>

Så får Arvid Nordquist full spårbarhet i sin produktion

Det är mycket som ska klaffa för att vi konsumenter alltid ska hitta våra favoritvarumärken på butikshyllorna – inte minst i produktionen.

På Arvid Nordquists kafferosteri i Solna går maskinerna för fullt för att matcha det enorma flödet av totalt 135 000 säljordrar per år. Och nu förbereder man sig på nästa etapp i bolagets långa historia, ett nytt avancerat kafferosteri i Järfälla som invigs sommaren 2025. Men redan nu pågår ett omfattande grundarbete där alla IT-system ska moderniseras och kopplas samman med hjälp av SAP Integration Suite.

Erik Juhlin, IT-ansvarig på Arvid Nordquist

– Vi har en tydlig SAP-strategi i bolaget och under åren har vi gjort en rad olika specialanpassningar som avviker från standard. Det har fungerat bra, men för att kunna fortsätta utveckla verksamheten behövde vi en mer modern lösning som också är lättare att förvalta, förklarar Erik Juhlin som varit IT-ansvarig på Arvid Nordquist sedan 2021.

Arvid Nordquist grundades 1884 och i dag arbetar mer än 300 medarbetare på fyra nordiska marknader. Lokalerna i Solna där huvudkontoret och kafferosteriet ligger har blivit för trånga och den 1 juli 2025 öppnas därför ett nytt och resurssnålt kafferosteri i Järfälla som blir Sveriges första rosteri byggt i trä.

Arvid Nordquists blivande kafferosteri i Järfälla

De flesta kopplar Arvid Nordquist till kaffe, men faktum är att de också är stora inom livsmedel, ”non food” och dessutom en av Systembolagets största vinleverantörer. Inom fyra olika affärsområden finns andra välkända varumärken som Kelloggs, Sun-Maid, Del Monte, Duck, Duracell och Vaseline.

Totalt sortiment från Arvid Nordquist

Molnbaserat affärssystem från SAP

Resan tillsammans med SAP började redan 1998. Samarbetet gjorde det möjligt att lägga till nya affärsområden och dotterbolag – och expandera till nya marknader. Tillsammans med IT-partnern Implema gick man för några år sedan över till affärssystemet SAP S/4HANA Private Cloud, men fortfarande användes en rad andra mer ålderstigna system i verksamheten som inte var integrerade med varandra.

– Satsningen på SAP Integration Suite är en framtidssäkring och det största beslutet vi tagit efter uppgraderingen till SAP S/4HANA. Vi behövde investera i en robust och standardiserad plattform som är skalbar och gör att vi kan bli helt leverantörsobundna, säger Erik Juhlin.

Tre system integreras nu på djupet med SAP:s affärssystem. Det gör att medarbetarna kommer att kunna lägga produktionsorder direkt från affärssystemet och i det nya rosteriet integreras också förpackningssystemet och ett helt automatiserat höglager.

Full spårbarhet

Genom att systemen integreras blir det också lättare att leva upp till nya CSRD-krav på spårbarhet. Med hjälp av SAP kommer Arvid Nordquist kunna spåra exakt varifrån varje enskilt paket kommer.

Totalt handlar det om 120 integrationer som ska vara färdiga under 2024. Arbetet leds av interna integrationsexperter tillsammans med konsultföretaget Implema, en mångårig SAP-partner med ett stort antal experter inom både teknik och affärsprocesser.