>

Snabbväxande Outnorth väljer nytt affärssystem från SAP

Outnorth är en snabbväxande nätbutik för friluftskläder och utrustning som ska inspirera fler människor att vistas utomhus. Hållbarhet och fortsatt tillväxt är högt prioriterat på Outnorth.

Under våren flyttades därför hela lagret med tiotusentals produkter till ett större automatiserat lager på Hisingen i Göteborg – samtidigt som man bytte affärssystem till SAP S/4HANA.

– För två år sedan omsatte Outnorth 500 miljoner och 2021 kommer vi att omsätta över en miljard. Affärssystemet måste kunna stödja hela kundresan och med vår tillväxttakt hade vi innan systembytet aldrig kunnat skicka ut varorna till kunderna så snabbt som vi gör nu, säger vd Harald Ennen.

Outnorth är ett anrikt företag med rötterna i 1920-talets Kalmar. 1999 gick man helt över till att sälja friluftsprodukter, dvs kläder, skor och utrustning från framför allt Norden, och 2005 öppnades den första e-handelsbutiken.

Huvudkontoret ligger fortfarande i Växjö men det nya automatiserade lagret på Hisingen är 19 000 kvadratmeter stort, mer än dubbelt så stort som det tidigare. Det mest slående är ett sextiotal robotar som åker runt för att leta upp rätt back med produkter i ett tredimensionellt hyllsystem. Varorna flyttas sedan automatiskt till en operatör som packar kartongen till kunden.

– Den stora frågan för oss handlar om klimatet och Outnorth ska vara helt klimatneutralt till 2028. Det nya lagret är en modern och energieffektiv byggnad med solceller på taket som driver mycket av verksamheten, berättar Stefan Gustafsson, hållbarhetschef.

Henrik Palmquist är CIO på Outnorth och drivande bakom bytet av affärssystem, tillsammans med SAP-partnern Pearl. När det tidigare systemet byttes ut mot SAP S/4HANA la man också till en integrerad funktion för EVM (earned value management).

Installationen gick helt enligt plan under april 2021 och tog en dryg vecka.

– SAP S/4HANA är ett stort system men samtidigt innehåller det alla funktioner som man kan vilja använda. Det gäller bara att plocka det man behöver ur det här förrådet så får man en stabil lösning som fungerar och som man kan lita på, säger Henrik.