>

Nettikauppa läpäisi pandemiassa globaalin stressitestin

Koronapandemia on muuttanut maailmaa, ja olen jo nyt tehnyt kriisistä kolme huomiota: Verkkokauppa läpäisi vuosisadan stressitestin, monimutkaisetkin projektit virtualisoituvat lähitulevaisuudessa ja yritykset sekä niiden viestintä ottavat vastuun, kun on aika se ottaa.

Nettikauppa on kasvanut räjähdysmäisesti sitä mukaa kun tartuntariskit, pandemiaan liittyvät erilaiset kriisit, palveluiden sulkemiset ja ulkonaliikkumiskiellot ovat lisääntyneet. Myös me SAP:lla olemme nähneet asiakkaidemme ostojen huikean kasvun Euroopassa. Vuoteen 2019 verrattuna ostoratkaisujamme käyttävät yritykset kasvattivat ostojensa määrää 77 prosenttia ja liikevaihtoa 109 prosenttia tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Pienen alkukankeuden jälkeen verkkokauppa on läpäissyt koronapandemian aiheuttaman valtavan testin selkeästi. Uskon, että tämä kriisi reitittää tulevaisuutta: verkkokaupan osuus kasvaa jatkuvasti, vaikka palaisimme taas normaaliin.

Yritysten kestävyys taistelussa koronakriisiä vastaan on ollut kaikkiaan ihailtavaa. Ne ovat ylläpitäneet ja muokanneet digitaalista toimintaansa korvaamaan ja täydentämään henkilökohtaisia tapaamisia. Suuressa huudossa ovat olleet teknisen ylläpidon ennakointi, esineiden internet, erilaiset palveluratkaisut sekä tietenkin verkkokaupan eri sovellukset.

Lähes kaikissa yrityksissä on siirrytty nopeasti käyttämään etäkokouspalveluita, kuten Teamsiä, Slackiä, Zoomia, Chimea ja Hangoutsia. Samalla työntekijöiden digitaidot ovat tulleet yhtäkkiä tärkeämmiksi kuin koskaan.

On selvää, että kun digitaaliset kanavat ovat yhtäkkiä ainoa tie ulkomaailmaan, niiden vakaus, turvallisuus ja laajennusmahdollisuudet nousevat keskiöön. Digitaalisen kaupankäynnin kasvu ei kuitenkaan yksin korvaa suuria tappioita, joita monet toimialat ovat pandemian aikana kokeneet.

It-maailmassa olemme tehneet hyvin konkreettisen ja ehkä yllättävänkin löydön: monimutkaisista yhteistyöhankkeista useiden yritysten suurten projektitiimien kesken on tullut tehokkaampia. Asiakkaat ovat jopa yllättyneitä siitä, että aika- ja tuottavuustavoitteisiin päästään kriisin keskellä potentiaalisista stressitekijöistä huolimatta.

Tämä voi johtua ainakin osin siitä, että oman kodin rauhassa työskennellessä pystymme keskittymään paremmin. Kaikkihan tiedämme avokonttoreiden ihanuuden, mutta toisaalta myös häiriötekijät ja keskeytykset.

Pandemian aikana myös projektit on viety menestyksellä loppuun. Niitä auttoi mahdollisesti se, että puitteet ja tavoitteet asetettiin yhdessä kasvokkain, minkä jälkeen pystyimme hoitamaan projektin loppuun etäyhteyksien avulla. Joka tapauksessa, kriisi opetti meitä työskentelemään tehokkaammin myös etäyhteyksien avulla. Etätyöstä on ollut hyötyä etenkin projektien loppuvaiheessa.

On selvää, että joidenkin yritysten on pitänyt käyttää aikaa sopeutumiseen. Yritykset ovat uudistaneet tuotantoa ja työskennelleet vapaaehtoisesti yhteistyössä viranomaisten kanssa. Yritysvastuun merkitys on ymmärretty: se on vastuullista, kaikkia hyödyntävää toimintaa, mutta vaikuttaa myös viivan alle. Stressitesti on nyt suoritettu.

 

Taira Tepponen
Maajohtaja SAP

Artikkeli on julkaistu 21. marraskuuta 2020 Talouselämässä.