 en ver daarna een grote impact hebben.

1. Kunstmatige intelligentie (AI)

E-commercebedrijven maken steeds meer gebruik van AI en machine learning (ML) voor het creëren van gepersonaliseerde winkelervaringen via slimme productaanbevelingen en voorspellende zoekopdrachten.

Volgens Juniper Research geven retailers wereldwijd tegen 2022 jaarlijks bijna 7,3 miljard dollar uit aan Artificial Intelligence (AI). Naar verwachting stijgen de AI-uitgaven in de retailmarkt tegen 2027  tot 19,9 miljard dollar, met een samengestelde jaarlijkse groei van 34,4% vanaf 2020.

Bovendien is behulpzame AI de beste oplossing om in te spelen op de behoeften van elke klant. Chatbots zullen de retailuitgaven van consumenten dan ook boosten tot zo’n 142 miljard euro in 2024, een stijging ten opzichte van 2,8 miljard euro in 2019.

Chatbots helpen online klanten vanaf het moment dat ze inloggen tot aan de kassa, en behandelen vragen en klachten van klanten direct, 24/7. Geavanceerde AI kan retailers helpen met het voorspellen van de vraag en met gepersonaliseerde winkelervaringen.

2. AR en VR

Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) brengen online shoppers en producten dichter bij elkaar door artikelen te tonen zoals ze nog nooit online zijn gepresenteerd.

Naar verwachting zullen in 2022 meer dan 120.000 webwinkels gebruikmaken van AR-technologieën. WeAreBrain ontwikkelde de AR Praxis Vloercalculator. Deze toepassing gebruikt AR-technologie om meerdere plattegronden te maken van kamers in het huis van een gebruiker, waarbij de beschikbare vloeroppervlakte nauwkeurig wordt opgemeten.

Met de opkomst van online winkelen moeten webwinkels en e-commercebedrijven deze technologieën inzetten om producten op een meeslepende manier te presenteren en zo een betere klantervaring te creëren.

3. Headless e-commerce

Een headless e-commerce-architectuur biedt e-commercebedrijven een hoge mate van flexibiliteit om hun site ad hoc aan te passen en te upgraden zonder in te leveren op snelheid of efficiëntie. Dit betekent dat content ook buiten websites en apps kan worden weergegeven – van kiosken tot smartwatches en verder.

Met ‘draagbare’ backends, gegevens en gegevensstructuren zijn bedrijven wendbaarder en kunnen ze zich in realtime aanpassen aan veranderingen in de markt. Het grootste voordeel is dat bedrijven dankzij headless architectuur winkelervaringen op meerdere platforms kunnen aanbieden, waarbij de ervaring voor ieder platform of device optimaal is.

4. Winkelen op social media

Er zijn momenteel 3,78 miljard dagelijks actieve gebruikers van sociale media. Daarvan gebruikt ruwweg 54% sociale media in hun zoektocht naar producten. Veel bedrijven richten zich daarom nu op social commerce. Hierbij doen gebruikers rechtstreeks aankopen via socialmediaplatforms.

Instagram’s Checkout loopt in dit opzicht voorop, maar concurrenten zitten hen op de hielen en willen ook profiteren van dit veelbelovende marketing- en verkoopkanaal.

5. Live shopping

Live stream shopping, of gewoon live shopping, is een hybride vorm tussen traditionele thuiswinkel-tv, live video streaming contentmarketing, en influencermarketing, allemaal samengebracht in een slimme term ‘entertainmerce’. Van alle e-commercetrends is deze vooral aanwezig op de Aziatische markt.

Verwacht wordt dat de Chinese verkoop van live shopping in 2022 423 miljard dollar zal bedragen. Kleding en modeproducten voeren de categorieën aan met een aandeel van 36,6% (gevolgd door de beautysector met slechts 7,6%).

