>

Mærsk bruger SAP Business Technology Platform til at accelerere strategisk transformation

Mærsk, verdens største containerrederi, har gjort store fremskridt i deres digitale transformation ved bl.a. at anvende SAP Business Technology Platformen til at accelerere deres strategiske retning og automatisere forretningsprocesser, øge effektiviteten og brugervenligheden.

Med en bred vifte af forretningsområder, der inkluderer containerrederi, havneterminaler og logistik- og forsyningskædevirksomheder opererer Mærsk mere end 700 skibe og dækker omkring 343 havne i over 100 lande over hele verden. Strategisk bevæger Maersk sig væk fra at være rederi til i stedet at blive en end-to-end forsyningskædeleverandør.

Fra containerrederi til end-to-end leverandør af forsyningskæder

”Maersk er på vej til at blive en end-to-end leverandør af forsyningskæder, og dette kræver, at vi bevæger os ind i andre områder af transportsektoren, herunder luftfragt og landtransport, samt lager og distribution. Da mindre end 10% af de penge, der bruges på forsyningskæder og logistik, går til havtransport, er det nødvendigt for Mærsk at bevæge sig ind i andre områder for at kunne udvide forretningen og fortsætte væksten” siger Tapan Dash, Engineering Director, Maersk Technology, og fortsætter:

”Mærsk har udviklet en platformbaseret model, som hjælper os med at fremskynde transformationen. Modellen består af flere forskellige digitale platforme som hver især består af flere enheder, der alle skaber værdi for kunder, leverandører eller medarbejdere. Hver enhed integrerer forskellige forretningsfunktioner, applikationer, data og analyse. Maersk har i øjeblikket 10-15 end-to-end platforme, som f.eks. økonomi, ordrehåndtering til havtransport, forsyningskædehåndtering etc. Vi tilføjer konstant nye platforme, og for nylig oprettede vi en bæredygtighedsplatform for at kunne håndtere dette voksende område.”

Designet, bygget og leveret af Mærsk

Mærsk er godt i gang med at implementere SAP S/4HANA Cloud ERP. ”Idéen er at køre en standard SAP S/4HANA løsning, og så have SAP Business Technology Platformen, som den platform der understøtter innovationen. Det tror jeg er det mest optimale, og hvor vi kan bringe magien frem”, siger Tapan Dash, og fortsætter:

”Vi har haft et stort fokus på insourcing de sidste par år, hvor vi er gået fra omkring 1.500 medarbejdere i teknologiorganisationen, til nu er være over 6.000. I vores SAP-team var vi kun omkring 35 i 2019. I 2022 var vi 300, og målet er +550 SAP-tech-profiler i 2024. Vi arbejder ud fra et koncept vi kalder “designet, bygget og leveret af Maersk”.”

SAP Business Technology Platform spiller en central rolle

SAP Business Technology Platformen (SAP BTP), der samler data og analyse, kunstig intelligens, applikationsudvikling, automatisering og integration i ét samlet miljø, spiller en central rolle i accelerationen af Mærsk’s nye end-to-end strategi.

“Teknologi spiller en vigtig rolle hos Mærsk og er en af de vigtigste drivkrafter for transformationen. Vi ønsker at forenkle vores IT-landskab og gøre det mere fleksibelt. Med SAP Business Technology Platform kan vi effektivisere vores forretningsprocesser og gøre vores applikationer mere agile og give brugerne, hvad enten det er kunder, leverandører eller medarbejdere, en mere intuitiv og brugervenlig oplevelse.”

Konkret har Mærsk brugt SAP BTP til at udvikle og implementere applikationer og løsninger inden for områder som f.eks.:

