>

Älykkään yrityksen anatomia, osa 2 – Älykkäässä yrityksessä data rakentaa arvoa ja ohjaa päätöksentekoa läpi liiketoiminnan

Älykäs yritys (Intelligent Enterprise) on datan älykkääseen hyödyntämiseen pohjautuva strategia, jonka avulla yrityksellä on mahdollisuus menestyä jokaisella toimintansa osa-alueella. Strategiassa datasta tulee työkalu, joka auttaa vastaamaan yrityksen kohtaamiin haasteisiin kansainvälistymisen ja jatkuvasti muuttuvien asiakastarpeiden viidakossa.

Uusinta teknologiaa hyödyntämällä tämän päivän ERP-toiminnanohjausjärjestelmät voivat optimoida liiketoimintaprosessit itsenäisesti. Tekoälyn, koneoppisen, IoT:n ja analytiikan avulla prosessit petrautuvat, oli kyse sitten yrityksen liiketoiminnan kehittämisestä tai it-ratkaisujen terävöittämisestä. Yritysten automaatioaste kasvaa, minkä seurauksena ihmisten osaaminen voidaan keskittää arvoa tuottavaan tekemiseen.

Vuonna 2015 julkistetussa SAP S/4HANA -ratkaisussa yhdistyy SAP:n 40 vuoden ohjelmistokokemus eri toimialoilta. Sovelluskokonaisuus on rakennettu muistinvaraisen teknologia-alustan päälle, ja se hyödyntää tekoälyä liiketoimintaprosessien uudistamisessa. Se rakentuu kolmen peruspilarin varaan: palveluvalikoimaan, digitaaliseen alustaan ja teknologiaan. 

Älykäs palveluvalikoima mahdollistaa liiketoimintaprosessien automatisoinnin sekä tehokkaamman vuorovaikutuksen asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden ja työntekijöiden välillä. SAP S/4HANAn digitaalinen alusta helpottaa tietojen keräämistä ja yhdistämistä sekä prosessien integrointia ja laajentamista älykkäiden ohjelmistojen sisällä. Teknologia tuo automaation osaksi yrityksen perusprosesseja. Tämä parantaa ennustettavuutta, helpottaa päätöksentekoa ja ehdottaa sopivia toimia kertyneen datan perusteella.

Esimerkiksi Helsingin yliopisto päätti siirtyä kokonaan uuden ja älykkään toiminnanohjausjärjestelmän aikaan vanhan ERP:n tullessa tiensä päähän. SAP S/4HANAn käyttöönoton myötä käyttäjien itsepalveluaste kasvoi ja käyttäjäkokemus parani merkittävästi. 60 % pienemmät tietokannat mahdollistivat kymmenen kertaa nopeamman raportoinnin.

Nokian brändin lisensoinut puhelinvalmistaja HMD Global puolestaan siirtyi SAP:n pilvipohjaisten ratkaisujen käyttäjäksi, kun entinen toiminnanohjaisjärjestelmä ei taipunut enää kovan kasvun aiheuttaviin vaatimuksiin. Helpon integroitavuuden ja nopeuden lisäksi HMD Global pystyy tuomaan lisää automaatiota toimitusketjun hallintaansa, reagoimaan hektisen toimialan muutoksiin nopeasti ja maailmanlaajuisesti sekä laajentamaan liiketoimintaa muihin alueisiin. SAP S/4HANA -ratkaisu ohjaa nyt HMD Globalin kaikkia liiketoimintaprosesseja ja tukee HMD Globalin kasvua jo yli 80 maassa.

Moderni ERP-järjestelmä auttaa vastaamaan eri toimialojen vaatimuksiin ja mullistamaan liiketoimintaprosessit älykkäällä automaatiolla. Myös Arnon, Neste, S-ryhmä, Valio ja Transmeri ovat siirtyneet SAP S/4HANAn käyttäjiksi.

Lue lisää älykkään yrityksen anatomiasta: