>

Så ska svenska Renewcell öka återvinningen av textiler

Innovationsföretaget Renewcell har vuxit snabbt med sin avancerade metod för att bryta ned cellulosa – och etablerat sig som pionjärer inom återvinning av kläder i stor skala.

Tillväxten har samtidigt ökat behovet av ett nytt och framtidssäkrat affärssystem. Efter en utvärdering föll valet på SAP S/4HANA och efter bara tio veckor var allt på plats med hjälp av SAP-partnern Implema.

Renewcell grundades 2012 av forskare vid KTH i Stockholm och börsnoterades 2020. Visionen är att göra modeindustrin cirkulär och Renewcell har tagit emot flera priser för sina satsningar på hållbar teknik.

– Vi såg att vi behövde ett mer modernt och framtidssäkert affärssystem. Automation och digitalisering är viktiga verktyg för att få högkvalitativa och effektiva processer och efter en utvärdering kom vi fram till att SAP S/4HANA är det system som bäst matchar våra behov och ambitioner. Med systemet och Implemas expertkompetens kring utveckling av digitala affärsprocesser är vi övertygade om att vi kan nå våra tillväxtmål, säger Susanna Aspman, Project Manager på Renewcell. 

Renewcell ville att det nya affärssystemet skulle kunna hantera ekonomi, inköp, försäljning och produktion direkt i systemet – dessutom vara helt integrerat och bygga på standardiserade och effektiva processer.

Projektet inleddes med en kort förstudie. Implementationen av SAP S/4HANA med moduler för ekonomi, inköp och försäljning tog sedan bara tio veckor. Därefter har man lagt till ytterligare funktioner som stödjer bolagets behov och nya processer för att kunna fortsätta växa.

Renewcell har utvecklat en teknik för att omvandla bomull och viskosfibrer till ett återvunnet biologiskt nedbrytbart viskosmaterial som man kallar Circulose. Materialet kan i sin tur användas i tillverkningen av olika viskosfibrer. 2021 utsåg Fast Company Renewcell till ett av världens mest innovativa företag och TIME Magazine tog med Circulose på sin lista över världens 100 bästa uppfinningar 2020.