>

Vil du have bedre råd, end din klogeste kollega kan give dig?

Som Europas førende leverandør af ERP-systemer har SAP også indtaget en naturlig position på forkant med brugen af ny teknologi. Mens generativ AI har taget verden med storm, har virksomheden udviklet Joule – en generativ AI-assistent, der kan give dig bedre vejledning end selv din mest erfarne kollega.

– “AI er en banebrydende teknologi. Vi vil gerne hjælpe vores kunder med at realisere det potentiale,” siger Martin Heinig, Head of New Ventures & Technologies hos SAP.

Virksomheden har udviklet forretningssoftware siden 1972 med ressourceplanlægning som hovedfokus. I årenes løb er løsningerne blevet udvidet til at omfatte finans, HR, CRM, forsyningskæde og flere andre områder, der påvirker de fleste virksomheder og organisationer.

Og behovet for at forbinde forskellige områder i en virksomhed har været udgangspunktet for udviklingen af SAP’s seneste satsning, den generative AI-assistent Joule.

Martin Heinig, Head of New Ventures & Technologies hos SAP. Foto af Marianne Maroni Block, Finansavisen.

Martin Heinig, Head of New Ventures & Technologies hos SAP. Foto af Marianne Maroni Block, Finansavisen.

I modsætning til en almindelig chatbot, der kun kan give trænede svar, kan du interagere med Joule. Co-piloten kan både svare på opfølgende spørgsmål og foreslå løsninger, og den vil kunne forkorte lange processer, som normalt ville kræve flere trin.

– Joule kommer ikke til at erstatte kolleger, men skal i stedet styrke medarbejderne. Du får en assistent, eller co-pilot, til de daglige opgaver, som kan hjælpe dig med at automatisere en række arbejdsprocesser. En tidsbesparelse, ganske enkelt,” siger Heinig.

Med ambitioner om at blive verdens førende leverandør af virksomheds AI i 2025 indtager Joule en central plads i SAP’s fremtidige strategi. Heinig er helt klar over, hvilken indflydelse Joule vil få på kundernes virksomheder:

– “Det vil ændre mange dele af forretningen. Joule kan f.eks. svare på spørgsmål og være en hjælp for udviklerne, så de kan udvikle software hurtigere.

Høje ambitioner

Mikkel Stavnsbo, administrerende direktør for SAP Danmark, har også stor tiltro til det nye AI-initiativ, som kan forandre de virksomheder, som alle danskere kommer i kontakt med hver dag.

– “Alle er i kontakt med SAP hver eneste dag – fra du står op om morgenen og laver morgenmad, til når du tager toget, når du bruger din mobiltelefon, når du handler i supermarkedet, og til du går i seng om aftenen,” siger Mikkel Stavnsbo.

De fleste af landets største virksomheder og organisationer bruger forretningssystemer fra SAP, som er markedsleder i Danmark. Hele 87 procent af verdenshandelen kommer fra SAP’s kunder, og 77 procent af verdens transaktioner er i kontakt med et SAP system.

Men virksomheden leverer også løsninger til små og mellemstore virksomheder og har sit eget vækstprogram rettet mod start-ups. Hele 80 procent af SAP’s kunder er mellemstore virksomheder.

– “Vi har arbejdet med AI i mange, mange år og ønsker at levere driftssikre, kundevenlige løsninger til både store og små virksomheder. Udfordringen med AI har været, at det har krævet tung ekspertise – indtil nu. Generativ AI er langt mere anvendelig for de fleste mennesker,” siger Mikkel Stavnsbo.

Mikkel Stavnsbo, administrerende direktør i SAP Danmark.

Stor effekt

SAP’s vision for Joule er, at medarbejdere skal kunne bruge AI-assistenten som en kollega, der har alle de oplysninger, som alle andre kolleger har. Informationssøgning, der normalt ville have taget dage eller uger, kan opnås på et øjeblik med Joule.

– Typisk skal man først gå til en kollega for at få nogle oplysninger der, og derefter til en anden for at finde andre data her. Derefter skal du måske gå til en tredje og fjerde kollega, ind i forskellige systemer og dashboards for at finde rapporter og derefter lave en præsentation for at sige noget om tallene. Nu kan du bare spørge Joule, så du sparer utroligt meget tid,” siger Mikkel Stavnsbo.

AI-assistenten kan svare på specifikke spørgsmål, som f.eks. salgstal for det seneste kvartal i en bestemt region. Når Joule deler tallene, kan du stille yderligere opfølgende spørgsmål om eventuelle afvigelser, om salget har været højere eller lavere end forventet, og hvad årsagen er.

– “Vi er på et tidligt stadie, men Joule fungerer og vil blive lanceret inden for stort set alle de løsninger, vi har,” siger Mikkel Stavnsbo.

