>

Upfield migreert naar SAP -technologie voor optimalisatie supplychain

Geïntegreerde SAP-stack zorgt voor wendbaarheid en duurzaamheid in uitdagende markt

 Snel kunnen reageren op verstoringen en sterk wisselende marktomstandigheden, zonder daarbij duurzaamheid uit het oog te verliezen. Dat klinkt als een lastige opgave, maar is voor ‘s werelds grootste fabrikant van plantaardige consumentenproducten Upfield een belangrijke voorwaarde voor succes. Om dat te kunnen realiseren migreerde het bedrijf diverse oplossingen richting een geïntegreerde waaier van moderne SAP-oplossingen, met SAP S/4HANA als basis.

Upfield is in 2018 gestart als zelfstandig bedrijf. Hoewel de onderneming relatief nieuw is, zijn de merken dat niet. Upfield is gespecialiseerd in plantaardige margarines, kaas, room en spreads en voert merken als Blue Band, Proactiv, Becel en Lätta. Het heeft een duidelijke missie: mensen gezonder en gelukkiger maken met voedzame en heerlijke, natuurlijke, plantaardige voeding die goed is voor mensen en voor onze planeet.

Het bedrijf opereert in een uitdagende markt die erg gevoelig is voor economische en sociale indicatoren. De coronacrisis en de oorlog in Oekraïne, de grootste producent van zonnebloemolie ter wereld, maakte dat onlangs weer eens haarscherp duidelijk. “Verstoringen in de supplychain zoals de schaarste van zonnebloemolie hebben direct invloed op onze recepturen, maar ook zaken als transport, de productieprocessen en communicatie richting onze leveranciers”, zegt Anand Mathew, Platform Lead Supply Chain Applications bij Upfield.

Onder een vergrootglas

“Tegelijkertijd moeten al die schakels duurzaam blijven, waarbij we te maken hebben met CO2- en methaanuitstoot en het vrijwaren van onze verpakkingen van plastic.” Dat is een complexe puzzel, waarbij Upfield zich volgens Mathew geen missers kan veroorloven. “We liggen onder een vergrootglas. Komen we onze missiestatements niet na, dan veroorzaakt dat al snel negatieve publiciteit en een directe impact op de merkwaarde en verkoop.”

De oude IT-infrastructuur van Upfield was niet geschikt voor het afstemmen van al die zaken in de supplychain. Het bedrijf besloot de verschillende systemen te vervangen door een geïntegreerde set van SAP-oplossingen, met SAP S4/HANA als backbone.

Daarbovenop gebruikt het bedrijf onder andere SAP Product Lifecycle Management (PLM), voor het beheer van 2500 recepturen en 4000 specificaties van ingrediënten. De planning van de supplychain verloopt via SAP Integrated Business Planning (IBP). Het bedrijf gebruikt deze oplossing onder meer voor het managen van vraag en aanbod en sales&operations-planning (S&OP). “En dat voor 200 gebruikers in alle 95 verschillende landen waarin we actief zijn. Daardoor kunnen we onze S&OP-processen geheel baseren op data uit IBP.”

Snelle leverancierswissels
Door ontwikkelingen op de markt moet het bedrijf regelmatig snel kunnen wisselen van leverancier, zonder dat de duurzaamheidsdoelstellingen daarbij gevaar lopen. Ze maken volgens Mathew hiervoor gebruik van SAP Ariba, een zakelijk bedrijfsnetwerk voor procurement. “Via SAP Ariba kunnen we snel geschikte leveranciers selecteren, ook voor onze plasticvrije materialen. We gebruiken het netwerk onder andere voor sourcing, leveranciersselectie, contractbeheer, en dat voor zowel directe als indirecte procurement.”

Ook voor de wereldwijde logistieke processen leunt Upfield op moderne SAP-technologie. Het bedrijf gebruikt SAP Transportation Management in tandem met SAP Business Network for Logistics voor onder andere carrier tendering, cross-docking en vrachtafwikkeling.

Betere communicatie

Met succes, aldus Mathew. “Wij gebruiken SAP Transportation Management voor het berekenen van transportbewegingen, het plannen van zendingen en route-optimalisatie. Hieruit voortvloeiende vrachtorders worden doorgegeven aan de vervoerder. Daar kunnen onze vervoerders ofwel rechtstreeks inloggen in de carrier tenant om de vrachtorder te accepteren of af te wijzen, ofwel de boekingsfunctionaliteit gebruiken voor het specificeren van tijdslots voor dockreserveringen. In het algemeen zorgt SAP Business Network for Logistics voor een betere communicatie met onze vervoerders”, voegt hij eraan toe.

Upfield kan dankzij de hechte integratie de levenscyclus van elk product nauwgezet beheren. “In elke fase moet elk systeem op elkaar worden afgestemd om het risico van veroudering te vermijden. “En we verlagen de verouderingskosten dankzij een gesynchroniseerd end-to-endproces”, vult Mathew aan.

“Het belangrijkste voordeel is de geïntegreerde planningsmogelijkheid die we in onze hele supplychain hebben. SAP S/4HANA en de supplychain-oplossingen hebben ons geholpen om wendbaarder te zijn. We kunnen nu veel sneller reageren op verstoringen.”