>

Enemmän kuin hiilidioksidia

Me SAP:lla uskomme, että ihmisoikeudet ovat kestävän kehityksen peruspilari – ja että yritykset voivat hyötyä niiden puolustamisesta.
Vaikka ympäristön kestävyyteen kiinnitetään paljon huomiota, sosiaalinen kestävyys on yhtä tärkeää. Vastuullisten yritysten on asetettava ihmiset etusijalle koko arvoketjussa – alkaen työntekijöiden monimuotoisuudesta, tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista.

Tiina Antturi ei ole tyypillinen yritysjohtaja. Hänellä on kokemusta huipputeknologiayrityksistä, mutta hän toimi myös humanitaarisen kansalaisjärjestö World Visionin Finlandin toimitusjohtajana. Tällainen tausta antaa hänelle ainutlaatuisen äänen SAP:n Pohjoismaiden ja Baltian kestävän kehityksen johtajana.

“Sain nähdä elämän haurauden slummeissa, kaatopaikoilla ja äärimmäisten ilmastotapahtumien jälkimainingeissa”, hän sanoo. “Opin, että kestävä kehitys ei ole vain hiilidioksidipäästöjen vähentämistä. Kyse on planeetasta, ihmisistä, hyvinvoinnista ja hallinnosta. Kyse on ihmisoikeuksista.”

Antturi pitää termistä ECOnomics, joka tarkoittaa sekä ekologiaa että taloutta. Kyllä, yritys voi parantaa voittojaan tekemällä hyvää. Esimerkiksi energiatehokkuuden parantamisesta on kaksitahoinen hyöty: päästöjen vähentäminen ja kustannusten alentaminen.

SAP:lla on runsaasti ratkaisuja, joiden avulla yritykset voivat parantaa kaikkia kestävän kehityksen osa-alueita, kuten kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä, terveyden ja turvallisuuden parantamista, jätteiden vähentämistä ja kiertotaloustuotteiden suunnittelua. Ne voivat antaa yrityksille parempia työkaluja vastuullisuusraportointiin ja tarjota kuluttajille näkyvyyttä ja läpinäkyvyyttä heidän käyttämistään tuotteista. Avain lähes kaikkeen tähän on data. Organisaatioilla on dataa, mutta niiden on analysoitava sitä oikein ja käytettävä sitä hyvien päätösten tekemiseen. Tähän SAP:lla on asiantuntemusta.

Antturi uskoo kuitenkin, että yritysten on oltava kunnianhimoisempia.

Jotta maailmasta tulisi parempi paikka, tarvitsemme yrityksiä mukaan, sanoo SAP:n Pohjoismaiden ja Baltian kestävän kehityksen johtaja Tiina Antturi.

“Jotta maailma muuttuisi paremmaksi paikaksi, meidän on saatava yritykset mukaan”, hän sanoo. “Asia ei kosketa vain kuluttajia, kansalaisjärjestöjä ja hallituksia.”

Hän mainitsee esimerkkinä kertakäyttötuotteiden vastaisen kampanjan. Monet köyhien alueiden ihmiset käyttävät henkilökohtaisissa hygieniatuotteissaan kertakäyttöisiä annospussukoita. Ne ovat halvempia ja helpompia varastoida, mutta huonoja ympäristölle päätyessään kaatopaikoille.

“Olemme tehneet yhteistyötä asiakkaiden kanssa, jotta he vaihtaisivat muovipakkauksensa kierrätettäviin tai hajoaviin materiaaleihin”, Antturi sanoo. “Yhdeksän miljardia muovista hammastahnapakkausta vuodessa voidaan muuttaa hajoaviksi. Siksi yrityksillä on valta parantaa ihmisten elämää.”

Mutta miksi yritysten pitäisi välittää tällaisista asioista? Koska yritys ei ole sieluton kokonaisuus, vaan joukko ihmisiä.

“Ihmiset tarvitsevat tarkoituksen, erityisesti nuoret”, Antturi sanoo. “He johtavat yrityksiämme lähitulevaisuudessa. Kannustan heitä näkemään, miltä maailma näyttää, käymään slummeissa ja elektroniikkaromun kaatopaikoilla ja ymmärtämään, miten he voivat liiketoiminnan avulla vaikuttaa asioihin, tehdä maailmasta parempi paikka.”

Artikkeli on julkaistu 17. lokakuuta 2022 Business Class Magazinessa.