>

Paluumuutto SAP:lle kirkasti sen, mikä tekee yrityksestä aidosti vetovoimaisen

Kun menin SAP:lle töihin ensi kertaa 31-vuotiaana, työpaikka oli toinen koulutustani vastaava paikka; siirryin paperi- ja selluteollisuuden asiantuntijan tehtävistä ohjelmistojen pariin. SAP oli rantautunut Suomeen vain muutama vuosi aiemmin ja sen tunnettuus oli kovassa nousussa.

Silloin ei ihan vielä voinut hahmottaa, miten isoa kasvutarinaa olimme rakentamassa. Mutta hauskaa meillä oli ja menestys oli innostavaa. Suurimmat yhtiöt Suomessa olivat nähneet arvolupauksemme ja elimme hyperkasvussa mySAP.com-unelmaa. Lapseni olivat vielä taaperoita.

Viihdyin SAP:lla erinomaisesti. Vastuut kasvoivat nopeasti ja tie vei lopulta Nordic-organisaation kautta Ranskan SAP:lle muutamaksi vuodeksi. 11 SAP-vuoden jälkeen aloin kaivata jotain uutta ja hiukan erilaista, mutta kuitenkin usko SAP:iin oli edelleen vahva. Minulle tarjottiin mahdollisuutta johtaa ja kasvattaa SAP:n muuatta tuhat kertaa pienempää kumppaniyhtiötä, joka toimitti SAP:n teknologiaa, analytiikkaa sekä CRM- ja verkkokaupparatkaisuja Suomen johtaville asiakkaille. Tiesin meneväni päämäärätietoiseen, ketterään ja innovatiiviseen organisaatioon, jolla oli missio.

Tästä on nyt pian 11 vuotta aikaa ja nyt olen palannut SAP:lle. Tyttäreni ovat kasvaneet aikuisiksi ja ovat jo pitkällä opinnoissaan. Aikuistuessaan he ovat alkaneet kysyä, mitä SAP oikeastaan on. Nimi on tietenkin tuttu ja he ymmärtävät jo kysyä hiukan tarkempia kysymyksiä. Olen silti kuullut, että opiskelijapiireissä SAP on yllättävän tuntematon. Selitän heille, mitä SAP nykyään on ja millaista on työskennellä 50-vuotiaassa, 30 miljardin dollarin globaalissa ohjelmistojätissä. Lähtökohtana ei usein pidetä sitä, että SAP olisi cool. Onko se?

On! Minun mielestäni ainakin.  Onko toista tällaisella näköalapaikalla olevaa yritystä Suomessa? Yritystä, joka vaikuttaa koko talouteen ja elinkeinoelämän yksityiseen ja julkiseen sektoriin, kaikenkokoisiin yrityksiin toimialasta riippumatta? SAP on mielestäni uudistunut – näen vahvaa draivia ja modernia leadershippiä ja yhdessä tekemisen meininki on aito. Yrityksen ylin johto huokuu tiimihenkeä ja se tuntuu täällä härmässä asti. Suomen SAP:lla on samaa välitöntä henkeä. Emmehän me Suomessa olekaan kuin pienehkön pk-yrityksen kokoinen.

SAP on samalla bisneskriittinen ohjelmistoalusta todella monelle suurelle ja keskisuurelle yritykselle. Tästä kertoo jo se, että SAP:n asiakkaat tuottavat 87 % koko maailmanlaajuisesta kaupankäynnistä. Lisäksi 94 % maailman 500 suurimmasta yrityksestä on SAP:n asiakkaita. Hätkähdyttävät numerot eivät itsessään ole tärkeitä, vaan se, mitä ne edustavat meillä työskentelevälle ihmiselle.

Tämä tuo mukanaan todellisen vastuun asiakkaitamme kohtaan heidän pitkän tähtäimen pyrkimyksissään. Meillä on myös tärkeä rooli tukiessamme globaaleja hankkeita, kuten kestävä kehitys, datalähtöinen liiketoiminta ja viimeisimpänä post-Covid-jälleenrakentaminen ja osana tätä toimitusketjun juostavuuden varmistaminen. Asiakkaamme nojaavat lojaaliuteemme, sitoutumiseemme ja kumppanuuteemme.

Tällaiselle paluumuuttajalle SAP näyttäytyy uudistuneena ja kiinnostavana. Tämä ei ole ihan itsestään selvyys, kun samaan aikaan yhtiö on kasvanut valtavasti.

Mika Tanner
Toimitusjohtaja
SAP Finland