>

Teknik gör Mercedes-EQ:s formel E-team till världsmästare

I en sport där en tiondels sekund är avgörande dominerade Mercedes-EQ:s formel E-team säsong 8 av ABB FIA:s racingserie för elbilar – på och utanför banan.

Och det genom att optimera prestanda och driva en effektiv affärsverksamhet med hjälp av innovativ teknik och hållbara lösningar från SAP.

Att bli framgångsrik i världens snabbast växande motorsport är ingen liten bedrift. Sedan 2018 har SAP och Mercedes-EQ:s formel E-team arbetat för att ta sina gemensamma värderingar till elracingscenen. Tillsammans har man utvecklat och implementerat ny teknik som gjort att laget inte bara kunde vinna mästerskap, utan också drivas som ett hållbart, intelligent företag.

SAP gratulerar nu teamet som vunnit säsong 8 av ABB FIA:s formel E World Teams Championship. Vi passar också på att lyckönska Stoffel Vandoorne, SAP:s varumärkesambassadör, för att ha säkrat världsmästartiteln för förare.

Hållbarhet som ledstjärna

Hållbarhet är hörnstenen i ABB FIA:s formel E-serie. Serien skapades för att visa vad framtidens mobilitet är kapabel till. För Mercedes-EQ:s formel E-team sträcker sig hållbarhetsmålen bortom fordon som är helt eldrivna och in i administrationen. Teamet är fast beslutet att utveckla teknik som påverkar det koldioxidavtryck man gör.

Tillsammans med SAP har teamet utvecklat och implementerat ett rapporteringsverktyg som mäter och redovisar framsteg med FN:s hållbarhetsmål (SDG) som grund. Med SAP Analytics Cloud, som kombinerar business intelligence (BI), utökad och prediktiv analys och planeringsmöjligheter får man en lättillgänglig central dashboard där teamet enkelt kan visualisera data från olika delar av verksamheten – inklusive leveranskedjor och resor.

Strävar alltid efter ledarpositionen

Mercedes-EQ:s formel E-team drivs som ett företag och kräver insikt och snabbhet inom alla områden och funktioner. För att få exakta och koordinerade systemprocesser för sin bilutveckling använder teamet SAP S/4HANA Cloud. Verktyget ger affärsintelligens i realtid som hjälper dem att fatta välgrundade, datadrivna beslut och ligga steget före konkurrenterna.

Oavsett om man är på plats i fabriken eller reser över hela världen för att tävla är en optimerad, intelligent lösning avgörande för att öka effektiviteten. Det kan handla om att säkerställa att bilar och reservdelar är på rätt plats vid rätt tidpunkt och att få fullständig ekonomiska överblick som ger kontroll.

För att enkelt hantera resekostnaderna använder teamet SAP Concur-lösningar. På så vis kan man både effektivisera tråkiga processer och spara tid och resurser.

Dream Team

Vägen till det dubbla världsmästerskapet involverade 16 lopp runt om i världen, vart och ett med sina egna egenskaper och utmaningar. I formel E spelar hela laget en avgörande roll för att ta sig upp på pallen. Tillsammans med bra utrustning och en väldesignad bil är hela teamets prestation från förare, mekaniker, ingenjörer till teamledaren avgörande för att säkra en vinst.

SAP Sports One hjälper Mercedes-EQ:s formel E-team att övervaka, förstå och agera utifrån mänskliga prestationsdata som samlats in från en mängd olika ingångar, visualiserade för enkel åtkomst när man är på språng. Lösningen ger också insyn i förarnas hälsa för att säkerställa att teamet arbetar på toppen av sin samlade förmåga.

Med innovativ teknik och lösningar från SAP kan Mercedes-EQ Formula E Team fokusera på det som betyder mest – loppet.