>
Deze vrouw ervaart een prettige online shopping ervaring doordat de website tech-stack in orde is

Zo consolideer je de tech-stack voor e-commerce

Wil je dat jouw business een grote impact maakt op de markt? Dan is het cruciaal dat je gebruikmaakt van de digitale technologie die de front- en backend naadloos met elkaar verbindt. Voor zowel start-ups als gevestigde bedrijven is het belangrijk om online klanten op elk digitaal touchpoint zo goed mogelijk van dienst te zijn. Een robuuste tech-stack als driver van de e-commercewebsite is daarvoor cruciaal. Het is de enige manier om bovenop bedrijfsprocessen te blijven zitten, aan klantverwachtingen te voldoen, en concurrerend te blijven.

Een dynamische tech-stack voor je e-commercewebsite is onmisbaar voor een betere customer experience. Toch is het niet de enige beslissende factor. Wat je opneemt in die tech-stack hangt af van de bedrijfsstrategie en doelstellingen. Simpelweg alle nieuwste functies en plug-ins toevoegen leidt tot bloat, een langzamere website en gefrustreerde klanten. Het zal bovendien zakelijke doelstellingen slechts vertroebelen in plaats van ze mogelijk te maken.

Hoe het dan wel moet? Hieronder is een lijst van aandachtspunten bij het upgraden van de tech-stack. Deze zijn voor zowel b2b als b2c cruciaal voor succes:

1. Customer-facing mogelijkheden
Technologie heeft klanten veranderd in tech-savvy en kritische kopers die hun behoeften snel en eenvoudig ingevuld willen zien. Zowel B2C- als B2B-klanten verwachten bovendien een gepersonaliseerde interactie over alle kanalen heen.

Dit betekent dat je technologieën moet opnemen die de responsiviteit en laadsnelheid verbeteren en de navigatie eenvoudig en intuïtief maken. Je wilt immers dat bezoekers snel hun doel kunnen bereiken. Een connectie met verschillende socialmediaplatforms is daarbij cruciaal.

2. Gegevensgerelateerde technologieën
Het benutten van inzichten uit data is essentieel. Het laat immers zien waar je goed of fout gaat. E-commercebedrijven moeten in staat zijn om gegevens van hun eigen website en ook van externe bronnen te verzamelen.

Data-analytics helpt bij het verzamelen van diepgravend inzicht in koopgewoonten tot hun motivaties. Die inzichten helpen bij het bieden van passende oplossingen. Het helpt bij het creëren van doelgroepprofielen op basis van het bredere klantenbestand, wat betekent dat u kunt anticiperen op kooptrends van klanten.

 3. Automatiseringstechnologieën
Automatisering is de sleutel tot het stimuleren van operationele efficiëntie binnen bedrijfsprocessen. Technologieën zoals Robotic Process Automation (RPA) worden snel de standaard in bedrijven en organisaties, vanwege hun efficiëntie, nauwkeurigheid en winstbelofte. RPA verbetert ook de gebruikerservaring, omdat het nauwkeurige gegevens levert en selfservicemogelijkheden met meer efficiëntie mogelijk maakt.

4. Customer journey-orkestratiesoftware
Het creëren van de best mogelijke customer journey is de hoeksteen van e-commerce. Als je hierin faalt, zal je bedrijf hoogstwaarschijnlijk falen. Het is dus belangrijk om dit goed te doen. Gelukkig zijn er tal van tools die e-commercebedrijven helpen om klantgegevens en systeemprestaties in realtime te analyseren.

Predictive modelling- en machine learning (ML)-technologieën kunnen het gedrag van klanten en toekomstige interacties voorspellen. Met die voorspellingen kun je artikelen op voorhand aanbevelen en een gepersonaliseerde koopervaring bieden.

5. Augmented Reality (AR)
AR lijkt op dit moment misschien een luxe, maar het zal snel de standaard worden voor e-commercebedrijven. AR dient één cruciaal aspect van e-commerce: de klantervaring. AR biedt boeiende en spannende manieren voor interactie met je producten en je merk. Het maakt van je 2D-website een rijke 3D-ervaring en is de meest aantrekkelijke manier om je producten tot leven te brengen.

6. Kunstmatige intelligentie (AI)
Gepersonaliseerde winkelervaringen kunnen niet bestaan zonder AI. Zonder AI zou er überhaupt geen e-commerce zijn. AI rijgt alles aan elkaar om de meest aantrekkelijke en gepersonaliseerde klantervaringen te creëren op basis van verzamelde gegevens.

Algoritmes worden gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en te gebruiken om producten aan te bevelen op basis van hun koopgewoonten. Dat is de basis voor een naadloze en aangename klantervaring. AI-gedreven technologieën voor spraakgestuurd zoeken helpen ook om de toegang voor klanten te vergemakkelijken. Daardoor ontstaan er meer manieren voor interactie met de website.

7. Back-endsystemen
Om optimaal gebruik te maken van alle technologieën van de e-commerce tech-stack, is het enorm belangrijk dat de back-end IT-infrastructuur en –architectuur de belasting aankunnen.

Dat vraagt om een switch van legacysystemen naar nieuwe technologieën die de tech-stack kunnen ondersteunen, zoals cloud computing en SaaS-tools. Daarnaast zullen API’s en microservices snelheid, wendbaarheid en schaalbaarheid stimuleren. Het is belangrijk om het juiste technische team te smeden die deze veranderingen mogelijk maken.

Alles samenbrengen

Succesvolle e-commercebedrijven maken gebruik van digitale technologieën in al deze categorieën. De uitdaging is echter om ze in harmonie te laten samenwerken voor een optimale gebruikerservaring. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de kosten beheersbaar blijven.

Het is van cruciaal belang om in de gaten te houden hoe en of oplossingen wel goed samenwerken. Sommige technologieën kunnen qua doelstellingen rechtstreeks botsen met andere, terwijl andere de functionaliteit van andere volledig kunnen ondermijnen. Nogmaals, het is belangrijk om te bepalen welke oplossingen het beste de doelstellingen en het bedrijfsmodel dienen.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de schaalbaarheid en de volwassenheid van de  geselecteerde leveranciers van oplossingen. Ze moeten over voldoende groeicapaciteit beschikken, zodat ze met je kunnen meegroeien.

Vertrouw op specialisten

Heeft je bedrijf hulp nodig bij het consolideren van e-commercetechnologie? Wij hebben meerdere mkb’s en internationale ondernemingen geholpen bij de digitale transformatie en het gebruik van digitale technologieën om bedrijfsgroei te stimuleren. We hebben er zelfs een boek over geschreven.

Wil je met jouw e-commercebedrijf een betekenisvolle impact maken?

Ontdek meer

Deze blog verscheen eerder op WeAreBrain