>

Tekoälyn eettisen käytön ohjeistus etenee vauhdilla

Syyskuussa 2018 SAP julkaisi suuntaviivat siitä, miten tekoälyä (AI) voidaan käyttää mahdollisimman eettisesti – rakentaa tekoäly keskittymällä ihmiseen, taattuun avoimuuteen ja turvalliseen tietojenkäsittelyyn. SAP toi ensimmäisenä Euroopassa esiin suuntaviivat tekoälylle, mutta sen jälkeen monet muut yritykset, kuten Microsoft ja IBM, ovat aloittaneet saman työn.

”Pidimme tätä välttämättömänä aloitteena, koska vielä ei ole olemassa yhteisiä globaaleja normeja tai käytäntöjä tekoälyn käytölle”, kertoo yhtiön AI:n eettisen ohjauskomitean jäsen ja SAP Cloud Platform -yrityspalveluiden johtaja Markus Noga.

”Tavoitteena ei ole ainoastaan omaa tekoälyämme ympäröivät eettiset vaatimukset, vaan myös asiakkaidemme AI-etiikka. Haluamme lisäksi jakaa asiantuntemustamme globaaleissa keskusteluissa tekoälystä”, Noga jatkaa.

Konsultointiyhtiö McKinseyn vuonna 2018 tekemän tutkimuksen mukaan lähes puolet yrityksistä hyödyntää tekoälyä liiketoiminnassaan ja 30 prosentilla on käynnissä pilottihankkeita. Lisäksi 44 % yrityksistä aikoo palkata ulkopuolisia toimittajia tekoälytarpeisiinsa.

AI on julkisessa keskustelussa joskus kiistanalainen aihe. Se, että koneet voivat tehdä ihmisten elämään vaikuttavia päätöksiä, johtaa monimutkaisempiin kysymyksiin. Kuinka ne, jotka kehittävät ja myyvät autonomisia järjestelmiä voivat varmistua siitä, että sekä toimittaja että asiakas voivat luottaa tekoälyn päätöksiin?

Ratkaisuihin ja alustoihin sulautettu tekoäly

SAP rakentaa ja myy tekoälyä monin eri tavoin Älykäs yritys -strategiansa puitteissa.

”Meillä on tekoäly, joka on sulautettu suoraan SAP-tuotteisiimme, kuten Cash Application, joka auttaa automatisoimaan laskujen ja suoritusten vastaavuudet SAP S/4HANA Finance -palvelussa. Työskentelemme löytääksemme uusia tapoja ymmärtää tekniikan käyttöä ja varmistaaksemme, että se todella noudattaa eettisiä ohjeita”, Markus Noga sanoo.

SAP:lla on myös tekoälyalustoja, kuten SAP Data Intelligence. Asiakas voi käyttää sitä rakentaessaan oman tekoälyratkaisunsa. Tämä tarkoittaa sitä, että on haastettava kriittisesti ideoita ja kehitettävä ohjeet ja säännöt AI-foorumin eettiseen käyttöön.

”Keskustelemme asiakkaiden kanssa kaikesta: aina kasvojentunnistuksesta ja hallituksen tekoälyn käytöstä ympäristövaikutuksiin saakka. Siksi ohjeet ovat niin tärkeitä”, Noga sanoo.

Jos verrataan tekoälyn eettisiä ohjeita aloitusvuoteen, huomataan, että etiikkatyö on edennyt pitkälle. Paljon on silti vielä tehtävänä. Ennen kaikkea ohjeet on saatava käytäntöön läpi koko yrityksen niin, että kaikki lähes 100 000 SAP:n työntekijää voivat rakentaa ja myydä tekoälyä eettisesti.

AI-ohjeistus löytyy kokonaisuudessaan täältä.

 

Lisätietoja:

Taina Kaitala
Viestintätoimisto Manifesto
taina.kaitala@manifesto.fi
+358 50 372 3406

Susanne Kapfer
SAP Pohjoismaat
susanne.kapfer@sap.com
+46 733 587798
+46 733 587 798

SAP on SAP HANAn® päällä toimiva pilvipalveluyritys, joka on yrityssovellusohjelmistojen markkinajohtaja. Yhtiö auttaa erikokoisia yrityksiä kaikilla toimialoilla pääsemään parhaimpiin mahdollisiin tuloksiin: 77 % transaktioiden liikevaihdosta maailmassa kulkee jossakin vaiheessa SAP-järjestelmän kautta. Koneoppimis-, IoT- ja kehittyneen analytiikan teknologiamme auttavat asiakkaitamme muuntamaan liiketoimintansa älykkääksi. SAP tuo ihmisille ja organisaatioille syvää liiketoimintanäkemystä ja edistää yhteistyötä, jonka avulla ne pysyvät kilpailijoita edellä. Yksinkertaistamme teknologian yrityksille niin, että ne voivat käyttää ohjelmistojamme siten kuin haluavat – ilman katkoksia. Kattavan sovellus- ja palveluvalikoimamme avulla yli 437 000 julkishallinnon ja yritysasiakasta voivat toimia kannattavasti, muuntautua ympäröivän maailman mukana ja saada aikaan muutoksen. Globaalilla asiakkaiden, kumppaneiden, työntekijöiden ja ajatusjohtajien verkostollaan SAP auttaa omalta osaltaan yritysten toimintaa ja ihmisten elämää. Lisätietoja www.sap.com ja www.sap.com/finland