>
Vrouw doet B2B e-commerce aankoop

De 5 beste voorbeelden van B2B e-commerce

Een grap die de afgelopen tijd de ronde doet is dat de pandemie maar twee soorten dagen kent: dagen waarop pakjes binnenkomen en dagen waarop géén pakjes binnenkomen. De grap is tekenend voor de toenemende verschuiving van consumenten richting e-commerce. Hoe zit dit met B2B?

Traditioneel is B2B-verkoop meer afhankelijk van persoonlijk contact. Inmiddels kiezen ook B2B-kopers steeds vaker voor online. We onderzoeken deze trend en zetten de beste voorbeelden van B2B e-commerce op een rij.

Drastische verschuiving richting online

Uit een recent onderzoek onder kopers blijkt dat zij 46% van de B2B-aankopen nu online doen. Het aantal B2B-kopers dat rechtstreeks van salesprofessionals koopt is gedaald van 44% tot 16%. Het gaat om een drastische verschuiving die de noodzaak voor B2B-leveranciers onderstreept tot het snel verbeteren van hun e-commercemogelijkheden.

43% van de bedrijven vinden online aankopen nog altijd moeilijker dan fysiek aankopen, blijkt uit datzelfde onderzoek. Hetzelfde percentage respondenten is op een andere leverancier overgestapt aangezien hun bestaande leverancier onvoldoende e-commerce omarmde.

Met andere woorden: wie niet inzet op B2B e-commerce kan hierdoor klanten verliezen aan de concurrentie. Tegelijkertijd brengt de verschuiving ook kansen met zich mee: de juiste investering in e-commerce verdient zichzelf terug.

Deze ontwikkeling is afgelopen jaar in een stroomversnelling gekomen. Toch zie je nog dat het identificeren van de juiste investeringen tijd kan kosten. Afhankelijk van wat een bedrijf precies verkoopt kan dit proces een uitdaging zijn. Sommige bedrijven gaan echter aan kop en maken de overstap nu al. Zij realiseren hiermee verrassende resultaten.

Vijf voorbeelden van B2B e-commerce

We zoomen in op vijf B2B-bedrijven die hun businessmodellen in de afgelopen periode op effectieve wijze hebben aangepast op de veranderende marktomstandigheden.

1. Anixter

De wereldwijde leverancier van communicatie-apparatuur en -diensten Anixter zag de pandemie als een kans voor het versnellen van zijn transitie naar een B2B-model op basis van digitale handel. Door het mogelijk maken van contact via digitale kanalen ziet Anixter de relaties met zijn grootste klanten wereldwijd verbeteren, wat leidt tot een hogere groei. Via digitale kanalen levert Anixter een ervaring die aansluit op iedere klant. Tegelijkertijd is het salesteam dankzij e-commerce minder tijd kwijt aan administratieve taken. Zo kunnen zij zich meer richten op verkoop en het ondersteunen van klanten.

2. Procter & Gamble

Procter & Gamble investeert op grote schaal in e-commerce, wat winst oplevert. Verkopen via het e-commercekanaal groeide in 2020 naar verwachting tot 10% van de totale verkopen. Het bedrijf intensiveerde zijn verkoop aan consumenten tijdens de pandemie. Zo zette het bedrijf een significante marketingcampagne op rondom het deodorant merk Native.

3. PepsiCo

PepsiCo lanceerde een tweetal Direct-2-Consumer (D2C) websites: Snack.com en PantryShop.com. Het bedrijf speelt hiermee in op de markt van werkende ouders die in de pandemie fulltime thuis waren met hun schoolgaande kinderen. Indrukwekkend was dat het uitrollen van het concept en lanceren van de nieuwe websites slechts 30 dagen in beslag nam. “In de laatste jaren ontwikkelde PepsiCo zich tot een sneller, sterker en beter bedrijf, volledig gericht op het voldoen aan consumentenbehoeften en wint daardoor in de markt. Investeringen in e-commerce spelen hierbij een grote rol”, aldus Gibu Thomas, Senior VP & Head of E-Commerce bij PepsiCo, bij de lancering.

4. Dutch Flower Group

Dutch Flower Group – de grootste exporteur van bloemen en planten ter wereld – heeft haar verkoopkanaal volledig gedigitaliseerd. Daarmee kunnen ze klanten een user experience bieden die ze ook van B2C sites gewend zijn. Dit leidt niet alleen tot extra online business, maar ook tot meer cross- en upsell-mogelijkheden.

5. AB InBev Mexico

AB InBev Mexico moest snel overschakelen op e-commerce toen de verkoop van bier aan cafés, restaurants en evenementenlocaties tijdens de pandemie stilviel. AdExchanger meldt dat het bedrijf een reeks supermarkten tijdens de pandemie hielp bij het opzetten van e-commercewebsites voor het aannemen en vervullen van bestellingen. AB InBev paste ook aan zijn productieproces aan op de online vraag naar grotere verpakkingen bier.

Succesvol zijn in e-commerce vraagt van B2B-bedrijven meer dan een digitale investering. De overstap maken vraagt om een andere mindset en om andere processen en vaardigheden. Flexibiliteit levert B2B-leveranciers dan ook winst op. Wie snel kan meebewegen gaat aan de leiding.

Meer weten over Digital Commerce?

Ontdek meer