>
Doordat deze e-commerce webite zijn kpi's in de gaten houdt, ervaart deze man een prettige online winkelervaring

Deze 6 KPI’s zijn essentieel voor succesvolle e-commerce

Key Performance Indicators (KPI’s) zijn een reeks vooraf bepaalde metingen die worden gebruikt om de algemene vooruitgang en prestaties van een organisatie te kwantificeren. Diverse gegevens over financiële, operationele en strategische initiatieven worden gebruikt om de successen en tekortkomingen van een organisatie te meten. Eenvoudig gezegd helpt het bedrijven te begrijpen wat werkt en wat niet, en geeft het verbeterpunten aan voor voortdurende groei.

Elke bedrijfstak en elk bedrijfstype heeft zijn eigen set KPI’s die betrekking hebben op de unieke werkterreinen en -parameters. Een logistiek bedrijf zal bijvoorbeeld heel andere kengetallen hebben dan een IT-bedrijf. Maar als het gaat om digitale zaken, zijn er een paar belangrijke metingen die essentieel zijn voor het succes van alle e-commerce bedrijven.

Top 6 KPI’s voor e-commercebedrijven

KPI 1: Monthy Active User (MAU)

Zoals de naam al doet vermoeden, laat het aantal Monthly Active Users, ofwel het aantal maandelijkse actieve gebruikers zien hoeveel ‘actieve’ gebruikers de website van jouw platform elke maand bezoeken.

‘Actief’ betekent hier de gebruikers die direct betrokken zijn bij het platform. Bijvoorbeeld via bijvoorbeeld click-throughs, blogbezoeken, of contactpagina-query’s. Deze KPI toont het aantal mensen niet dat niet alleen maar aan het windowshoppen zijn.

Elk e-commercebedrijf moet ernaar streven om elke maand een fikse groei in de MAU-metriek te zien. Het is namelijk een duidelijke indicatie is van de groei van het bedrijf. Natuurlijk, hoe meer MAU’s je  ontvangt, hoe meer verkoopconversies dat waarschijnlijk zal opleveren. Klik gewoon op het MAU-tabblad in het e-commercedashboard om te weten te komen hoeveel ‘actieve’ maandelijkse gebruikers de site ontvangt.

KPI 2: Conversieratio

De conversieratio (CR) is van cruciaal belang voor e-commercebedrijven. Het getal zegt iets over de mate waarin gebruikers de gewaardeerde sprong maken van websitebezoek naar het doen van een aankoop. Met duidelijk gedefinieerde en kwantificeerbare gegevens die het exacte verkoop conversiepercentage aangeven, kun je in real-time zien hoe succesvol je site is in het doen van datgene waarvoor het is ontworpen: omzet genereren. Het is gebruikelijk om een CR van minder dan 5% te hebben in vergelijking met de MAU-metriek. Een lage CR kan meerdere oorzaken hebben. Is de UX in orde? Zijn CTA’s duidelijk zichtbaar? Zijn de prijzen concurrerend? Is er wellicht een mismatch met de doelmarkt? Een goed begrip van de elementen die bijdragen aan de CR van de website is de eerste stap richting verbetering.

De conversieratio is vrij eenvoudig te berekenen:
Aantal verkopen / Aantal bezoekers

KPI 3: Customer Lifetime Value (CLV)

De Customer Lifetime Value (CLV) is belangrijk bij het bepalen van het totale bedrag van de inkomsten die je waarschijnlijk per klant genereert. Natuurlijk is het onmogelijk om van elke klant een levenslange buy-in te krijgen, dus kijkt de CLV-metric naar het klantenbestand als geheel. Daarbij gaan sommigen misschien weg en anderen misschien nooit. De CLV gaat dus uit van gemiddelden. Deze metric helpt te begrijpen wat je klant ‘waard’ is voor je bedrijf, en geeft aan hoeveel je bereid zou moeten zijn uit te geven om hem te behouden en/of te werven.

De berekening van de CLV hangt af van 3 belangrijke criteria:

  1. de duur van het gebruik van platform door de klant
  2. het aantal herhalingsaankopen dat zij doet
  3. de gemiddelde ordergrootte per klant.