6. Verkoopconsultaties via video

De pandemie dwong bedrijven tot nieuwe benaderingen van klantenservice en verkoop, met als meest interessante de opkomst van videoconsultaties. Net als een chatbotassistent kunnen klanten via videolinks rechtstreeks in contact treden met verkopers en zo meer te weten te komen over producten en om eventuele vragen te beantwoorden.

Zo kunnen verkopers kleding passen om een idee te geven van de pasvorm, of gebruiken ze producten in realtime om de klant aan de andere kant van het videogesprek te laten zien hoe de producten eruit zien, aanvoelen en functioneren.

7. Mogelijkheden voor uitgestelde betalingen nemen toe

De recente introductie van korte-termijn-financieringsopties zoals BNPL (buy now pay later) wint aan populariteit in e-commerce. In een poging om online aankopen naadlozer te laten verlopen, kunnen gebruikers met BNPL-plannen een deel van de kosten vooraf betalen, terwijl de resterende termijnen in de toekomst volgen.

Apple heeft samen met Goldman Sachs Group Inc. Apple Pay Later gelanceerd om de concurrentie aan te gaan met bestaande BNPL-concurrenten. Dat bewijst dat de verschuiving naar kortetermijnfinancieringsopties in de toekomst alleen maar zal toenemen.

8. Consolideren van de technologiestack

Voor e-commercebedrijven die ervaren dat hun platform moeilijk te onderhouden en stabiel te houden is, kan het een goed idee zijn om de techstack te consolideren en redundanties te verwijderen. Platformen hebben in toenemende mate last van allerlei integraties die trage snelheden, rommel, en bloat veroorzaken.

We zien steeds meer bedrijven kiezen voor een hybride-SaaS-platform. Dan wel een dat eindeloos aanpasbaar en schaalbaar is om stabiliteit te garanderen.

9. Duurzaamheid en ethische praktijken zijn belangrijk

Consumenten krijgen een steeds duurzamere mindset en beseffen dat onze koopgewoonten een impact kunnen hebben op ons milieu. We zien in het komende jaar een toename van groene startups en duurzaam ondernemerschap. Zij zullen de strijd aangaan met de problemen waar onze wereld mee te maken heeft.

E-commercebedrijven zullen duurzame maatregelen nemen in hun bedrijfsvoering en/of zich actief als groen profileren om aansluiting te vinden bij hun klanten.

10. Aanpasbare producten

Vooraanstaande e-commercebedrijven verkopen steeds vaker producten die volledig door de consument kunnen worden aangepast. Ze gebruiken hiervoor digitale fabricagetechnologie en interactieve content, zoals AR en VR. Dit tilt de betrokkenheid en tevredenheid van klanten naar nieuwe hoogten. Ze worden als het ware partners in het ontwerp- en creatieproces.

De toonaangevende schoenmerken Vans en Nike lopen voorop als het gaat om personaliseerbare producten. Ze bieden online shoppers de mogelijkheid om online hun eigen schoenen te ontwerpen. Bedrijven die willen profiteren van deze trend, moeten personalisatie opnemen in hun e-commercestrategie.

Samenvatting

Toegegeven, een aantal van de punten op onze lijst is niet helemaal nieuw. Toch zijn die punten belangrijk genoeg om ook in deze lijst terug te keren. Deze technologieën laten nu al zien hoe retailers hun klanten straks het beste kunnen bedienen. Naarmate technologie zich verder ontwikkelt en verfijnt, zullen die trends een nog veel grotere impact hebben op de klanttevredenheid. E-commercebedrijven zelf zijn een belangrijke katalysator van die ontwikkeling. Hun streven om het klanten bij elk contactpunt naar de zin te maken, het verminderen van rompslomp en het bieden van gepersonaliseerde efficiëntie zal de betrokkenheid en merkloyaliteit alleen maar verder stimuleren.

Achterblijven is geen optie. Alle reden dus om met deze e-commercetrends aan de slag te gaan!

Ontdek meer over e-commerce!

Deze blog verscheen eerder op WeAreBrain