Den generative AI-assistent er tilgængelig slut november for SAP SuccessFactors (HR cloud) og SAP Start (det centrale adgangssted for SAPs cloud løsninger). SAP S/4HANA Cloud public edition (cloud ERP), er på køreplanen til Q1 2024, og SAP Customer Experience (kundeoplevelse), SAP Ariba (indkøb) og SAP Business Technology Platform (innovation) følger efter.

Enorme tidsbesparelser

Selvom Mikkel Stavnsbo mener, at AI er kommet for at blive, tror han ikke, at folk bliver arbejdsløse lige med det samme. I stedet mener han, at der bliver brug for en ny tilgang til uddannelse og arbejdskraft.

– “Virksomhederne er nødt til at tænke anderledes. “Det plejede at være sådan, at man tog en uddannelse, fik et job og måske skiftede job et par gange i løbet af sin karriere. Nu skal man i højere grad efteruddanne sig i løbet af sin karriere, enten ved videreuddannelse eller ved at virksomheden faciliterer personlig udvikling,” siger Mikkel Stavnsbo.

Han peger på lignende innovationer, som har forenklet arbejdsprocesser og skabt nye behov på arbejdsmarkedet.

– “Før var det en lang proces at få information. Man skulle gå på biblioteket og låne bøger, måske henvende sig til forskere – men nu kan man lave en hurtig søgning på internettet.

Nye udfordringer

 “AI er en naturlig del af fremtiden. De færreste kan forestille sig en dag uden internet eller mobiltelefoner, og jeg tror, at AI vil blive lige så naturlig for mange mennesker i fremtiden – Mikkel Stavnsbo, administrerende direktør for SAP Danmark.

På samme måde bruger SAP’s AI-assistent data, der allerede findes i forretningssystemet, og kombinerer dem med data, der ligger uden for virksomhedens systemer.

– “Dataene er der, men vi har ikke været i stand til at udnytte dem på samme måde før. Den generative AI kan fortolke dataene og komme med det mest sandsynlige svar, hvilket gør det muligt for os at interagere med dem,” siger Mikkel Stavnsbo.

Den generative AI bruger benchmark-data til at evaluere virksomhedens arbejdsprocesser og identificere, hvor problemerne ligger, og hvilke områder der kan forbedres. Den kan også se, hvordan virksomheden klarer sig i forhold til andre organisationer.

– Alle virksomheder har en række processer, men er de organiseret på den bedst mulige måde for at være mest effektive? Nogle af arbejdsprocesserne i din virksomhed kan være op til 20 år gamle, så det er måske på tide at forny dem. Det kan du bede Joule om forslag til forbedringer til,” forklarer Mikkel Stavnsbo.

Identificerer forbedringspotentiale

Kunstig intelligens er ikke gratis, hverken når det gælder penge eller miljø. Derfor har SAP opstillet klare retningslinjer for, hvordan brugen af AI skal være så bæredygtig som muligt ved at undgå unødvendig brug af elektricitet og større datacentre for at kunne klare den mængde computerkraft, der kræves.

– “SAP koder og skaber software, der leder efter måder, hvorpå vi kan bruge mindre computerkraft,” siger Mikkel Stavnsbo.

Han er klar over, hvilken position kunstig intelligens har i fremtiden.

– “AI er en naturlig del af fremtiden. De færreste kan forestille sig en dag uden internet eller mobiltelefoner, og jeg tror, at AI vil blive lige så naturlig for mange mennesker i fremtiden.

Læs mere om Joule, SAPs generative AI-assistent.

SAP’s nye generative AI assistent Joule.

Om SAP

SAP’s strategi er at hjælpe alle virksomheder med at drive en intelligent og bæredygtig virksomhed. Som verdens førende leverandør af forretningssoftware hjælper vi virksomheder af alle størrelser og fra alle brancher med at yde deres bedste: SAP-kunder står for 87 % af den samlede globale handel. Med vores kunstig intelligens (ML), Internet of Things (IoT) og avancerede dataanalyseværktøjer gør vi vores kunder til intelligente virksomheder. SAP hjælper med at give medarbejdere og organisationer en dyb forretningsindsigt og fremmer samarbejde, så forspringet til konkurrenterne bevares. Vi forenkler teknologien for virksomheder, så de kan bruge vores software, som de ønsker – uden afbrydelse. Med vores væg-til-væg portefølje af applikationer og services på tværs af 26 brancher samt et globalt netværk af kunder, partnere, medarbejdere og ledende eksperter gør SAP det muligt for private og offentlige kunder at drive en rentabel forretning, løbende tilpasse sig og gøre en forskel.

For mere information, besøg www.sap.com/denmark og news.sap.com/denmark.
Overblik på 1 side om SAP: SAP Corporate Fact Sheet.

Følg SAP på @SAPNews.

SAP Press Room; press@sap.com

Pressekontakt
Ellen Vig Nelausen
SAP Nordic Integrated Communications
telefon: +45 29 23 32 34
e-mail: ellen.vig.nelausen@sap.com

Oprindeligt publiceret i Finansavisen den 20. november 2023.