>

Liiketoiminnallisesti tuottavaa vastuullisuutta

Toiminnanohjaus läpinäkyvien toimitusketjujen pohjalta mahdollistaa koko arvoketjun kattavan vastuullisuuden ja kannattavan liiketoiminnan.

Tänä päivänä vastuullisuus on vakiinnuttanut asemansa jokaisen ajassa kulkevan organisaation strategiassa. Seuraavaksi on ratkaistava ja osoitettava konkreettisesti, miten vastuullisuus käytännössä toteutuu. Moniulotteisten kysymysten äärellä vaikuttavien ja tuottavien päätösten tekeminen edellyttää tietoa, analyysia ja raportointia arvoketjun jokaisesta vaiheessa. SAP mahdollistaa tämän yli 50 vuoden kokemuksella tarjoamalla asiakkailleen näkyvyyden toimitusketjuihin.

–  Vastuullisuus edellyttää tietoisuutta nykytilasta ja analyysia tulevasta. On oltava ymmärrys talouden ja tavaravirtojen liikkeistä koko toimitusketjun ajalta, jotta voidaan tehdä kaiken liiketoiminnan läpäiseviä päätöksiä. Tästä syystä roolimme muutoksen mahdollistajana on merkittävä, vaikkakin monelle näkymätön. Yli 70 prosenttia kaupallisista transaktioista globaaleilla markkinoilla kulkee kauttamme, joten meillä on laaja näkemys kaikesta yritysten toiminnasta resurssien suunnittelusta hallintaan. SAP tietää, mistä materiaalit tulevat, mihin ne menevät, kuka niitä kuljettaa ja mihin niitä käytetään, vastuullisuusjohtaja Tiina Antturi SAPilta kuvailee.

”Arvoketjun vastuullisuus läpinäkyväksi

Tuotantoketjun hiilijalanjälki läpinäkyväksi

Julkisen vastuullisuuskeskustelun painopiste pyörii hiilijalanjäljen vähentämisessä, mutta päästöjen vähentämisen lisäksi vastuullinen toiminnanohjaus huomioi laaja-alaisesti toiminnan kestävyyden sosiaalisesta ja taloudellisesta näkökulmasta.

–  Maailmassa on yhä edelleen 160 miljoonaa lasta, jotka tekevät töitä koulunkäynnin sijaan ja 2,4 miljardia naista, joilla ei ole tasavertaista mahdollisuutta ansaita elantoaan. Autamme ohjaamaan toimintaa ympäristönäkökulman lisäksi ihmisten oikeudet ja työolosuhteet huomioiden niin, että se on liiketoiminnallisesti tuottavaa. Parhaatkin kehitysideat jäävät torsoiksi, jos raha ei lähde liikkumaan, kehitysyhteistyössäkin uran uurtanut Antturi painottaa.

Liiketoiminnan kannattavuus edellä kehitettävä vastuullisuus tarkoittaa usein uusia innovaatioita ja palvelu- ja tuoteryhmien rakentamista, joita SAPin järjestelmien tarjoama tieto edesauttaa.

”SAP kehittää aktiivisesti uusia liiketoimintaa edistäviä kyvykkyyksiä toiminnanohjaus-järjestelmään”.

– SAP kehittää aktiivisesti uusia liiketoimintaa edistäviä kyvykkyyksiä toiminnanohjausjärjestelmään. Pian pilvipalvelun asiakkaamme voivat seurata läpinäkyvästi hiilijalanjälkeään koko toimitusketjun ajalta ja tehdä relevantteja päätöksiä sen pohjalta. Läpinäkyvyys mahdollistaa päästöjen vähentämisen lisäksi uutta liiketoimintaa ja kasvua vihreää siirtymää edistäville yrityksille, Mikko Asikainen SAPilta sanoo.

Taloudellisesti kestävä muutos

SAP tarjoaa työkaluja toimintaprosessien vastuulliseen muutokseen niin, ettei uusien tietojärjestelmien sisäänajo muodostu liiketoiminnalliseksi kuormaksi. Ketterä sisäänajo saa investoinnin maksamaan itsensä takaisin nopeammin.

– Perinteisesti uusia prosesseja ajetaan yrityksissä sisään yhdestä kolmeen vuoteen, mutta uusi Grow with SAP ERP-tarjooma tuo keskisuurten yritysten ulottuville vastuullisen toiminnanohjauksen valmiit prosessit parhaimmillaan neljän viikon sisäänajolla. Autamme myös yrityksiä säästämään rajallisia resurssejaan low-code-no-code-kehittämisen periaatteella, jotta muutosten tekeminen on helppoa, tieto pysyy ajantasaisena ja sen pohjalta voidaan tehdä relevantteja päätöksiä, Asikainen vinkkaa.

”Autamme ohjaamaan toimintaa ympäristönäkökulman lisäksi ihmisten oikeudet ja työolosuhteet huomioiden”.

– Samalla rutiininomaisten tehtävien automatisointi säästää arvokkaan osaamisen kapasiteetin sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Se on edullisinta sekä yrityksen että yksilön kannalta. Kun ydinosaaminen valjastetaan hyötykäyttöön, ihmiset pääsevät toteuttamaan potentiaaliaan, työ pysyy mielekkäänä ja seuraukset näkyvät tuloksessa, Antturi jatkaa.

Grow With SAP auttaa paitsi vauhdittamaan vastuullista liiketoimintaa myös analysoimaan kuluttajakäyttäytymistä, ennakoimaan tulevaa ja siten kehittämään toimintaa ja innovointia oikeaan suuntaan.

– Vastuullisuudesta tulee vastuullista ja vastuullisesta tuottavaa, kun teot pohjaavat todelliseen dataan, joka huomioi kaikki ulottuvuudet, Antturi summaa.

Tiina Antturi
SAP:n Pohjoismaiden ja Baltian vastuullisuusjohtaja

Mikko Asikainen
SAP Finlandin pilviratkaisujen asiantuntija

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu 27. toukokuuta 2023 Helsingin Sanomien Vastuullinen Liiketoiminta ja Kasvuyritykset liitteessä.