De Customer Lifetime Value bereken je als volgt:
Gemiddelde waarde bestelling per gebruiker x Gemiddeld aantal herhaalaankopen per gebruiker

KPI 4: Customer Acquisition Cost (CAC)

De Customer Acquisition Cost (CAC) wordt beschouwd als een van de meest cruciale indicatoren in de meeste wereldwijde businessmodellen. Het verwijst naar het bedrag dat het je bedrijf kost om een nieuwe klant te werven. Het doel is om de CAC zo laag mogelijk te krijgen.

Dit is echter niet mogelijk voor de meeste bedrijven. Zij zijn afhankelijk van kapitaal voor marketinginspanningen en verschillende andere middelen om klanten aan te trekken. Middelen die geld kosten.

De realiteit is dat de CAC waarschijnlijk hoger zal zijn in de ontwikkelingsfase van je e-commercebedrijf. Je bent immers afhankelijk van initiële investeringen voor het aantrekken van nieuwe klanten. Het is wenselijk dat deze metric aanzienlijk vermindert na verloop van tijd als het bedrijf vorm krijgt en je een toegewijde klantenbasis hebt gevormd.

KPI 5. Churn Rate (CR)

De Churn Rate (CR) meet het totaal aantal gebruikers dat je platform verliest gedurende een bepaalde periode, zij het dagelijks, maandelijks of jaarlijks. Zoals in elk bedrijf is het van het grootste belang om voortdurend te weten hoeveel klanten je verliest om manieren en middelen te ontwikkelen om ze te behouden – om het gat als het ware te dichten.

Verlies je klanten, dan verlies je inkomsten. Dat is uiteraard rampzalig voor je bedrijf. De churn rate geeft je een indicatie van wat werkt en wat niet – is het marketing, berichtgeving, producten, prijsstelling?

De CR is vooral belangrijk voor bedrijven die afhankelijk zijn van maand- of jaarabonnementen. Is de CR in zo’n geval hoog, dan is het een duidelijke aanwijzing dat klanten ontevreden zijn met je product of dienst.

Ga gewoon elke maand naar het dashboard om het totaal aantal klanten te zien dat je mogelijk hebt verloren.

KPI 6: Monthly Revenue Rate (MRR)

Een must-have voor elk bedrijf is de Monthly Revenue Rate (MRR). Dit geeft de voorspelde maandelijkse gemiddelde inkomstenstroom van je platform aan. Het helpt om inkomstentrends over de tijd te kunnen beoordelen, en strategische beslissingen te nemen op basis van de verwachte maandelijkse inkomsten. Belangrijker nog, de MMR-metriek is nuttig wanneer het wordt afgewogen tegen inschrijvingspercentages en klantenwerving om te zien hoe je bedrijf groeit.

De MMR helpt ook bij het management van je verkoopteam. De MMR is afhankelijk van vele factoren (marketing, prestaties, toegevoegde waarde van je bedrijf voor klanten, enz.), maar je verkoopteam heeft als taak om direct de MMR-groei te stimuleren door het werven van nieuwe klanten. Het management is in staat om kwantificeerbare metingen te zien van de impact die hun verkoopteam heeft op het succes van het bedrijf door middel van MMR.

De berekening van de Monthly Revenue Rate is een eenvoudige formule:
Bedrag van de inkomsten per klant x Totaal aantal klanten voor de maand

Samenvatting

Ziehier, de top-6 van key performance metrics waarvan wij vinden dat alle e-commerce bedrijven zich bewust moeten zijn om een succesvolle onderneming te runnen. Natuurlijk, afhankelijk van het type bedrijf zullen jouw key metrics verschillend zijn. KPI’s tonen continu de status van de prestaties, successen, en tekortkomingen van hun operationele output, en bieden zo tastbare meetgegevens om veranderingen binnen hun organisatie te beïnvloeden.

Wil je met jouw e-commercebedrijf een betekenisvolle impact maken?

Ontdek meer

Deze blog verscheen eerder op WeAreBrain