  • Kundekreditstyring: Tidligere var der en del manuelle aktiviteter i processen, hvilket kunne føre til fejl og forsinkelser. Nu bruger Mærsk SAP BTP til at automatisere og differentiere processen. Løsningen inkluderer en kreditscore fra BVD (tredjepart), der integreres via SAP Cloud Platform Integration. Ved hjælp af SAP Fiori-brugergrænsefladen har Mærsk oprettet forskellige roller, såsom salgsrepræsentant, kreditanalytiker og godkender. ”Så vi har skabt en one-stop-shop, som medarbejderne logger ind på, og derfra kan han eller hun styre hele kreditforløbet for kunden”, siger Tapan Dash.
  • Håndtering af leverandørkontoudtog: Afstemning af leverandørkontoudtog er en udfordring for mange virksomheder. Mærsk anvendte SAP BTP’s automatiseringslag og intelligent robotic process automation (SAP iRPA) til at udføre automatiserede handlinger såsom at scanne e-mails og ekstrahere vedhæftede filer, konvertere ustrukturerede data til strukturerede data og bygge valideringslogik i reglerne inden for SAP BTP-platformen og dermed mindske manuelle processer i Mærsk’s shared service-centrer.
  • Bankgarantier: Tidligere var denne proces ret papirkrævende og det kunne give problemer med datakvaliteten, der igen førte til forsinkelser. Nu har Mærsk via SAP BTP automatiseret processen og oprettet to specifikke roller: ansøger til bankgaranti og godkender. Løsningen inkluderer også integration med eksterne banker.
  • Frigivelse af kundens gods: Mærsk har også kunder, der er cargo-kunder, dvs. de betaler inden deres gods frigives. Dette kræver en meget tidssensitiv proces for at sikre, at betalingen er blevet modtaget, før godset frigives. Arbejdsgangen udløses på tværs af flere backend-systemer. Via indbygget AI og procesautomatisering i SAP BTP, matches betalingen med faktura, fragtbrev og frigivelse af container. Mærsk har oprettet en AI-tillidskvote, som automatisk godkender, hvis alt stemmer 100 %. ”Ved hjælp af maskinlæringsalgoritmen finder vi så ud af, hvorfor noget er 70 %, hvorfor noget er 80 %, og hvad vi mangler for at få det til at blive 100 %. Så det er finjusteret på baggrund af denne læring. Vi bruger workflowet, som igen er en integreret udvikling inden for SAP BTP, til at få godkendelsesprocessen på plads og få fakturaen godkendt, så containeren eller fragten kan frigives til kunden, hvis alt ikke stemmer i første omgang”, siger Tapan Dash.
  • Planlægning og analyse: Hele Mærsk’s finans, planlægning og analyse er i gang med at blive flyttet til SAP Analytics Cloud. Dette giver Mærsk mulighed for end-to-end finansplanlægning og analyse, herunder budgettering og prognoser. Selvbetjeningsmuligheder for planlægning og analyse i over 100 lande er en game changer i beslutningsprocessen med scorekort til at visualisere resultater og produktivitet på tværs af regioner.

”Hos Mærsk er vi begejstrede for den igangværende transformation, hvor teknologien er i centrum, og vi stræber efter at skabe forretningsværdi ved at fokusere på kunden, agilitet og højt medarbejderengagement” afslutter Tapan Dash.

 

Om SAP
SAP’s strategi er at hjælpe alle virksomheder med at drive en intelligent og bæredygtig virksomhed. Som verdens førende leverandør af forretningssoftware hjælper vi virksomheder af alle størrelser og fra alle brancher med at yde deres bedste: SAP-kunder står for 87 % af den samlede globale handel. Med vores kunstig intelligens (ML), Internet of Things (IoT) og avancerede dataanalyseværktøjer gør vi vores kunder til intelligente virksomheder. SAP hjælper med at give medarbejdere og organisationer en dyb forretningsindsigt og fremmer samarbejde, så forspringet til konkurrenterne bevares. Vi forenkler teknologien for virksomheder, så de kan bruge vores software, som de ønsker – uden afbrydelse. Med vores væg-til-væg portefølje af applikationer og services på tværs af 25 brancher samt et globalt netværk af kunder, partnere, medarbejdere og ledende eksperter gør SAP det muligt for private og offentlige kunder at drive en rentabel forretning, løbende tilpasse sig og gøre en forskel. For mere information, besøg www.sap.com/denmark og news.sap.com/denmark.

Overblik på 1 side om SAP: SAP Corporate Fact Sheet.

Følg SAP på Twitter: @SAPNews.

SAP Press Room; press@sap.com

Pressekontakt
Ellen Vig Nelausen
SAP Nordic Integrated Communications
telefon: +45 29 23 32 34
e-mail: ellen.vig.nelausen@sap.com

Pressefoto og videoklip
Gå til www.sap.com/photos for billedmateriale og pressefotos i høj opløsning. Du kan downloade videoklip om forskellige emner på www.sap-tv.com. Herfra kan du også linke til dine egne websider, dele video via e-mail-links og abonnere på RSS-feeds fra SAP TV.